Krokiety z kapustą i grzybami

rulony z naleśników z farszem z kapustą i grzybami
Krokiety z kapustą i grzybami
 

Krokiety z kapustą i grzybami to taki świąteczny klasyk, którego nie może zabraknąć na żadnym świątecznym stole, no chyba, że pojawiają się na nim pierogi z kapustą i grzybami, to wtedy one zdecydowanie mają pierwszeństwo 😀. Natomiast jeśli nie macie czasu, nie potraficie lepić pierogów, lub po prostu ich nie lubicie, te krokiety z pewnością bardzo godnie je zastąpią.

Krokiety mogą być nie tylko jednym z dań głównych, ale również pysznym dodatkiem do jednej z wigilijnych zup, np. czerwonego barszczu lub zupy grzybowej.


 

 

 

Krokiety z kapusta i grzybami

Czas przygotowania: 90 minut

Składniki:

  • 1/2 kg kiszonej kapusty
  • 40 g suszonych borowików
  • 1 duża cebula
  • olej do smażenia
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 małe listki laurowe 
  • sól
  • czarny mielony pieprz
  • ok. 8 naleśników (w zależności od wielkości)

 

Wykonanie

  • Grzyby wrzuć do garnuszka, zalej wodą, tak aby były całkowicie przykryte. Odstaw na noc lub minimum na 5 godzin. 
  • Rano grzyby doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na mniejszym ogniu przez 20 minut. Po tym grzyby odcedź - zachowując wywar - a następnie posiekaj.
  • Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na rozgrzanym tłuszczu na patelni. 
  • Dorzuć posiekane grzyby.
  • Kapustę posiekaj, włóż na patelnię. 
  • Wszystko wymieszaj, przypraw, wlej kilka łyżek wywaru grzybowego i duś przez 30 minut. Jeśli płynu będzie zbyt mało, dolej więcej wywaru. Odstaw do wystudzenia.
  • Na każdym naleśniku ułóż farsz, zawiń boki ciasta do środka i zwiń  naleśnik w rulonik.
  • Każdego krokieta obtocz dokładnie w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej. 
  • Na koniec smaż z obydwu stron na złocisty kolor.

smażone naleśniki z farszem



Komentarze