1/26/2014

Naleśniki z konfiturą pomarańczową


Ponieważ sezon cytrusowy w pełni, pisałam ostatnio robieniu cytrusowych przetworów, o konfiturze pomarańczowej z imbirem i goździkami i o
konfiturze pomarańczowej z kardamonem. Teraz przyszła pora, żeby do czegoś je wykorzystać. Oczywiście najprostszym sposobem jest posmarowanie nią świeżutkiej bułki, ale równie dobrze, jak nie lepiej będzie smakowała z ciepłymi naleśnikami.


Naleśniki z konfiturą pomarańczową

Składniki:
Ciasto naleśnikowe
250 g mąki pszennej
250 ml mleka
2 jajka
szczypta soli
2 łyżki roztopionego masła
woda mineralna

Nadzienie:
śmietana 18%
ewentualnie kakao do posypania



Wykonanie:
Składniki ciasta, oprócz wody miksujemy i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie dodajemy tyle wody, aby uzyskać ciasto o konsystencji rzadkiej śmietany. Naleśniki smażymy z obydwu stron na mocno rozgrzanej patelni, nie ma już potrzeby dodawania tłuszczu do smażenia.  Układamy jeden na drugim na talerzu, a następnie póki są jeszcze ciepłe smarujemy je konfiturą i składamy. Dekorujemy śmietaną i kakao.


Print Friendly and PDF

4 komentarze:

  1. Chcę takie na śniadanie, rewelacja

    OdpowiedzUsuń
  2. na naleśniki, to ja wszędzie wpadam. Chodzą za mną i chodzą, w końcu mnie dopadą. Mam nadzieję, że zanim minie sezon na pomarańcza. Pyszne danie :)

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziewczyny, ja uwielbiam naleśniki pod każdą postacią, i na słodko i na słono :)

      Usuń