Tartaletki z grzybami i śmietanką

 

Tartaletki z grzybami i śmietanką

 

Święta coraz bliżej, więc dziś mam dla Ciebie super propozycję, która idealnie wpasuje się w bożonarodzeniowe menu. Na każdym stole z pewnością pojawią: barszcz czerwony, barszcz grzybowy czy też klasyczna zupa grzybowa. Z reguły podaje się do nich paszteciki lub krokiety, a co jeśli w tym roku będzie mała zmiana i  podamy tartaletki z grzybami? Pracy przy nich mało, a są przepyszne. Wystarczy wyłożyć ciastem foremki, dodać wcześniej przygotowane grzyby, jajka, śmietankę i gotowe.

Materiał sponsorowany przez firmę Mlekpol.

 


 

Tartaletki przygotowałam na bazie ciasta francuskiego, a farsz to ugotowane suszone grzyby, przesmażona cebula, surowe jajka, śmietanka Łaciata 18%. Ta śmietanka to moje ostatnie kulinarne odkrycie. Może zastąpić tę tradycyjną śmietanę, a zamkniętego kartonika nie trzeba przechowywać  w lodówce, tylko np. w kuchennej szafce. Dlatego zawsze mam jej żelazny zapas, i nie muszę się martwić, że straci na ważności (posiada długi termin przydatności do spożycia) albo się zepsuje.

Dodatkowo śmietanka ta nie zwarzy się i nie trzeba jej hartować. Możesz ją wlać bezpośrednio do gorącej zupy lub sosu. Możesz ją gotować, redukować czy zapiekać. Powiem Ci, że takiego produktu w kuchni mi brakowało, teraz zrobienie sosu czy zabielenie zupy jest takie proste i szybkie. I przy okazji nie trzeba brudzić dodatkowych naczyń.

Śmietanka jest również dostępna w inny wartościach tłuszczu, czyli 12%, 30% i 36%. Może być stosowana zarówno do słodkich, jak i wytrawnych dań. Po więcej informacji zajrzyj na stronę → Najlepszewkuchni.pl




Tartaletki z grzybami i śmietanką

Proporcje na 5 tartaletek o średnicy 10, 5 cm

Czas przygotowania: 75 minut + czas oczekiwania

Składniki:

  • 35 g suszonych prawdziwków
  • 1/2 cebuli
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 200 g śmietanki 18% Łaciata 
  • 2 jajka
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
  • sól
  • pieprz
  • klarowane masło do smażenia 
  • 1 jajko do posmarowania ciasta
  • świeży tymianek do posypania

 

 

Wykonanie

  • Grzyby namocz w zimnej wodzie. Po 5 godzinach moczenia gotuj przez 30 minut na małym ogniu, odcedź i pokrój na mniejsze kawałki.
  • Cebulę drobno posiekaj, zeszklij na patelni na rozgrzanym maśle, dodaj grzyby i smaż przez 5 minut.
  • W misce wymieszaj jajka, śmietanę, grzyby, natkę i przyprawy.
  • Po tym ciasto delikatnie rozwałkuj i wytnij z niego koła o średnicy ok.12 cm. Wyklej nim foremki średnicy 10,5 cm, aż do samej góry. Masę grzybową wlej do foremek.
  • Następnie z resztek ciasta wytnij gwiazdki. Ułóż je na masie grzybowej. Na koniec ciasto posmaruj rozkłóconym jajkiem.
  • Tartaletki piecz przez 10 minut w temperaturze 200 stopni C, następnie 30 minut w 180 stopniach C. Przed podaniem posyp świeżym tymiankiem.

 

 

 
 

Komentarze