10/17/2015

Jesienny konkurs z Lubellą


Serdecznie zapraszam wszystkich czytelników mojego bloga na konkurs z makaronem Lubella w roli głównej. Do wygrania są dwie wielkie paki z różnorodnymi produktami Lubella. 
Wszystkie szczegóły dotyczące konkursu znajdziecie poniżej. 




Jesienny konkurs z Lubellą


Waszym zadaniem będzie przygotowanie  potrawy z wykorzystaniem dowolnego produktu Lubella i użyciem jakiegoś sezonowego produktu, który kojarzy się Wam z jesienią.
 oraz przesłanie przepisu wraz ze zdjęciem potrawy. Użyjcie swojej wyobraźni kulinarnej, wykorzystajcie sezonowe owoce i warzywa. Nie bójcie się odważnych i zaskakujących połączeń składników. 
Prawidłowe zgłoszenie konkursowe, to takie, które zawiera i przepis i zdjęcie.


Do wygrania są dwa super zestawy produktów Lubella, w których skład wchodzą: różne rodzaje makaronów zwykłych, makarony Pełne ziarno, kasza jęczmienna, pszenna, manna i gryczana, płatki śniadaniowe, Mlekołaki i różne rodzaje mąki pszennej.
Tutaj możecie zobaczyć jak wygląda fabryka Lubelli i jak się produkuje makaron. W tym poście znajdziecie natomiast relację z warsztatów, które zorganizowała Lubella dla blogerów, może któryś z przepisów będzie dla Was inspiracją ?

Konkurs trwa od dnia 17 października do godziny 23:59 dnia 1 listopada 2015 roku.
Proszę o zamieszczanie przepisów  w komentarzu pod tym postem.  
Zdjęcie przedstawiające przygotowane przez Was danie można wysyłać na adres kontakt@kulinarneprzygodygatity.plProszę o podanie w tytule "Jesienny konkurs z makaronem Lubella".
Przepisy można również dodawać na  fanpagu mojego bloga na Facebooku
Będzie mi miło jeśli polubicie na Facebooku   mój fanpage.


Regulamin konkursu:
1. Organizatorem konkursu jestem ja, czyli Agata, autorka bloga Kulinarne przygody Gatity. Fundatorem nagrody jest właściciel marki Lubella, natomiast wysyłką nagród zajmuje się agencja marketingowa Synertime
2. Zwycięzców konkursu wybieram sama. Wyniki konkursu zostaną opublikowane na blogu i na fanpage bloga w ciągu 3 dni od momentu zakończenia konkursu.
3. Przez kolejne 7 dni czekam na przesłanie danych teleadresowych do wysyłki nagrody. Jeśli w tym czasie nie zgłoszą się laureaci, wybiorę kolejne osoby. Wysyłka jest możliwa tylko na terenie Rzeczpospolitej Polskiej.
4. Każdy zgłaszający może dodać nieokreśloną ilość przepisów. Wpisy muszą być podpisane nickiem lub imieniem, te anonimowe będą usuwane. Niezależnie od ilości zgłoszonych przepisów nagrodę można wygrać tylko jedną.
5. Zgłoszony przepis nie może być przekopiowany z książki, strony internetowej czy też bloga (nie dotyczy jeśli jest to Wasz autorski blog). Zdjęcia, które będą przysyłane  w załączeniu do przepisu muszą być Waszego autorstwa. Przepisy, które będą kopią innych przepisów będą usuwane z konkursu.
6. Na fanpage Kulinarnych przygód Gatity na FB utworzę album,  w którym będę zamieszczała nadesłane przez Was zdjęcia. Przesłanie zdjęć jest równoważne z tym, że wyrażacie zgodę na ich publikacje  na blogu i w galerii konkursowej na fanpage.
7. Zastrzegam sobie możliwość przedłużenia konkursu.
8. Dodanie zgłoszenia konkursowego oznacza akceptację powyższego regulaminu.


Print Friendly and PDF

92 komentarze:

  1. "Norma" Belliniego - sycylijska pasta

    Składniki:
    • 1 bakłażan
    • 400g pomidorów podłużnych z puszki (lub bardzo soczyste świeże pomidory)
    • 50g świeżych pomidorków malinowych
    • 50g świeżych pomidorków śliwkowych
    • 4 ząbki czosnku
    • papryczka chilli
    • 1 szalotka
    • 30g sera ricotta salata (solona ricotta jest dostępna we włoskich sklepach, możemy ją zastąpić twardym, kozim serem)
    • 1 łyżeczka oregano
    • garść świeżej bazylii
    • świeżo zmielony czarny pieprz
    • sól himalajska
    • oliwa z oliwek
    • pełnoziarnisty makaron świderki


    Bakłażana myjemy, oczyszczamy skórkę, kroimy na grube plastry a następnie każdy plaster na cztery części. Układamy go na desce, posypujemy solą i odstawiamy na 60 minut. Na patelni rozgrzewamy sporą ilość oliwy, bakłażana smażymy z każdej strony na złoto, dodajemy pokrojoną w pióra szalotkę. Zmniejszamy gaz, zlewamy nadmiar oliwy, dodajemy pomidory z puszki, pokrojone chilli, oregano i wyciśnięte ząbki czosnku. Przykrywamy patelnię i na małym ogniu dusimy 12minut, dodajemy całe pomidorki malinowe, śliwkowe i dusimy jeszcze 3 minuty. Wyłączamy ogień, dodajemy pieprz i porwane listki oregano. Przed podaniem sos posypujemy tartą soloną ricottą.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za udział w konkursie. Twoje danie - pychota :-).

      Usuń
  2. Orientalna zupa z łososiem i żeń-szeniem

    Składniki:
    • 2 litry bulionu warzywnego
    • 400g filetu z łososia
    • 1 czerwona cebula
    • 1 szalotka
    • 50ml najlepszego koniaku jaki macie
    • 2 łyżki sosu ostrygowego
    • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
    • 4 plasterki limonki
    • 4 plasterki cytryny
    • 4 plasterki imbiru
    • 4 duże pieczarki
    • 2 łyżki masła
    • 3 korzenie żeń-szenia
    • 400ml mleczka kokosowego
    • 1 łyżeczka sambal oelek
    • makaron duże świderki (10 świderków)

    Łososia kroimy na duże kostki, zalewamy sosem ostrygowym i koniakiem, dodajemy pokrojoną czerwoną cebulę. Odstawiamy na 60 minut do lodówki. Bulion warzywny przecedzamy przez gazę by był klarowny. Świderki gotujemy al dente.

    W wysokim garnku gotujemy bulion, limonkę, cytrynę, imbir, korzenie żeń-szenia oraz sos sojowy. Powinien gotować się przez 30minut jak rosół – ledwo mrugając. Pieczarki i szalotkę kroimy w plasterki, rozgrzewamy masło na patelni i na wolnym ogniu podsmażamy wszystko na złoto. Bulion przelewamy do żaroodpornego ceramicznego garnka (wyjmujemy plasterki cytryny, limonka zostaje), dodajemy sambal oelek, podsmażone pieczarki szalotką i masłem oraz surowego łososia razem z czerwoną cebulą. Połowę pozostałej marynaty z łososia również oddajemy do bulionu. Przykrywamy garnek, wstawiamy do zimnego piekarnika i rozgrzewamy go do temperatury 200*C. Pieczemy 5 minut, wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim garnek jeszcze na 20 minut.

    Przed podaniem zupy, hartujemy mleczko kokosowe i powoli wlewamy je do bulionu oraz dodajemy świderki makaronu.

    Dla wielbicieli jeszcze mocniejszych wrażeń: łososia podanego w zupie skrapiamy dodatkowo sambal oelek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam orientalne zupy, na pewno ją wypróbuję :-).

      Usuń
  3. Makaron z dynią, mięsem mielonym i szpinakiem
    Składniki:
    50 dag mięsa mielonego
    50 dag dyni obranej i pokrojonej w kostkę
    2 cebule
    3 pomidory
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    2 garście świeżego szpinaku
    szklanka bulionu
    2 łyżki masła
    sól, pieprz
    słodka papryka
    płaska łyżka oregano
    tłuszcz do smażenia
    50 dag makaronu
    Sposób przygotowania: Dynię przez ok. 10 minut podsmażamy na maśle. Cebulę kroimy w kostkę, rumienimy na tłuszczu. Jak się zeszkli dodajemy mięso. Doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką Czekamy aż się ładnie zrumieni. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Dokładamy do mięsa. Dusimy pod przykryciem ok. 5 min. Do garnka przekładamy mięso z pomidorami, dynię i szpinak. Zalewamy szklanką bulionu. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. słodką papryką i oregano. Całość gotujemy na małym ogniu jeszcze ok. 5 minut. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Polewamy gorącym sosem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo apetyczna propozycja :-).
      Dziękuję za udział w konkursie.

      Usuń
  4. Jesienny makaron z dynią, brukselką i orzechami włoskimi





    Jesienny makaron z brukselką, orzechami włoskimi i królową jesieni-dynią. Wszystkie smaki wyśmienicie się uzupełniają, tworząc naprawdę pyszne danie, które może umilić nam niejeden chłodny wieczór. Polecam!



    Składniki: (na 2 porcje)



    150 g makaronu kokardki
    300 g dyni
    80 g orzechów laskowych
    100 ml śmietany 18%
    3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    200 g brukselki
    garść kukurydzy i zielonego groszku
    50 g startego parmezanu
    sól, pieprz, majeranek





    Przygotowanie:



    Makaron oraz brukselkę ugotować al-dente, odcedzić.
    Dynię oczyścić z nasion, pokroić w drobną kostkę. Przyprawić majerankiem, solą oraz pieprzem. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 st.C przez około 15-20 minut do miękkości. Gdy dynia lekko przestygnie, obrać ją ze skórki.
    Śmietanę wylać na patelnie, dodać posiekaną natkę pietruszki, groszek, kukurydzę oraz odrobinę wody. Wymieszać, przyprawić i gotować kilka minut. Pod koniec dodać dynię, makaron, brukselkę, parmezan oraz posiekane orzechy włoskie. Dobrze wszystko wymieszać do połączenia składników. Podawać na ciepło. Smacznego!

    Zdjęcie wysłałam e-mailem ;)

    JUSTYNA DRAGAN
    akrobatka@spoko.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pysznie i jesiennie.
      Dziękuję za udział w konkursie :-).

      Usuń
  5. Witam serdecznie, przesyłam moje jesienne danie z makaronem w roli głównej :)

    Tagliatelle z kurkami i kurczakiem carry

    Składniki:


    40 dag makaronu tagliatelle
    20 dag świeżych kurek
    50 dag fileta drobiowego
    300 ml słodkiej śmietany, u mnie 18%
    ojej rzepakowy
    zielona natka pietruszki
    2 średnie cebule
    ser salami z przyprawami lub z pieprzem, lub inny o ostrym zdecydowanym smaku
    sól
    pieprz
    1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
    1/2 łyżeczka carry



    1. Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu.

    2. Mięso drobiowe kroimy na cienkie małe plastry i obsmażamy na oleju, przyprawiamy solą, pieprzem i carry, podałam 1/2 łyżeczki ale i więcej można sypnąć jeśli lubicie.

    3. Na głębokiej patelni obsmażamy drobno pokrojoną cebulę, następnie dodajemy kurki, przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy razem ok. 3 minut. Dolewamy śmietanę, ścieramy gałkę muszkatołową, chwilkę razem dusimy. Pod koniec dodajemy zieloną pietruszkę oraz podsmażone mięso, mieszamy i dodajemy odcedzony makaron.

    4. Podajemy ze świeżo startym serem i zieloną natką pietruszki.


    Pozdrawiam serdecznie, Agnieszka Sznajder

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam kurki, zapowiada się smakowicie.
      Dziękuję za udział w konkursie :-).

      Usuń
  6. Witam serdecznie, przesyłam moje jesienne danie z makaronem w roli głównej :)

    Tagliatelle z kurkami i kurczakiem carry

    Składniki:


    40 dag makaronu tagliatelle
    20 dag świeżych kurek
    50 dag fileta drobiowego
    300 ml słodkiej śmietany, u mnie 18%
    ojej rzepakowy
    zielona natka pietruszki
    2 średnie cebule
    ser salami z przyprawami lub z pieprzem, lub inny o ostrym zdecydowanym smaku
    sól
    pieprz
    1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
    1/2 łyżeczka carry



    1. Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu.

    2. Mięso drobiowe kroimy na cienkie małe plastry i obsmażamy na oleju, przyprawiamy solą, pieprzem i carry, podałam 1/2 łyżeczki ale i więcej można sypnąć jeśli lubicie.

    3. Na głębokiej patelni obsmażamy drobno pokrojoną cebulę, następnie dodajemy kurki, przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy razem ok. 3 minut. Dolewamy śmietanę, ścieramy gałkę muszkatołową, chwilkę razem dusimy. Pod koniec dodajemy zieloną pietruszkę oraz podsmażone mięso, mieszamy i dodajemy odcedzony makaron.

    4. Podajemy ze świeżo startym serem i zieloną natką pietruszki.


    Pozdrawiam serdecznie, Agnieszka Sznajder

    OdpowiedzUsuń
  7. aromatyczny rosół z kaczki
    przepis na sześć-osiem porcji


    korpus, dwa skrzydła i jedna pierś kaczki
    mała główka kapusty włoskiej
    10-15 średniej wielkości marchewek
    średniej wielkości seler korzeń razem z liśćmi
    pęczek natki pietruszki
    3 średniej wielkości pory
    3 czerwone cebule
    około 2-3 litry wody
    sól i pieprz do smaku

    Porcje z kaczki zalewamy zimną wodą i wstawiamy na średnim ogniu , gdy się zagotuje zmniejszamy do minimum by wywar tylko delikatnie pyrkolił , następnie dodajemy wyczyszczone i obrane warzywa i liście , natkę pietruszki dzielimy na pół - jedną dajemy do gotowania wywaru , drugą siekamy drobno i posypujemy rosół przed podaniem , cebulę obieramy i "palimy" na suchej patelni aż z kilku stron będzie miała czarny przypalony kolor , kapustę dodajemy około 10 minut przed zakończeniem gotowania . Rosół gotować około 2-3 godzin ,podawać z makaronem i natką pietruszki.

    smacznego:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wstążki z poledwicą z łososia i musem śmietanowo – pietruszkowym

    Nadeszła jesień, a jak jesień to czas przeziębień. Spróbujmy się tym zająć od strony kuchni- łosoś i natka pietruszki nam w tym pomogą na pewno!
    Kilka składników najwyższej jakości, odrobina chęci i śródziemnomorskie , pyszne danie- gotowe!
    Co ciekawe, jest to propozycja bezstresowa, gdyż smakuje wyśmienicie podana na ciepło , jak i na zimno!
    Bez obaw – to danie może wystygnąć nieznacznie..a i tak będzie bardzo dobre.


    Składniki
    -makaron wstążki
    -polędwica z łososia norweskiego
    -śmietana 36%
    -natka pietruszki
    -sól himalajska różowa
    -oliwa z oliwek
    -przyprawy- tymianek,rozmaryn,pieprz ziołowy

    W mozdzierzu ucieramy tymianek,rozmaryn, pieprz ziołowy ,sól i oliwę z oliwek.To będzie nasza "marynata". Polędwicę z łososia nacieramy marynatą i odstawiamy na pół godziny ,aby się ładnie przegryzła. Po tym czasie mamy wybór -albo pieczemy polędwicę w folii, w piekarniku, albo ją poddajemy szybkiej obróbce termicznej na patelni ceramicznej pod przykryciem. Ja wybrałam piekarnik.
    Śmietanę oraz natkę pietruszki, miksujemy blenderem ręcznym , dodajemy sól himalajską, kilka kropli oliwy z oliwek, pieprz ziołowy i ponownie miksujemy do uzyskania musu.
    Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy.
    Na talerzach robimy sporego kleksa z musu.
    śmietanowo-pietruszkowego i kładziemy makaron. Polewamy go delikatnie " do środka" musem. Dodajemy aromatyczną polędwicę z łososia i... kilka listków pietruszki do dekoracji...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam proste dania, Pysznie :-).
      Dziękuję za udział w konkursie.

      Usuń
  9. Muszelki z fasolką czarne oczko w pomidorach, z grillowaną papryką

    Jesień, jesień a ja?...
    Zabiorę Was w fantastyczną podróż, ku złocistym brzegom słonecznej Sycylii. Ku oczom czarnym i wesołym , patrzącym w bezkresne głębiny krystalicznie czystego morza, ku polom pomidorów czerwonych jak serce. Zabiorę Was w rejony, w których przebywałam kilka ładnych lat. Zamknę w mojej potrawie kilka kluczowych składników obrazujących Sycylię...i dołożę do potrawy typowo polski składnik, by udowodnić, że zabawa smakami ma sens i jest w stanie łączyć dwie, jakże odmienne kultury, języki oraz smaki.

    Składniki
    -makaron muszelka
    -fasola czarne oczko
    -czerwona papryka bardzo dobrej jakości, ECO
    -puszka pulpy pomidorowej, najlepiej jakby była włoska
    -duża laska swojskiej wędzonej kiełbasy. U mnie z dobrego zródła, robiona jak za dawnych czasów.Aromatyczna, pachnąca, soczysta i krucha -przyprawy to-pieprz ziołowy, sól himalajska różowa
    -oliwa z oliwek najwyższej jakości
    -olej rydzowy
    -ząbek czosnku
    -liście bazylii
    -przyprawa do fasolki

    Potrawa jest pełna słońca, łatwo sie ją robi, nie ma skomplikowanych składników, wszystkie idealnie się komponują i zaskakują smakiem oraz zapachem. Wybrałam muszelkę ,gdyż, co jak co, ale muszelka kojarzy się z morzem, plażą, z szeptami i sekretami pojedynczych regionów... Będą Państwo zachwyceni!

    Wykonanie
    Najpierw wypłucz i namocz fasolkę czarne oczko w zimnej wodzie.
    Pozostaw około 3 godzin. Następnie wylej wodę i wypłucz na sitku kilka razy. Zalej świeżą filtrowana wodą, wody ma być nieco więcej niż fasolki i gotuj na małym ogniu do miękkości ,z przyprawą do fasolki. Międzyczasie wymyj i osusz rozkrojoną na połówki paprykę. Do filiżanki wlej olej rydzowy i wsyp sól różową himalajską.Wypędzluj papryki dokładnie, z każdej strony. Wykładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Włóż do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i piecz około 20 minut.
    Potem papryki należy wyjąć, włożyć do foliowego woreczka i zawiązać.
    Studzić około 10 minut, a następnie obrać ze skórki.
    Pokrój paprykę w kawałeczki, włóż do szklanej miseczki, zalej oliwą z oliwek , przeciśnij czosnek przez praskę, dodaj listki bazylii.
    Wymieszaj i odstaw do przegryzienia na pół godziny.
    Do miękkiej fasolki wlej pulpę pomidorową, dodaj paprykę i listki bazylii, dosmacz pieprzem, solą.
    Delikatnie wymieszaj. Dodaj pokrojoną na kawałeczki swojską kiełbasę obraną ze skórki. Zagotuj , przemiszaj, wyłącz.Przykryj pokrywką.Odstaw na bok, aby dwie kultury oraz smaki ładnie sobą przeszły i przyzwyczaiły się do siebie.
    Ugotuj muszelki al dente.

    Odcedz. Dodaj płynną część sosu , wymieszaj , wyłóż na okrągłe półmiski, dodaj gęstą część sosu.Posyp listakami bazylii.
    Jak smakuje? Jak aromatyczny, pełen słońca bilet w jedną stronę na Sycylię, z zachowaniem polskiej kultury i tradycji.
    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń

  10. Makaron z wegetariańskim, dietetycznym ...bigosem!

    Zrobiłam dietetyczny, lekki bigos bez mięsa. Z samych warzyw, jarzyn, nawet bez koncentratu i pomidorów.
    Bo to akurat miałam w domu.
    A czego użyłam do tego lekkiego, dietetycznego i smacznego dania?

    -makaron u mnie tagliatelle
    -kapusta biala
    -marchewka
    -kalarepa
    -seler
    -cukinia baby
    -bazylia
    -kalafior
    -zielona natka pietruszki
    -oliwa z oliwek
    Wszystkie warzywka starłam na tarce o dużych oczkach i poddusiłam w wodzie z dodatkiem soli, pieprzu, kminku oraz oliwy z oliwek . Ugotowałam do miękkości.
    Dosmaczyłam pieprzem.
    Zagotowałam wodę na makaron, dodałam do niej oliwy z oliwek.
    Wrzuciłam makaron.Ugotowałam al dente.Rozłożyłam na talerze.
    Dodałam mojego bigosu bez mięsa...i smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  11. Farfalle z dynią i Grana Padano
    Składniki na oko- kuchnia włoska jest niekiedy na prawdę na oko.
    Jesienne danie z dynią w tle.

    -dynia
    -masło
    -cebula
    -czosnek
    -seler naciowy
    -mleko sojowe
    -oliwa z oliwek
    -Grana Padano
    -sos sojowy
    -przyprawy typu suszone pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedzwiedzim, pieprz ziołowy

    Nastęnie pokrój dynię w małe kawałki i dodaj do cebuli.Dodaj przypraw.
    Kolejny krok, to trochę oliwy z oliwek i pomidorów suszonych z czosnekim niedzwiedzim i czarnuszką .Można dodać masła. Mieszać, dusić.
    Dynia powinna idelanie smakować, nie ciapać się, być jędrna i mimo, że ugotowana, to jednak chrupiąca.
    Międzyczasie ugotować farfalle.
    Ugotowane farfalle lekko wymieszac z oliwą z oliwek, wyłożyć na talerze.Dodać duszonej ,aromatycznej dyni. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach dynię surową, następnie obficie zetrzeć Grana Padano po wierzchu i podawać, podawać szybciutko. Farfalle lubią sobie stygnąć.

    OdpowiedzUsuń
  12. Danie jednogarnkowe z makaronem
    Składniki:
    200 g makaronu świderki Lubella,
    2 piersi kurczaka,
    300 ml domowego koncentratu pomidorowego,
    1/3 puszki kukurydzy,
    1/3 puszki czerwonej fasoli,
    2 garście zielonej szparagowej fasolki,
    2 garście świeżego szpinaku,
    1 łyżeczka przyprawy do drobiu,
    suszone pomidory z czosnkiem,
    sól,
    pieprz,
    zioła prowansalskie.
    Przygotowanie:
    W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy kurczaka pokrojonego w kostkę i przyprawionego przyprawą do drobiu. Następnie dodajemy warzywa: kukurydzę, czerwoną fasolę, zieloną fasolkę szparagową, liście szpinaku i zalewamy koncentratem. Po 15 minutach wrzucamy makaron. Gotujemy, aż makaron będzie al dente i przyprawiamy. Dekorujemy liśćmi szpinaku.

    Agnieszka Telążka

    OdpowiedzUsuń
  13. Jesienny makaron z rukolą, sosem grzybowym i kurczakiem

    Składniki – 4 porcje
    Makaron – 400g
    Pierś z kurczaka – 400g
    Świeże podgrzybki – 150g
    Śmietana 30% - 20g
    Śmietana 12% - 50g
    Mleko – 50ml
    Oliwa z oliwek – 10g
    Rukola – 1-2 szklanki
    Parmezan do posypania
    Sól, pieprz

    Wykonanie:
    Grzyby dokładnie czyścimy, kroimy w plastry i podsmażamy na rozgrzanej łyżeczce oliwy z oliwek.
    Do podsmażonych grzybów dodajemy śmietanę i mleko. Całość mieszamy i pozostawiamy na małym ogniu.
    Piersi z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy do nich sól i pieprz.
    Na patelni rozgrzewamy 1 łyżeczkę oliwy z oliwek i podsmażamy na niej piersi z kurczaka przez 3 minuty – tak aby nabrały koloru.
    Podsmażone piersi z kurczaka przekładamy do garnka z sosem grzybowym, przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu.
    Kiedy piersi z kurczaka się duszą, gotujemy makaron al dente.
    Ugotowany makaron łączymy z sosem i doprawiamy do smaku. Całość mieszamy z rukolą, wykładamy na talerze i dekorujemy parmezanem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapachniało piękną jesienią :-).
      Dziękuję za udział w konkursie.

      Usuń
  14. Makaron spaghetti aglio, olio e chilli z dynią

    Składniki
    oliwa extra vergine
    1 łyżeczka suszonego czosnku
    1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
    1 łyżeczka suszonego chilli
    makaron spaghetti u
    300g obranych kawałków dyni
    natka pietruszki
    2 ząbki czosnku
    świeżo mielony pieprz
    Kawałki dyni gotujemy przez 15-20 minut, najlepiej by był lekko twarde. Płuczemy zimną wodą i odstawiamy do wysuszenia.


    Makaron gotujemy al dente. Na patelni podgrzewamy oliwę – oliwy dodajemy sporo! - dodajemy przyprawy suszone, ząbki czosnku pocięte na cienkie plasterki. Osuszoną dynię dodajemy do posmażonych przypraw, obtaczamy ją w sosie. Odcedzony makaron dodajemy na patelnie, mieszamy z sosem. Przed podaniem posypujemy danie natką pietruszki i świeżo mielonym pieprzem.

    zdjęcie wysyłam na maila :)

    OdpowiedzUsuń
  15. A ja zapraszam na pyszne spaghetti :-) jak dla mnie najlepsze w smaku jesienią :-)

    Składniki:

    - opakowanie makaronu spaghetti
    - 1 cukinia
    - 1 kg pomidorów
    - 1 serek topiony - 100 g
    - 2 cebule
    - kilka listków świeżej bazylii
    - 2 ząbki czosnku
    - sól, pieprz
    - szczypta chili (opcjonalnie)
    - łyżeczka miodu

    Wykonanie:

    Do garnka wrzucamy pokrojone pomidory, cukinię, cebulę, czosnek i gotujemy pod przykryciem godzinę. Następnie dodajemy posiekaną bazylię, sól, pieprz, chili i miksujemy wszystko blenderem. Na koniec wrzucamy miód i serek topiony i mieszamy, gotujemy jeszcze z 15 minut a małym ogniu, aby odparować sos. Makaron gotujemy w osolonej wodzie all dente, część sosu przekładamy na dużą patelnię lub do garnka i wrzucamy tam makaron, mieszamy. Przekładamy makaron na talerze (4 porcję) i nakładamy jeszcze sos na wierzch i posypujemy bazylią.

    Pozdrawiam Marzena

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko, pysznie :-).
      Dziękuję za udział w konkursie.

      Usuń
  16. PRZEPIS NR 1



    SERNIKOWA PIZZA MAKARONOWA



    /przepis własny/



    Składniki:



    garść makaronu spaghetti pełnoziarnistego Lubella

    jajko

    3 łyżki budyniu waniliowego

    łyżka zmielonego siemienia lnianego

    100 g twarogu sernikowego

    100 g puree z dyni

    szczypta soli

    pół kulki mozarelli

    kilka plasterków gruszki

    garstka aronii

    łyżka miodu

    dwie łyżki masła orzechowego

    kwiatki cukrowe



    Przygotowanie:



    Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

    Jajko zmiksować z budyniem, zmielonym siemieniem lnianym, twarogiem, solą i miodem.

    Do masy serowej dodać puree z dyni, a następnie wmieszać ugotowane spaghetti.

    Gotową masę przelać do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.

    Na wierzchu ułożyć plastry mozzarelli i gruszki.

    Posypać aronią i cukrową posypką.

    Na środku umieścić masło orzechowe.

    Piec około 20-25 minut w trybie "ciasto" (grzanie dolne + wentylator).

    Po tym czasie wyjąć i podawać póki gorąca.



    Smacznego!



    PRZEPIS NR 2



    KOKOSOWA ZAPIEKANKA MAKARONOWO-JOGURTOWA

    [przepis autorski]

    /1 porcja/



    50 g makaronu pełnoziarnistego Lubella

    szczypta soli

    100 g jogurtu naturalnego

    łyżeczka pasty waniliowej

    płatki kokosa

    jajko

    łyżka konfitury

    100 g surowej dyni

    20 g budyniu wiśniowego



    Makaron wraz ze szczyptą soli zalać wrzątkiem do jego poziomu i odstawić na 10 minut.

    Jogurt zmiksować z jajkiem, pastą waniliową, konfiturą i budyniem.

    Dynię obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć w nasmarowanym olejem kokosowym naczynku.

    Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni.

    Masę jogurtową wymieszać z makaronem, a następnie przelać do kokilki.

    Jeżeli nie wchłonął całej wody - odsączyć.

    Na wierzchu ułożyć płatki kokosa.

    Zapiekać około 20 minut do zarumienienia.



    PRZEPIS NR 3



    MAKARON NA BUDYNIU DYNIOWYM Z KARMELIZOWANĄ PIGWĄ



    Składniki:



    300 ml mleka

    łyzka cukru trzcinowego

    170 g miąższu dyni

    2 łyżki mąki ziemniaczanej + 80 ml mleka

    kilka kropli aromatu waniliowego

    szczypta soli

    50 g makaronu kokardki Lubella

    dojrzała pigwa

    2 łyżki syropu klonowego



    Przygotowanie:



    Makaron ugotować według wskazówek podanych na opakowaniu.

    W rondelku zagotować mleko z cukrem i solą, dodać pokrojoną w kostkę dynię i gotować na wolnym ogniu około 25 minut.

    Zmiksować na gładką masę.

    Mąkę rozprowadzić w 80 ml mleka i wlać do powstałej masy.

    Zagotować masę budyniową, cały czas mieszając.

    Gotowy budyń połączyć z makaronem, przelać do miseczki, udekorować pigwą uprzednio skarmelizowaną w dwóch łyżkach syropu klonowego, serkiem oraz jagodami Goji.



    Smacznego!







    POZDRAWIAM

    OdpowiedzUsuń
  17. Cześć,
    przesyłam przepis na "Farfalle z piersią kurczaka, serem Gorgonzola i brokułami ":

    Składniki:
    (4 porcje)
    - 1 brokuł (średni),
    - 2-3 łyżki śmietany 18%,
    - 1 por (średni),
    - 400 g makaronu kokardek (farfalle),
    - 1 podwójna pierś kurczaka,
    - olej/masło do duszenia/smażenia oraz 1 łyżka do makaronu (aby się nie sklejał),
    - ser gorgonzola ok. 200 g,
    - sól, pieprz.

    Wykonanie:
    Brokuła dzielimy na mniejsze kawałki. Do gotującej się, osolonej wody wkładamy go na 3-4 min., w tym czasie gaz zmniejszamy. Następnie wyjmujemy brokuła, zalewamy zimną wodą. Makaron przygotowujemy na al dente według przepisu producenta na opakowaniu. Po ugotowaniu makaron odcedzamy, dodajemy 1 łyżką oliwy z oliwek, mieszamy. W tym czasie myjemy pora, szatkujemy. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię, przyprawiamy pieprzem i solą. Dusimy chwilę, następnie pora przekładamy do miseczki. Pierś kurczaka myjemy, kroimy w kostkę. Na tej samej patelni dolewamy oleju, wrzucamy pierś. Smażymy, aż zrobi się cały biały. Następnie do mięsa wrzucamy pora. Ponownie dusimy, aż mięso będzie miękkie. Dodajemy ser (aby łatwiej było go zamieszać, dzielimy na mniejsze części) oraz 2-3 łyżki śmietany. Mieszamy, aż ser się rozpuści i utworzy nam kremowy sos. Na koniec dodajemy brokuły. Mieszamy, ewentualnie doprawiamy wszystko do smaku solą i pieprzem.

    Pozdrawiam

    Anna
    anamarisworld@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  18. "Tagliatelle z krewetkami, suszonymi pomidorami, polane sosem serowym Gorgonzola"

    - 1 opakowanie mrożonych Krewetek Black Tiger,
    - 400 g świeżego makaronu Tagliatelle,
    - 8-10 suszonych pomidorów,
    - 1-2 ząbki czosnku,
    - 1 czerwona cebula,
    - 100 g sera Gorgonzola,
    - przyprawy: odrobina soli,
    - 2 łyżki oliwy z oliwek,
    - 2-3 łyżki mleka,
    - natka pietruszki.

    Wykonanie:
    Na rozgrzaną patelnie (z odrobiną oleju) wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę. Dusimy, aż będzie miękka. Doprawiamy odrobiną soli. Cebulę przekładamy do miseczki. Krewetki zalewamy gorącą wodą, co ułatwia nam zdjęcie z ogonka resztek pancerza. Wystarczy chwilę namoczyć, po czym wylewamy wodę, obieramy krewetki. Na patelnię typu wok wyciskamy czosnek, dodajemy obrane krewetki, solimy odrobinę. Suszone pomidory także zalałam gorącą wodą na 3 min., gdyż są twarde. Możemy użyć suszonych pomidorów w oleju i pominąć etap namaczania. Kroimy je na paseczki. Wrzucamy do krewetek. Wszystko dusimy na małym ogniu ok. 5 min. Dorzucamy cebulę i mieszamy, doprawiamy do smaku solą - jednak uważam, że nie trzeba, suszone pomidory są wystarczająco słone. Makaron gotujemy na Al dente wg przepisu na opakowaniu (ok 3-5 min). Odsączamy z wody, dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy makaron na patelnię. Siekamy natkę pietruszki, dodajemy do/na potrawę. Ponownie mieszamy. Na koniec ser gorgonzola roztapiamy w garnuszku w 2-3 łyżkach mleka lub w śmietance 30%. Gotujemy chwilę na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się sera. Polewamy sosem nasze danie albo sos wlewamy do woka i mieszamy całość. Smacznego.

    Pozdrawiam

    Anna
    anamarisworld@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  19. "Spaghetti z dynią i kurkami"


    Składniki:
    - ok. 300 g spaghetti,
    - 1 miseczka pokrojonej w kostkę dyni,
    - 1/2 litra bulionu (drobiowego),
    - 150 g kurek,
    - 1 szklanka białego wytrawnego wina,
    - 1 cebula,
    - 1-2 łyżki masła klarowanego,
    - 1 łyżka śmietany 18%,
    - 1 ząbek czosnku,
    - przyprawy: sól, pieprz, mielona gałka muszkatołowa (do smaku).

    Wykonanie:
    Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Wrzucamy cebulę pokrojoną w
    kosteczkę oraz wyciśnięty ząbek czosnku. Chwilę podsmażamy (do
    lekkiego zarumienienia), dodajemy trochę soli. Kurki dokładnie
    oczyszczamy z piasku (myjemy/lekko skrobiemy). Wrzucamy na patelnie,
    dusimy na małym ogniu. Następnie dodajemy dynię. Zalewamy wszystko 1
    szklanką białego wytrawnego wina. Gdy wino już wyparuje/zmniejszy
    objętość dodajemy szklankę przygotowanego wcześniej bulionu
    (gorącego). Dusimy na małym ogniu. Mieszamy co jakiś czas dolewając
    (jeśli trzeba) bulionu. Dynia powinna nam lekko się rozgotować. W
    połączeniu z kurkami i cebulą, oraz bulionem utworzy nam gęsty sos.
    Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Na koniec
    dodajemy łyżkę śmietany. Makaron gotujemy wg przepisu na al dente (ok.
    8-10 min.). Po ugotowaniu odlewamy wodę. Odcedzone spaghetti dodajemy
    do sosu, mieszamy do połączenia się sosu z makaronem. Dla lubiących
    potrawy z mięsem, możemy dodać nogę/udko kurczaka (na którym
    gotowaliśmy bulion). Kroimy je na małe kawałki (bez skóry) i wrzucamy
    do naszej potrawy, mieszamy. Podajemy. Smacznego!

    Anna
    anamarisworld@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  20. Cześć, przesyłam przepis na Penne z indykiem w sosie śmietanowym z kurkami (na winie)

    Składniki:
    (na 4-5 porcji)
    - ok. 500 g udźca indyka (bez kości),
    - 1,5 litra bulionu,
    - 1 natka pietruszki,
    - ok. 150 ml śmietanki 30%,
    - 1 cebula,
    - 1 szklanka białego wina (wytrawnego),
    - ok. 200-300 g kurek,
    - 4 łyżki masła,
    - ok. 400g makaronu penne,
    - przyprawy: sól, pieprz, mielona gałka muszkatołowa.

    Wykonanie:
    Udziec kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. Następnie zalewamy 1 szklanką wina, dusimy do wchłonięcia się %. Następnie zalewamy mięso bulionem (lub podlewamy chochlą co jakiś czas). Dusimy ok. 45-60 min. (do miękkości mięsa). Kurki czyścimy (najlepiej pędzelkiem kuchennym i odrobiną wody). Cebulę szatkujemy kostka/piórka, wrzucamy na patelnię dusimy na maśle ok. 5 min. Następnie dodajemy kurki mniejszych nie kroimy, większe przekrajamy na połówki/kostkę. Dusimy także z 5 min. Możemy dodać jeszcze odrobinę białego wina i poczekać, aż się wchłonie. Na koniec dodajemy śmietankę 30%, poszatkowaną natkę pietruszki, przyprawiamy do smaku. Dodajemy uduszone mięso, mieszamy, aż śmietanka zgęstnieje i zrobi się sos. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu producenta.

    pozdrawiam
    Anna
    anamarisworld@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za udział w konkursie :-).

      Usuń
    2. dziękuję za wyróżnienie i nagrodę :)

      Usuń
    3. Jeszcze raz serdecznie gratuluję :)

      Usuń
  21. Makaron z czosnkowymi klopsikami oraz warzywami z masłem orzechowym

    SKŁADNIKI:
    Sos warzywny:
    2 małe cukinie
    4 marchewki
    1 cebula
    1 mały por
    20 dag pieczarek
    garść fasolki szparagowej
    12 pomidorków koktajlowych
    1 szkl bulionu
    2 łyżki masła orzechowego
    kilka łyżek oleju do smażenia
    Czosnkowe mini klopsiki:
    50 dag mięsa mielonego (u mnie z szynki)
    miąższ z 2 kromek chleba
    2-3 ząbki czosnku
    2 jajka
    3 łyżki mąki + trochę do obtaczania
    1 łyżeczka soli
    pieprz, słodka i ostra papryka, majeranek
    olej do smażenia
    1/2 szkl bulionu
    Dodatkowo:
    1 op. makaronu farfalle (kokardki)

    1. Makaron ugotować jak zwykle.
    2. Cukinie, marchewki, cebulę i pora obrać i pokroić w cienkie plasterki (polecam użyć robota). Fasolkę pokroić w kilkucentymetrowe kawałki. Na patelni (najlepiej w woku) rozgrzać olej, wrzucić wszystkie warzywa (oprócz pomidorków) i smażyć na małym ogniu często mieszając ok 15-20 minut (aż będą prawie miękkie).
    3. Miąższ chleba drobniutko posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do mięsa razem z jajkami, mąką i przyprawami, dokładnie wymieszać. Formować nieduże pulpeciki (wielkości orzecha włoskiego) i obtaczać je od razu w mące (najłatwiej jest formować kulki mokrymi rękami). Obsmażyć na patelni ze wszystkich stron. Gdy się zrumienią podlać je bulionem i dusić jeszcze chwilę pod przykryciem (dzięki temu nie będą suche, a dodatkowo zbierzemy z patelni wszystkie "smaczki" ze smażenia klopsików).
    4. Pomidorki koktajlowe pokroić na ćwiartki i dodać do warzyw. Esencję do duszonych warzyw Knorr rozpuścić w 1 szkl wrzątku, wymieszać z masłem orzechowym i również wlać do warzyw. Dodać klopsiki (razem z "sosem"), wszystko wymieszać i poddusić jeszcze chwilę aż warzywa będą miękkie i wszystkie smaki się połączą. W razie potrzeby dosolić do smaku.
    5. Na talerz wyłożyć jeszcze gorący makaron i nałożyć na niego porcję sosu lub po prostu wymieszać ugotowany makaron z sosem.

    OdpowiedzUsuń
  22. Tort makaronowy

    SKŁADNIKI: (na tortownicę 28 cm)
    Warstwa makaronowa:
    1 op. makaronu świderki (40-50 dag)
    2 łyżki masła
    2 łyżki mąki
    1,5 szkl mleka
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
    1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
    1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
    1/3 łyżeczki ostrej papryki
    Warstwa mięsna:
    50 dag mięsa mielonego (u mnie z szynki)
    1 cebula
    1 łyżeczka soli
    1/2 łyżeczki pieprzu
    1/2 łyżeczki papryki słodkiej
    1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
    1 łyżeczka majeranku
    4 łyżki keczupu
    Dodatkowo:
    2 op. mrożonej mieszanki warzyw brokuł-kalafior-marchewka
    25 dag sera żółtego
    masło i bułka tarta do tortownicy
    olej do smażenia mięsa

    1. Cebulę posiekać, zeszklić na oleju, dodać mięso mielone i wszystkie przyprawy, podsmażyć, podlać odrobiną wody i dusić ok 20-30 minut, podlewając co jakiś czas wodą żeby się nie przypaliło i za bardzo nie wyschło.
    2. Makaron i warzywa ugotować w osolonej wodzie (osobno :).
    3. Ser żółty zetrzeć na tartce (na grubych oczkach).
    4. Tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
    5. Zrobić beszamel: na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę i dokładnie wymieszać, smażyć chwilę aż mąka straci surowość i całość zacznie "ładnie pachnieć". Wlać mleko i dokładnie wymieszać. Cały czas mieszając dodać sól i pozostałe przyprawy.
    6. Do ugotowanego makaronu wlać gorący sos beszamelowy, dodać garść startego sera i dokładnie wymieszać.
    7. Połowę makaronu rozłożyć w tortownicy lekko ugniatając (lub trochę więcej niż połowę, tak żeby dokładnie przykryć całe dno).
    8. Usmażone mięso wymieszać z keczupem, wyłożyć na makaron. Przykryć drugą warstwą makaronu również lekko ugniatając.
    9. Ugotowane warzywa wyłożyć na makaron, lekko przygnieść. Posypać serem żółtym.
    10. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i zapiekać ok 30 minut. Po tym czasie wyłączyć grzanie i odczekać ok 10 minut żeby wszystko się "uspokoiło". Wyjąć z piekarnika, zdjąć obręcz (najpierw odcinając brzegi nożem), kroić i podawać :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Jesień kojarzy mi się z 4 „produktami”, z których staram się przyrządzać różne pyszności:
    z orzechami, z grzybami (jedne i drugie uwielbiam zbierać do cudnych wiklinowych koszyków), z dynią i z brukselką. Uprawę tej ostatniej odkryłam stosunkowo niedawno i niestety kojarzy mi się ze zmarzniętymi palcami od jej odcinania .
    W prezentowanym przeze mnie daniu konkursowym brakuje tylko dyni z wyżej wymienionych darów jesieni. No, ale ta niestety do tego dania raz jeden nie pasuje .
    A to moja propozycja:

    Makaron Lubella z wołowiną na czerwonym winie, brukselką, sosem z prawdziwków i orzechami włoskimi (porcja dla 2 osób).

    Składniki:
    - 200 g wołowiny,
    - 100 g prawdziwków,
    - 20 małych brukselek,
    - kilka orzechów włoskich,
    - mała cebula,
    - 200 g makaronu Lubella penne (ja pomieszałam zwykły z pełnym ziarnem),
    - pół szklanki czerwonego wina,
    - 4 łyżki śmietany,
    - łyżka mąki,
    - łyżeczka rozmarynu,
    - sól, pieprz do smaku,


    Prawdziwki czyścimy, płuczemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy i razem z prawdziwkami podsmażamy na maśle. Wołowinę kroimy w 3 cm kawałki oprószamy mąką i obsmażamy na patelni. Podlewamy wodą, czerwonym winem i dusimy do miękkości. Brukselkę gotujemy z łyżeczką soli, aż będzie miękka. Orzechy włoskie siekamy (ja wole większe kawałki). Gdy wołowina będzie miękka dodajemy, prawdziwki z cebulką, brukselkę, i orzechy włoskie. Śmietanę mieszamy z łyżką mąki i dodajemy do mięsa, żeby zagęścić sos. Doprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na głęboki talerz wykładamy porcję makaronu i na to dajemy sos z jesiennych przysmaków i wołowiny. Danie jest bardzo aromatyczne, syte i smaczne. Smacznego!!!

    OdpowiedzUsuń
  24. Makaron z sosem dyniowym, serem gorgonzola, pieczonymi batatami i awokado

    Składniki:

    - 350 g makaronu
    - 200 g puree z dyni
    - 250 ml śmietanki 30%
    - 1 duży batat
    - 2 awokado
    - 100 g sera gorgonzola
    - sok z 1/2 cytryny
    - 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
    - 1/8 łyżeczki cynamonu
    - 1/8 łyżeczki przyprawy do piernika
    - 1/2 łyżki tymianku
    - 1/2 łyżeczki szałwii
    - 20 g pestek z dyni
    - 1 łyżka masła
    - 1 łyżka oleju rzepakowego
    - sól, pieprz
    - odrobina wody z ugotowanego makaronu


    Pestki dyni wsypać na suchą, rozgrzaną patelnię. Prażyć na małym ogniu przez kilka minut, uważając by ich nie przepalić.
    Bataty obrać, pokroić w niewielką kostkę. Skropić olejem, posypać czosnkiem niedźwiedzim, solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Bataty rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200oC przez około 20 minut.
    Masło rozpuścić na patelni, dodać puree z dyni i śmietankę, wymieszać. Gdy się zagotują, doprawić pieprzem, odrobiną soli i gotować, aż sos zacznie gęstnieć. Dodajemy poszatkowaną szałwię i tymianek, delikatnie mieszamy i podgrzewamy jeszcze minutę. Sos zdjąć z ognia, dodać pokruszoną gorgonzolę i delikatnie wymieszać.
    Do niedużej miseczki wlać około szklanki wody, dodać sok z cytryny, wymieszać. Awokado obrać, pokroić na niewielką kostkę. Pokrojone awokado zanurzyć na chwilę w wodzie z cytryną, odcedzić.
    Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Makaron dodać do sosu, wymieszać. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty dolać odrobinę wody, w której gotowany był makaron. Do makaronu dodać bataty i awokado, delikatnie wymieszać. Makaron wyłożyć na talerze i posypać prażonymi pestkami dyni.
    Smacznego:)

    OdpowiedzUsuń
  25. Ptysiowa tarta z dyniowym musem, karmelizowanymi jabłkami i bitą śmietaną


    Składniki na spód:

    - 3/4 szklanki wody
    - 3/4 szklanki mąki Lubella
    - 75 g masła
    - 3 jajka

    W niewielkim rondelku zagotować wodę z masłem. Do wrzątku wsypać mąkę i dokładnie wymieszać. Gotowe ciasto powinno być gładkie, lśniące i łatwo odchodzić od ścianek rondelka. Wystudzić. Do schłodzonego ciasta dodawać jajka, jedno po drugim, za każdym razem dokładnie zmiksować. Foremkę na tartę o średnicy 24 - 26 cm wysmarować masłem. Ciasto ptysiowe dokładnie rozprowadzić po dnie i bokach tarty. Dobrze, gdy forma na tartę ma wysokie brzegi. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 200oC, przez około 27 - 30 minut, do zarumienienia. Ciasto wyjąć i ostudzić.


    Składniki na karmelizowane jabłka:

    - 4 duże kwaśne jabłka
    - sok z 1 cytryny
    - 6 łyżek cukru
    - 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu

    Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Pokrojone jabłka wrzucić do rondelka, dodać sok z cytryny, cukier i cynamon. Jabłka podsmażyć na średnim ogniu przez 3 - 4 minuty.


    Składniki na mus dyniowy:

    - 250 g serka mascarpone
    - 120 ml śmietany 36%
    - 230 g puree z dyni
    - 3 łyżki cukru pudru
    - 1 i 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika

    Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Serek mascarpone, puree z dyni i przyprawę do piekarnika zmiksować. Bitą śmietanę ubić na sztywno z cukrem, dodać do serka, delikatnie wymieszać.


    Ponadto:

    - 230 ml śmietany 36%
    - 2 łyżki cukru pudru
    - 2 łyżeczki cynamonu

    Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
    Na wystudzone ciasto ptysiowe wyłożyć krem dyniowy. Na wierzchu poukładać karmelizowane jabłka. Całość udekorować bitą śmietaną i posypać cynamonem.

    Smacznego:)

    OdpowiedzUsuń
  26. Sernik dyniowy na owsianym spodzie

    Składniki na spód i kruszonkę:

    - 120 g płatków owsianych
    - 170 g mąki Lubella
    - 60 g cukru trzcinowego
    - 120 g masła
    - 100 g marchewki
    - 100 g cukinii
    - 70 g drobno posiekanych orzechów włoskich
    - 50 g jagód goji
    - 40 g wiórek kokosowych
    - 40 g mielonego lnu
    - 20 g płatków migdałowych

    Marchew i cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki na spód umieścić w naczyniu i wyrobić między palcami na kruszonkę. 1/3 część masy owsianej odłożyć. Formę o średnicy 26 centymetrów wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć na nią pozostałą część masy i dokładnie docisnąć i wyrównać. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec przez 20 minut.


    Składniki na sernik:

    - 500 g twarogu dwukrotnie mielonego
    - 250 g puree z dyni
    - 170 g cukru trzcinowego
    - 250 ml śmietanki 30%
    - 2 łyżki mąki Lubella
    - 5 żółtek
    - 2 jajka
    - 1 i 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika


    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka, żółtka, śmietankę i puree z dyni wymieszać. Razem z pozostałymi składnikami dodać do sera i krótko zmiksować. Masę serową przelać na podpieczony spód, posypać odłożoną kruszonką. Sernik włożyć do piekarnika nagrzanego do 170oC i od razu obniżyć temperaturę do 150oC. Piec około 80 - 90 minut. Wyjąć i przestudzić.

    Smacznego:)

    OdpowiedzUsuń
  27. Naleśniki z kaszy gryczanej z kolorową salsą


    Składniki na salsę:

    - 2 pomidory
    - 1/2 żółtej papryki
    - 1/2 czerwonej papryki
    - 1 seler
    - 1 batat
    - duża garść bazylii i mięty
    - 4 łyżki oliwy z oliwek
    - 3 łyżki pasty tahini
    - 2 łyżki octu balsamicznego
    - 2 łyżki soku z cytryny
    - 1 łyżka miodu
    - 1 ząbek czosnku
    - sól, pieprz
    - 1 i 1/2 łyżki oleju rzepakowego


    Składniki na naleśniki:

    - 200 g kaszy gryczanej Lubella
    - 1 szklanka jogurty naturalnego
    - 3 jajka
    - 1 łyżka soku z cytryny
    - pieprz, sól


    Wykonanie salsy:

    Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć paprykę, skórą do góry oraz pokrojone w ćwiartki pomidory. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 220oC i piec 20 - 25 minut. Upieczoną paprykę zawinąć w folię aluminiową, pozostawić do ostygnięcia. Z ostudzonej papryki usunąć skórkę, razem z pomidorami pokroić w kostkę. Bataty i seler obrać ze skórki, pokroić w kostkę, skropić olejem, oprószyć solą i pieprzem. Bataty i seler rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piec w piekarniku nagrzanym do 200oC przez około 20 - 25 minut.
    Oliwę z oliwek, pastę tahini, ocet balsamiczny, sok z cytryny i miód dokładnie zmiksować. Dodać zmiażdżony czosnek, posiekaną bazylię i miętę, doprawić pieprzem, wymieszać.
    Wszystkie składniki salsy delikatnie ze sobą wymieszać.


    Wykonanie naleśników:


    Kaszę gryczaną zalać wodą, dodać sok z cytryny, wymieszać i odstawić na noc. Kaszę odcedzić. Razem z jajkami i jogurtem zblendować na gładką masę, doprawić solą i pieprzem. Ciasto wylewać małymi porcjami na rozgrzaną patelnię i smażyć z każdej strony do zarumienienia. Gotowe naleśniki podawać z salsą.

    Smacznego:)

    OdpowiedzUsuń
  28. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  29. Sernikowa lasagne z dynią
    Składniki:
    • 9 płatów lasagne firmy Lubella
    • 50 dag obranej i pokrojonej w kostkę dyni
    • 10 dag suszonej żurawiny
    • 50 dag mielonego twarogu
    • pół kostki masła
    • opakowanie budyniu waniliowego
    • 2 jajka
    • 5 łyżek cukru
    • łyżka miodu
    • łyżka soku z cytryny
    • kardamon, mielone goździki, imbir
    • masło do smażenia i wysmarowania formy

    Sposób przygotowania: Dynię wrzucamy na patelnię i smażymy na maśle. Gdy dynia zmięknie dodajemy miód, przyprawy i mieszamy. Chwilę jeszcze smażymy, żeby przyprawy uwolniły swój aromat. Żurawinę sparzamy wrzątkiem. Dodajemy do dyni. Płaty lasagne gotujemy po 3 -5 minut. Wyciągamy i hartujemy w zimnej wodzie. Pół kostki masła ucieramy z cukrem na puch. Cały czas miksując dodajemy sok z cytryny, jajka i budyń. Powoli dokładamy twaróg. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Układamy kolejno warstwami masę twarogową, makaron, dynię, makaron. Ostatnią warstwą ma być masa twarogowa. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C przez ok. 45 minut.

    OdpowiedzUsuń
  30. Jesienny krupnik z ogórkiem konserwowym

    Składniki:
    50 dag karkówki
    2 garście suszonych grzybów
    7 łyżek kaczy jęczmiennej firmy Lubella
    4 duże ziemniaki
    6 ogórków kiszonych
    2 łyżki śmietany
    2 liście laurowe
    3 ziela angielskie
    sól, pieprz
    tłuszcz do smażenia
    natka pietruszki
    Sposób przygotowania: 3 litry wody zagotowujemy. Karkówkę kroimy w kostkę. Opruszamy solą i pieprzem. Podsmażamy na patelni. Wkładamy do wody. Dokładamy grzyby, liście i ziele angielskie. Gotujemy pod przykryciem ok. 30 minut. Dodajemy dokładnie opłukaną kaszę. Po 10 minutach dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Ogórki kroimy w półplasterki. Dodajemy do zupy 10 minut po tym jak wrzuciliśmy ziemniaki. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Zabielamy śmietaną. Solimy i pieprzymy do smaku. Tuż przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.

    OdpowiedzUsuń
  31. KORZENNY SERNIK DYNIOWO-ORZECHOWY

    Ciasto
    30 dkg mąki - puszysta tortowa Lubella
    10 dkg margaryny
    2 żółtka
    1 całe jajko
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka oleju
    10 dkg cukru pudru
    Z podanych składników zarobić ciasto i przełożyć do natłuszczonej blachy.
    Ser
    1 kg zmielonego sera białego
    1 szkl cukru
    1 szkl śmietany 30%
    4 żółtka
    2 całe jajka
    2 budynie śmietankowe
    1 łyżka mąki ziemniaczanej puszysta Lubella
    ¼ łyżeczki kardamonu
    ½ łyżeczki cynamonu
    1 szkl. puree z dyni
    Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę i wylać na przygotowane ciasto.

    Piana
    6 białek (4 od ciasta i 2 od masy serowej)
    5 łyżek cukru
    1,5 szkl orzechów mielonych, można dodać trochę siekanych
    2 łyżki mąki - puszysta tortowa Lubella
    Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Orzechy wymieszać z mąką i dodać do piany.

    Ciasto z masą serową wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec 30 min. Po tym czasie na wierzch rozsmarować pianę z orzechami i piec kolejne 30-40 min. Smacznego!!

    OdpowiedzUsuń
  32. tagliatelle z łososiem i cukinią
    - 200 g makaronu tagliatelle ( 2 porcje)
    - 100 gram świeżego łososia
    - 15 gram cukinii
    - 2 łyżki masła
    - 2 łyżki mąki
    - parmezan do posypania
    - odrobina soku z cytryny
    - natka pietruszki
    - olej do smażenia
    - biały pieprz
    - czarny pieprz
    - gałka muszkatołowa
    - oregano
    - sól


    Przygotowanie:
    Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
    Łososia kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i czarnym pieprzem, chwilę smażymy, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny.
    Cukinię kroimy w kostkę i dusimy do miękkości.
    W rondelku rozpuszczamy dwie łyżki masła, dodajemy mąkę i cały czas mieszając
    wlewamy szklankę zimnego mleka. Sos doprawiamy gałką muszkatołową, solą, białym pieprzem, oregano.
    Łączymy makaron z łososiem i cukinią i posypujemy natką pietruszki oraz startym parmezanem.
    Smacznego!
    Justyna I

    OdpowiedzUsuń
  33. Piwny Mac n' Cheese
    Składniki:
    2 ½ szklanki makaronu kolanka Lubella
    2 łyżki masła
    2 łyżki mąki
    1 szklanka mleka
    1 szklanka piwa
    250g świeżo startego ostrego sera cheddar
    120g gouda startego
    120g romano ser tarty
    ¼ łyżeczki papryki
    szczypta pieprzu
    szczypta gałki muszkatołowej
    ½ szklanki bułki tartej
    garść posiekanej natki pietruszki
    Przygotowanie:
    Rozgrzać piekarnik do 190 C. Ugotować makaron. Zetrzeć 3 sery na tarce. W garnuszku rozpuścić masło na średnim ogniu, jak zacznie skwierczeć dodać mąkę i mieszać trzepaczką aż do powstania zasmażki. Wlać do garnka mleko, a następnie piwo i ciągle mieszać trzepaczką - nie pozwolić aby się zagotowało. Dodawać sery i mieszać aż się roztopią. Odcedzić makaron. Do garnka z roztopionymi serami wsypać gałkę muszkatołową, paprykę i pieprz. Umieścić makaron w naczyniu żaroodpornym. Polać makaron roztopioną masą z garnuszka. Posypać bułką tartą. Można jeszcze posypać pieprzem i serem romano. Piec w piekarniku aż się zarumieni (ok 30 - 40 min). Po wyjęciu z piekarnika i nałożeniu na talerze posypać obficie świeżą pietruszką. Mniami!

    OdpowiedzUsuń
  34. Witam, moje jesienne danie z makaronem to:

    Warkocze z sosem cukiniowym z łososiem

    Ilośc składników jest uzależniona od ilości przygotowywanych porcji

    Na dwie osoby :

    Długi makaron spaghetti pelne ziarno i zwykle spaghetti lubella porcja wedle uznania
    Opakowanie łososia wędzonego 150 g
    Jedno opakowanie serka mascarpone
    Mała cukinia

    Cukinie tarkujemy na grubych oczkach i dusimy na patelni. Łososia kroimy na drobne kawałki i wrzucamy do cukinii. Opakowanie serka mascarpone wrzucamy na patelnie i mieszamy aż sie równomiernie rozpuści. Dodajemy przyprawy wedle uznania i wyciskamy sok z cytryny. Jeżeli chcemy mniej gesty sos to można dodać trochę mleka.
    W międzyczasie gotujemy makaron. Studzimy i pleciemy z niego warkocze tak jak to widać na obrazku. W środek warkocza wlewamy sos. I gotowe! Efekt wow murowany! :)

    Ps jak zamieszamy makaron jasny i ciemny warkocze wyjdą jeszcze ciekawiej :)

    Pozdrawiam

    link do zdjecia potrawy: https://instagram.com/p/9MKAq3noRA/?taken-by=themelka1

    OdpowiedzUsuń
  35. „Spaghetti na słodko „


    składniki:
    400g makaronu
    200g mięsa mielonego
    1 mała cukinia
    1 papryka
    2 cebule
    2-3 szklanki przecieru pomidorowego
    ser
    szczypta soli, pieprzu, curry

    sposób przygotowania:
    W rondelku rozgrzewamy olej . Dodajemy mielone mięso i dobrze mieszamy żeby mięso nie zbiło się w jeden kawałek . Cały czas mieszając smażymy mięso 15 minut .

    W garnku wlewamy wodę , solimy ja i dodajemy kapkę oleju (po to aby makaron się nie zlepiał). Czekamy Az woda będzie się gotować i wrzucamy makaron. Gdy makaron się zagotuje odcedzam go.

    Sos przygotowuje w dwóch osobnych naczyniach. W pierwszym naczyniu kroje w kostkę cukinie, paprykę i cebulę. To gotuje Az wszystko stanie się miękkie. Pod koniec gdy widzę że sos pościł sok dodaję szczyptę curry i je mieszam. Właśnie te składniki nadają spaghetti słodyczy.
    Drugą cześć sosu przyrządzam w misce. Wlewam przecier pomidorowy i dodaje sól i pieprz. Następnie łącze wszystkie składniki i zagotowujemy.

    Do gotującego się sosu dodajemy mięso. Dusimy wszystko aż do uzyskania gęstej konsystencji. Sos jest już gotowy. Następnie na tarce zetrzeć ser. Do posypania spaghetti


    Polecam spróbować ! Będziesz w szoku jak z takich składników potrafi wyjść coś sytego i w dodatku na słodko <3 :D

    OdpowiedzUsuń
  36. PIECZONE MUSZELKI:
    Pieczony makaron ma charakterystyczny smak i zapach. Doskonale komponuje
    się z ulubionymi warzywami i mięsem.


    Składniki:
    250g makaronu muszelek Lubella
    1 filet z kurczaka
    1 cebula
    1 papryka czerwona
    1 papryka żółta
    1 mała papryczka chilli
    1/2 brokuła
    sól
    pieprz
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżka octu winnego
    przyprawa do kurczaka
    Umyty filet z kurczaka pokroić na paski. Z oliwy, octu i przyprawy do
    kurczaka zrobić marynatę. Włożyć kurczaka, wymieszać i wstawić do
    lodówki. Brokuł wrzucić na gorącą posoloną wodę i gotować 5minut.
    Odcedzić i przelać bardzo zimną wodą. Surowy makaron wsypać na
    blaszkę, tak aby muszelki leżały jedna koło drugiej. Prażyć w
    piekarniku w 180*C przez 10minut, aż makaron będzie brązowy. Paprykę
    pokroić w kostkę i usmażyć na patelni, aż stanie się miękka.
    Papryczkę chili rozkroić, wyjąć nasionka i drobno pokroić.
    Cebulę,pokrojoną w kostkę, zeszklić i dodać razem z chilli do papryki.
    Usmażyć fileta z kurczaka. Wystudzony makaron włożyć do garnka, zalać
    wodą, tak aby całkowicie go przykryła. Wsypać łyżkę soli. Od momentu
    zagotowania gotować ok 5 minut lub po prostu do miękkości. Do gorącego
    makaronu dodać podgrzanego kurczaka i wszystkie warzywa.

    OdpowiedzUsuń
  37. RÓŻOWA SAŁATKA MAKARONOWA Z BURAKIEM I WĘDZONYM TWAROGIEM:
    Sałatka z makaronu w kształcie kokardek, które od pieczonego buraczka
    zrobiły się różowe. Charakteru dodaje wędzony, biały twaróg,
    którego aromat dominuje w sałatce i podkręca smak buraka.

    Składniki:
    150 g makaronu kokardek
    1 pieczony burak ćwikłowy
    125 g twarogu wędzonego
    40 g orzechów włoskich

    Dressing:
    3 łyżki oliwy czosnkowej
    1 łyżka octu jabłkowego
    1 łyżeczka miodu
    sól
    pieprz kolorowy
    Makaron ugotować al'dente w osolonej wodzie. Buraczka obrać i
    pokroić w małą kostkę.
    Orzechy posiekać i uprażyć na suchej patelni. Dodać wraz z buraczkami
    do makaronu, i delikatnie wymieszać. Ser rozkruszyć w palcach i dodać do
    sałatki. Całość skropić dressingiem.
    W tym celu wszystkie składniki dressingu należy umieścić w małej
    miseczce i rozetrzeć.

    OdpowiedzUsuń
  38. Makaron LUBELLA SPAGHETTI „Pełne ziarno”w pikantnym sosie dyniowo-śliwkowo-serowym
    z brukselką oraz kotlecikami wołowymi.

    Składniki na 1 dużą porcję:

    makaron LUBELLA SPAGHETTI – 10 dkg
    2-3 łyżki jogurtu greckiego/ śmietany
    ser potarty typu mozzarella – 2 łyżki
    dynia – 10 dkg
    kilka śliwek węgierek (u mnie 8)
    sól, pieprz
    papryka słodka i papryka ostra
    czosnek niedźwiedzi (do smaku – ½ - 1 łyżeczki)
    czosnek – 1 ząbek
    cebula duża biała -1
    przyprawa Małgorzaty –do smaku
    brukselka – 10-15 dkg
    natka pietruszki
    smalec gęsi

    Wykonanie:

    Brukselkę obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości.
    Cebulę i czosnek obrać, pokroić drobno, podsmażyć na smalcu gęsim (pamiętamy o jego właściwościach ! Gęś kojarzy się z jesienią i akcją GĘSINA NA ŚWIĘTEGO MARCINA).
    Po 1 minucie dodać pokrojoną na małe kawałki dynię i wypestkowane węgierki.
    Smażyć 4 – 5 minut.
    Następnie dolać trochę wody (100 ml), aby to, co jest na patelni, się nie przypaliło, a połączyło i zmiękło. Dodać ser, aby się rozpuścił, na końcu jogurt/śmietanę.
    Doprawić ziołami Małgorzaty, czosnkiem niedźwiedzim, solą, pieprzem, obiema paprykami. Sos powinien być dość ostry. Zblendować.
    Drobno posiekać natkę pietruszki, połączyć z sosem, a tenże z makaronem.
    Wyłożyć na talerz, udekorować natką pietruszki i główkami brukselki.
    Obok położyć kotleciki wołowe (wszak jesienna pora sprawia, że organizm wymaga większej ilości kalorii).

    Kotleciki:

    mięso wołowe na tatar – pół opakowania o wadze 230 dkg
    1 mała cebula
    sól, pieprz
    jajko
    2 łyżki bułki tartej do mięsa, 1-2 łyżki do obtaczania kotletów
    smalec gęsi

    Wykonanie:

    Składniki połączyć, uformować kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na gęsim smalcu z obu stron.
    Smacznego !

    OdpowiedzUsuń
  39. Jesienne tagliatelle z kurczakiem i sosem grzybowym:

    500 g piersi kurczaka
    250 g grzybów leśnych/ pieczarki w razie alergii na grzyby
    2 duże cebule
    2 łyżki ziół prowansalskich
    300 ml śmietany 30%
    2 łyżki masła
    300 g makaronu tagliatelle Lubella
    sól
    pieprz
    rzeżucha do przystrojenia

    !. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstaw na bok.

    2. Piersi kurczaka przecinamy wzdłuż, aby otrzymać cieńsze filety. Rozkładamy na desce. Oprószamy pieprzem i ziołami prowansalskimi z obu stron.

    2. Kroimy cebulę w piórka, grzyby w plasterki. Na teflonowej patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę, zrumieniamy. Do zeszklonej cebuli wrzucamy grzyby. Gdy wszystko się zarumieni przekładamy do miski.

    3. Na tej samej patelni obsmażamy wcześniej przygotowanego kurczaka. Gotowego kurczaka przekładamy do miski.

    4. Na patelnie wsypujemy wcześniej przysmażone grzyby z cebulką. Dodajemy śmietanę 30%. Podgrzewamy na średnim ogniu do czasu zgęstnienia sosu. Dodajemy kurczaka oraz ugorowany, odcedzony makaron tagliatelle.

    5. Mieszamy i nakładamy na talerze. Dodajemy troszkę zieleni do ożywienia potrawy.

    OdpowiedzUsuń
  40. Kolorowy makaron z bakłażanem, cukinią i dynią
    Składniki:
    1 opakowanie kolorowego makaronu
    1 cukinia
    1 bakłażan
    1 mała dynia
    1 papryczka chilli

    ½ łyżeczki oregano
    ½ łyżeczki imbiru
    3 ząbki czosnku
    1 cebulka
    2 pomidory
    1 łyżeczki słodkiej papryki
    Sól, pieprz do smaku
    Wykonanie:
    Makaron ugotować w osolonej wodzie. Bakłażana pokroić w większą kostkę i posolić, przyprawić oregano i obsmażyć na maśle.
    Cukinię pokroić w cieniutkie plastry, posolić i obsmażyć na maśle.
    Dynię pokroić w kostkę, oprószyć solą i imbirem, podsmażyć
    Z cebuli, czosnku, pokrojonej papryczki chilli, pomidorów, słodkiej papryki i soli przygotować sos. Dodać do niego bakłażana, cukinię i dynię. Wymieszać wszystko z makaronem i podawać na ciepło.

    OdpowiedzUsuń
  41. Mini lazanie
    Składniki:
    30 dag. mielonego mięsa
    1 ząbek czosnku
    1 cebula
    1 czerwona papryka
    3 łyżki keczupu
    5 łyżek soku pomidorowego
    12 łyżeczek śmietany 18%
    6 płatów makaronu lasagne
    3 łyżki startego sera
    Zioła prowansalskie
    Papryka mielona ostra
    Sól, pieprz do smaku
    Wykonanie:
    Cebulę przesmażyć, dodać mielone mięso i drobno posiekany czosnek, pokrojoną w kosteczkę paprykę, zioła, keczup, sok pomidorowy, doprawić solą i pieprzem. Przesmażyć.
    W garnku zagotować wodę, dodać szczyptę soli i łyżeczkę oleju. Do wody wkładać po dwa płaty makaronu i gotować przez 5-7 minut. Po wyjęciu z wody każdy płat przekroić na pół, żeby uzyskać małe kwadraty.
    Formę do pieczenia babeczek nasmarować olejem, w każdym zagłębieniu ułożyć kawałek makaronu. Do środka każdego włożyć łyżeczkę śmietany i mięso. Posypać startym serem.
    Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez około 15-20 minut.

    OdpowiedzUsuń
  42. Muszle z nadzieniem szpinakowym
    Składniki:
    1 opakowanie makaronu muszle
    3 łyżki masła
    4 ząbki czosnku
    1 opakowanie mrożonego szpinaku
    1 ser feta
    1 puszka krojonych pomidorów
    1 łyżeczka bazylii
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    10 dag. sera
    Sól, pieprz do smaku
    Olej do smażenia
    Wykonanie:
    Makaron ugotować al dante i rozłożyć, aby się nie posklejał. 3 ząbki czosnku drobno posiekać, podsmażyć na maśle. Dodać rozdrobniony szpinak i smażyć aż do uzyskana jednolitej konsystencji. Ser feta rozdrobnić i dodać do szpinaku. Doprawić do smaku. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i podsmażyć ząbek czosnku, dodać pomidory z puszki, doprawić bazylią i ziołami prowansalskimi. Sos wyłożyć na dno żaroodpornego naczynia. Makaron napełnić farszem ze szpinaku i fety. Układać na sosie pomidorowym. Całość posypać rozdrobnionym serem. Przykryć i piec ok. 15 minut.

    OdpowiedzUsuń
  43. Świderki z dynią

    Składniki:

    - 250 g makaronu świderki Lubella
    - 300 g dyni (obranej)
    - 1 mała cebula
    - 100 g boczku w plasterkach
    - 50 g parmezanu
    - 330 ml śmietanki 18%
    - sól
    - pieprz
    - olej

    Przygotowanie

    Cebulę drobno kroimy, podsmażamy na średnim ogniu. Dynię kroimy na małe kawałki i dodajemy do miękkiej cebuli. Wlewamy śmietankę i dusimy aż dynia będzie miękka. W międzyczasie gotujemy makaron i smażymy boczek do chrupkości. Gdy dynia będzie miękka rozdrabniamy ją widelcem, jeżeli chcemy żeby zostało kilka większych kawałków rozdrabniamy tylko część. Całość solimy i pieprzymy, dodajemy ugotowany makaron i mieszamy. Boczek kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy 2/3 do makaronu oraz połowę parmezanu, całość mieszamy i przekładamy na talerz. Na górę dajemy pozostały boczek i posypujemy parmezanem.

    OdpowiedzUsuń
  44. Mój przepis na jesienny, prosty makaron związany jest z suszonymi pomidorami. Dla mnie są one bardzo jesienne: sama robię suszone pomidory w zalewie. Są idealne do spożycia właśnie na jesień.

    Makaron z kurczakiem i suszonymi pomidorami.

    s k ł a d n i k i (porcja dla 2 osób):

    - 1,5 szkl. makaronu świderki pełne ziarno Lubelli
    - 1 podwójna (nieduża) pierś z kurczaka lub odpowiednio tyle samo piersi z indyka
    - 1 mały słoiczek suszonych pomidorów w zalewie.
    - mały kubeczek śmietany 18%
    - 1 cebula
    - 2 ząbki czosnku
    - 0,5 niedużej papryczki chilli
    - sok z połowy cytryny
    - natka pietruszki - ok 1-1,5 łyżki
    - olej do podsmażenia mięsa
    - sól, pieprz, cukier

    w y k o n a n i e:

    1. Makaron ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu - by był al dente.
    2. W tym czasie pokroić pierś na nieduże kawałki. Podsmażyć na niedużej ilości oleju. Posolić.
    3. Drobno posiekać suszone pomidory, papryczkę chili i czosnek. Na małą kostkę pokroić także cebulę.
    4. Kiedy z mięsa odparuje woda, zdjąć je z patelni, dodać odrobinę oleju i wrzucić cebulę. Delikatnie posolić i posłodzić.
    5. Na patelnię dodać pomidory, chilli i czosnek. Podsmażyć minutkę razem. Dodać mięso. Można dodać łyżkę lub dwie oliwy z zalewy.
    6. Patelnię zdjęć z gazu. Po chwilę dodać śmietanę i szybko wymieszać. Po minucie patelnię postawić na gazie.
    7. Dodać ugotowany makaron i kilka łyżek wody z jego gotowania. Wymieszać. Doprawić, dodać sok z cytryny. Posypać natką pietruszki.

    Wszystko zajmuje 30-40 min. bardzo szybko, jesiennie i sycąco :)

    Kasia
    /mollisia, www.walkawkuchni.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń
  45. Wegetariańskie farfalle z sosem kokosowo-pomidorowym z cukinią i pomidorami


    SKŁADNIKI:
    1. Opakowanie makaronu farfalle
    SOS:
    1. Puszka mleczka kokosowego
    2. 5 łyżek koncentratu pomidorowego
    3. 2 pomidory
    4. Średnia cukinia
    5. 3 cebule
    6. 5 ząbków czosnku
    7. 1 łyżeczka słodkiej papryki
    8. 1 łyżeczka ziół prowansalskich
    9. 1/2 łyżeczki kurkumy
    10. 1/2 łyżeczki soli
    11. 1/2 łyżeczki pieprzu
    12. Olej do smażenia


    PRZYGOTOWANIE:
    1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
    SOS:
    1. Obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę podsmażamy na oleju.
    2. Do cebuli dodajemy obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, słodką papryką, zioła prowansalskie, kurkumę, sól, pieprz i dokładnie mieszamy.
    3. Dodajemy koncentrat pomidorowy, obraną i pokrojoną w półplasterki cukinię, umyte i pokrojone w średnią kostkę pomidory. Dusimy około 10 minut.
    4. Dodajemy mleczko kokosowe, dokładnie mieszamy i zagotowujemy.
    5. Ugotowany makaron odcedzamy.
    6. Makaron podajemy z sosem.


    Smacznego! :)

    Katarzyna Prosińska
    kazikonda0@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  46. Świderki z cukinią w sosie pomidorowo-śmietanowym

    SKŁADNIKI:
    1. Opakowanie makaronu Lubella Pełne Ziarno świderki 400 gram
    2. 1 cukinia
    3. 3 cebule
    4. 4 ząbki czosnku
    5. 6 parówek
    6. 4 łyżki śmietany 18%
    7. 4 łyżki koncentratu pomidorowego
    8. 2 łyżeczki suszonej pietruszki
    9. Szczypta soli
    10. Szczypta pieprzu
    11. 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
    Dodatkowo:
    1. Żółty starty ser do posypania
    2. Szczypior do posypania
    3. Olej do smażenia

    PRZYGOTOWANIE:
    1. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie.
    2. Cukinię myjemy, osuszamy, obieramy i kroimy w półplasterki.
    3. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę.
    4. Czosnek obieramy.
    5. Z parówek ściągamy osłonki i kroimy w plasterki.
    6. Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażamy cebulę i parówki. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy. Dodajemy cukinię i co jakiś czas delikatnie mieszamy.
    7. Śmietanę i koncentrat pomidorowy dodajemy na patelnię, przyprawiamy i mieszamy.
    8. Ugotowany makaron odcedzamy i łączymy z sosem.
    9. Danie posypujemy utartym żółtym serem i szczypiorem.

    Smacznego! :)

    Katarzyna Prosińska
    kazikonda0@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  47. Moja propozycja to pyszne, zdrowe jesienne warzywa zapiekane z makaronem i kozim serem, podane z bazyliową pastą:
    Potrzebujemy:
    - 4 obrane i pokrojone w plasterki marchewki
    - 2 umyte i pokrojone pory ( tylko biała część)
    - 3 umyte i pokrojone w paski kolorowe papryki ( czerwona, zielona i biała)
    - dowolny ugotowany makaron ( u mnie małe gwiazdki Lubella)
    - dobrej jakości kozi ser ( u mnie z czosnkiem niedźwiedzim)
    - sól morska, kolorowy pieprz, oregano do smaku
    - 3 łyżki oleju roślinnego
    W woku lub garnku rozgrzewamy olej roślinny. Na rozgrzany olej wrzucamy por, chwilkę dusimy i dodajemy marchewki i paprykę. Dusimy około 10 minut, aż warzywa zmiękną. Dodajemy sól, pieprz, oregano do smaku i całość dusimy około 1 minuty. Dodajemy ugotowany ulubiony makaron i całość mieszamy. Warzywa z makaronem przekładamy do jednego większego lub kilku mniejszych naczyń do zapiekania, na wierzch układamy kilka plastrów dobrej jakości koziego sera i całość zapiekamy około 15 minut w piekarniku
    nagrzanym do 185 C. Zapiekankę podajemy gorącą z bazyliową pastą: Listki z jednej doniczki bazylii miksujemy z 3 ząbkami czosnku i kilkoma łyżkami oliwy z oliwek. Solimy do smaku. (zdjęcie dania wysyłam na maila)

    Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania:)
    Serdecznie pozdrawiam
    Aneta

    OdpowiedzUsuń
  48. Makaron na słodko, ale to bardzo słodko.
    Makaron gotuję w (uwaga, uwaga) wodzie z kakao, daję go na oko. Do tego biały ser podsmażana na maśle z odrobiną cukru wanilinowego. Dla osłody jesiennego dnia i przypomnienia smaku wakacji robię mus ze zblendowanych truskawek i podaję tak jak na zdjęciu. Smacznego! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przykro mi, ale konkurs zakończył się wczoraj.

      Usuń
  49. Bardzo serdecznie dziękuję wszystkim za udział w konkursie :-).

    OdpowiedzUsuń