Piernikowe muffinki z lukrem

 

Piernikowe muffinki z lukrem

 

Piernikowe muffinki z lukrem to najprostsze świąteczne ciasta, jakie można zrobić. Tak naprawdę jest to przepis na zwykłe muffinki, do których dodałam przyprawę piernikową i kakao. Jeśli chcesz możesz również dodać do nich np. orzechy lub bakalie.

Natomiast jeśli nie masz czasu, żeby bawić się w ucieranie, możesz przygotować te babeczki, tak jak się je robi klasyczne, czy mieszając wszystkie składniki, bez ucierania i miksowania. Ja też tak robiłam ale zauważyłam, że gdy ucieram masło z cukrem, a następnie z jajkami, muffinki są bardziej puszyste i delikatne.

Spróbuj choć raz poświeć im więcej czasu, a z pewnością zobaczysz tę różnice w smaku i wglądzie.



Piernikowe muffinki z lukrem

Proporcje na 12 sztuk
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
  • 100 g masła
  • 200 g cukru
  • 2 jajka
  • 100 g greckiego jogurtu
  • 250 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 czubata łyżeczka kakao

Lukier:
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3/4 łyżeczki soku z cytryny

Dodatkowo:

  • kolorowa posypka


Wykonanie

  • Składniki na babeczki muszą być w temperaturze pokojowej.
  • Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, następnie dodaj po jednym jajku i znowu miksuj. 
  • Dodaj jogurt, miksuj. 
  • W drugiej misce przesiej suche składniki. 
  • Wsypuj je partami do masy maślanej, dokładnie wszystko miksując.
  • Formę na muffinki wyłóż papilotkami i łyżką wkładaj ciasto.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25 minut. 
  • Po upieczeniu wystudź babeczki na kratce.
  • Gdy babeczki będą zimne zrób lukier. Wymieszaj cukier z sokiem. 
  • Gotowym lukrem polej muffinki i posyp posypką.



Komentarze