sobota, 22 sierpnia 2015

Bazyliowa zupa krem

Pin It
  
Za oknem piękne upalne lato, więc w moim ogródku bazylia też zachwycona takim stanem rzeczy rośnie jak szalona. Przerabiam ja na różne sposoby, ostatnio raczej na słodko:
  Dziś natomiast przyszła kolej na danie wytrawne, oto pyszna bazyliowa zupa krem z dodatkiem świeżych pomidorów.
Inspiracja klik.



Bazyliowa zupa krem
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:
  • 700 g ziemniaków
  • 40 g świeżej bazylii
  • 1 opakowanie serka śmietankowego
  • 1 cebula
  • 1000 ml bulionu
  • 1 duży pomidor
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżka masła
  • oliwa z oliwek EV 


Wykonanie:
Cebulę i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. 
Listki bazylii odrywamy od łodyżek, parę odkładamy do dekoracji. Do garnka w którym będziemy gotować zupę wkładamy masło i gdy się rozpuści i smażymy na nim przez chwilę cebulę, a następnie dodajemy ziemniaki. Smażymy wszystko razem na małym ogniu przez 2-3 minuty, uważając, aby nie przypalić. Następnie wlewamy bulion i gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Na minutę przed wyłączeniem zupy dodajemy listki bazylii. Zupę przyprawimy i blendujemy.
Pomidora parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. 
Zupę wylewamy na talerz, dodajemy pomidorki, polewamy odrobina oliwy, posypujemy listkami bazylii.

4 komentarze:

  1. wow, swietna propozycja. u mnie tez mnostwo bazylii, zrobie zupke :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, u mnie też bazylia oszalała, więc wrzucam ją wszędzie :).

      Usuń
  2. konsystencja po prostu obłędna!

    zapraszam do wzięcia udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/search/label/KONKURS

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To fakt, konsystencja niesamowita, aż widać na fotce :-).

      Usuń