11/26/2015

Krokiety z mięsem


Dziś na blogu przepis na tradycyjne krokiety z mięsem. Stanowią idealne połączenie z czerwonym barszczem na zakwasie lub barszczem wigilijnym na zakwasie.
Robię je naprzemiennie z krokietami z pieczarkami i zawsze znikają z talerzy w oka mgnieniu.
Te mięsne przyrządzam na dwa sposoby: wykorzystując mięso z  rosołu, wtedy mamy 2 w 1, lub gotuję mięso osobno. Jeśli je gotujemy osobno, koniecznie zalejmy mięso wrzątkiem, wtedy cały smak zostanie w mięsie, a nie przejdzie do wywaru.



Krokiety z mięsem
Czas przygotowania: 120 minut

Proporcje na 8 krokietów
Składniki:
  • 1000 g mięsa mieszanego (drób, wołowe, wieprzowe)
  • 2 jajka
  • 3 łyżki wazowe rosołu
  • 2 cebule
  • 1 marchewka
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 2-3 listki laurowe
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz
  • sól morska
  • 8 naleśników
  • bułka tarta do panierowania
  • jajko do panierowania 
  • tłuszcz do smażenia

  
Wykonanie:
Mięso wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy obraną marchewkę i cebule, listki laurowe, sól, ziele angielskie i pieprz.  Gotujemy do miękkości mięsa. Rosół odcedzamy, mięso i warzywa odstawiamy do przestygnięcia. Następnie mielimy je w maszynce do mielenia mięsa. Zmielone wraz z warzywami mięso przekładamy do miski, dodajemy jajka, rosół, gałkę, pieprz i sól do smaku. Wyrabiamy na gładką masę.
Na naleśniku układamy mięsny farsz, zawijamy boki ciasta do środka i zwijamy  naleśnik w rulonik.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Każdy krokiet maczamy dokładnie w rozkłóconym jajku, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy z obydwu stron na złocisty kolor.


Print Friendly and PDF

2 komentarze: