7/25/2015

Letni konkurs z makaronem Lubella



Serdecznie zapraszam wszystkich czytelników mojego bloga na konkurs z makaronem Lubella w roli głównej. Do wygrania są dwie wielkie paki z różnorodnymi produktami Lubella.
Wszystkie szczegóły dotyczące konkursu znajdziecie poniżej. 




Letni konkurs  z makaronem Lubella


Waszym zadaniem będzie przygotowanie  letniej kolorowej sałatki z wykorzystaniem dowolnego makaronu Lubella i przesłanie przepisu wraz ze zdjęciem potrawy. Użyjcie swojej wyobraźni kulinarnej, wykorzystajcie sezonowe owoce i warzywa. Nie bójcie się odważnych i zaskakujących połączeń składników. 
Prawidłowe zgłoszenie konkursowe, to takie, które zawiera i przepis i zdjęcie.
Do wygrania są dwa super zestawy produktów Lubella, w których skład wchodzą: różne rodzaje makaronów zwykłych, makarony Pełne ziarno, kasza jęczmienna, pszenna, manna i gryczana, płatki śniadaniowe pełnoziarniste, Mlekołaki i różne rodzaje mąki pszennej.
Tutaj możecie zobaczyć jak wygląda fabryka Lubelli i jak się produkuje makaron. W tym poście znajdziecie natomiast relację z warsztatów, które zorganizowała Lubella dla blogerów, może któryś z przepisów będzie dla Was inspiracją ?

Konkurs trwa od dnia 25 lipca do godziny 23:59 dnia 8 sierpnia 2015 roku.

Proszę o zamieszczanie przepisów  w komentarzu pod tym postem.  
Zdjęcie przedstawiające przygotowane przez Was danie można wysyłać na adres kontakt@kulinarneprzygodygatity.plProszę o podanie w tytule "Letni konkurs z makaronem Lubella".
Przepisy można również dodawać na  fanpagu mojego bloga na Facebooku
Będzie mi miło jeśli polubicie na Facebooku   mój fanpage.


Regulamin konkursu:
1. Organizatorem konkursu jestem ja, czyli Agata, autorka bloga Kulinarne przygody Gatity. Fundatorem nagrody jest właściciel marki Lubella, natomiast wysyłką nagród zajmuje się agencja marketingowa Synertime
2. Zwycięzców konkursu wybieram sama. Wyniki konkursu zostaną opublikowane na blogu i na fanpage bloga w ciągu 3 dni od momentu zakończenia konkursu.
3. Przez kolejne 7 dni czekam na przesłanie danych teleadresowych do wysyłki nagrody. Jeśli w tym czasie nie zgłoszą się laureaci, wybiorę kolejne osoby. Wysyłka jest możliwa tylko na terenie Rzeczpospolitej Polskiej.
4. Każdy zgłaszający może dodać nieokreśloną ilość przepisów. Wpisy muszą być podpisane nickiem lub imieniem, te anonimowe będą usuwane. Niezależnie od ilości zgłoszonych przepisów nagrodę można wygrać tylko jedną.
5. Zgłoszony przepis nie może być przekopiowany z książki, strony internetowej czy też bloga (nie dotyczy jeśli jest to Wasz autorski blog). Zdjęcia, które będą przysyłane  w załączeniu do przepisu muszą być Waszego autorstwa. Przepisy, które będą kopią innych przepisów będą usuwane z konkursu.
6. Na fanpage Kulinarnych przygód Gatity na FB utworzę album,  w którym będę zamieszczała nadesłane przez Was zdjęcia. Przesłanie zdjęć jest równoważne z tym, że wyrażacie zgodę na ich publikacje  na blogu i w galerii konkursowej na fanpage.
7. Zastrzegam sobie możliwość przedłużenia konkursu.
8. Dodanie zgłoszenia konkursowego oznacza akceptację powyższego regulaminu.



Print Friendly and PDF

25 komentarzy:

  1. Sałatka makaronowa na żółto

    Gotujemy w osolonej wodzie drobniutki makaron – polecam takie mini muszelki np. Lubelli
    Pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę podsmażamy na oliwie z dużą ilością curry.

    Mieszamy makaron z ciepłym jeszcze kurczakiem (możemy dolać też żółty sos jaki utworzy nam się na patelni), dorzucamy drobno posiekaną czerwoną cebulę (nie za dużo żeby nie zabiła smaku pozostałych składników) i sporo posiekanej natki pietruszki.

    Bardzo szybka sałatka, smaczna i syta!

    a.filipowska@poczta.onet.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie dostałam jeszcze fotki :-). Proszę o dosłanie.

      Usuń
  2. SAŁATKA „ŻYJ ZDROWO I KOLOROWO”

    Szybka i dietetyczna sałatka, która dostarcza naszemu organizmowi energii
    na cały dzień. Zawiera wyłącznie świeże warzywa, które nie są poddane żadnej obróbce termicznej. Dzięki temu spożywamy 100% składników odżywczych.

    Składniki:

    350g fileta z kurczaka
    150g pełnoziarnistego makaronu penne Lubella
    1 opakowanie mix sałat z rukolą
    1 zielony ogórek
    1 czerwona papryka
    250g pomidorków koktajlowych
    zioła prowansalskie
    bazylia
    curry
    świeżo zmielony pieprz
    100g słonecznika

    Sos:

    150g jogurtu naturalnego
    3 ząbki czosnku
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżeczka miodu
    świeżo zmielony pieprz

    WYKONANIE:

    1. Filet z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć ziołami prowansalskimi, bazylią, curry i świeżo zmielonym pieprzem. Ugotować na parze.
    2. Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
    3. Ogórka i paprykę pokroić w grubszą kostkę a pomidorki koktajlowe
    na ćwiartki.
    4. Sos
    Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, wymieszać z jogurtem naturalnym, sokiem z cytryny i miodem. Doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem. Odstawić do lodówki na około 30minut żeby smaki się przegryzły.
    5. Słonecznik uprażyć na suchej patelni.
    6. Mix sałat myć i przełożyć do miski, dodać pokrojone warzywa, słonecznik, fileta z kurczaka i makaron. Polać wszystko sosem i dokładnie wymieszać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewelina Pędzikowska
      email linka2107.88@o2.pl

      Usuń
    2. Muszę przyznać, że makaron Pełne ziarno to mój ulubiony.
      Dziękuję za udział w konkursie :-).

      Usuń
  3. Witaj.
    Zdjęcie konkursowe- czy na zdjęciu ma być widoczny użyty makaron tzn. opakowanie?
    Dobrze by było gdyby ta informacja została podana :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma w regulaminie informacji, że produkt musi być widoczny na zdjęciu :-). Szalejemy więc i robimy fotki bez opakowania makaronu :D.

      Usuń
  4. Kurczak smażony na makaronie z dynią

    Na 2 porcje potrzebne nam będą:

    1 pierś z kurczaka, pojedyncza,
    1 szkl. dyni(kostka 1 cm),
    1,5 szkl. makaronu Kolanka ozdobne Lubella,
    200 ml białego wytrawnego wina,
    1 mały pomidor,
    0,5 małej czerwonej cebuli,
    1 ząbek czosnku,
    świeży lubczyku,
    1 łyżka masła,
    oliwa z oliwek,
    papryka ostra,
    czosnek granulowany,
    sól, pieprz.

    Zaczynamy od pokrojenia cebuli w piórka, a czosnku w drobną kostkę(można przecisnąć przez praskę), podsmażamy je na niewielkiej ilości oliwy, uważamy by nie zarumienić czosnku. Wrzucamy obraną i pokrojoną w 1 cm kostkę dynię i przesmażamy całość 2-3 minuty, wrzucamy pokrojonego w kostkę pomidora(wcześniej obranego), wlewamy wino i dusimy na niewielkim ogniu i pod przykryciem 8-12 minut, aż dynia będzie miękka. Doprawiamy solą i pieprzem. Makaron kolanka ozdobne Lubella gotujemy w osolonym wrzątku 5 minut i przekładamy łyżką cedzakową do dyni, dusimy całość jeszcze 3-4 minuty, żeby makaron doszedł i wchłonął wszystkie smaki. Jeżeli jest za mało płynu można dolać trochę wody z gotowania makaronu lub bulionu warzywnego.

    Filet z kurczaka kroimy na pół i przyprawiamy ulubionymi przyprawami, ja użyłem papryki ostrej, czosnku granulowanego, soli i pieprzu. Na patelni rozgrzewamy masło z niewielką ilością oliwy i smażymy kilka minut z obu stron. Zostawiamy na 3-4 minuty, żeby soki w mięsie się uspokoiły.

    Do makaronu dodajemy kilka świeżych listków lubczyku i mieszamy, nakładamy od razu na talerz i układamy na nim pokrojone piersi z kurczaka, całość posypujemy pestkami granatu i lubczykiem.

    Smacznego i pozdrawiam :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Granat, kurczak, dynia na winie i makaron... brzmi bosko :-).
      Dziękuję za udział w konkursie.

      Usuń
  5. SAŁATKA MAKARONOWA Z CUKINIĄ, BORÓWKAMI I ORZECHAMI
    składniki:
    - 100g makaronu Lubella „kokardki małe” Pełne Ziarno
    - garść borówki amerykańskiej
    - garść orzechów włoskich
    - 1 mała cukinia
    - 4 łyżki jogurtu greckiego
    - 2 łyżki świeżego tymianku
    - sól, pieprz
    Makaron ugotować w osolonym wrzątku, wystudzić. Borówki umyć, osuszyć. Orzechy grubo posiekać, następnie zrumienić na suchej patelni. Cukinię, przy pomocy obieraczki do warzyw pokroić wzdłuż na cienkie plastry, następnie zblanszować przez kilka minut w osolonym wrzątku. Wystudzić, zwinąć, tak, aby powstały ślimaki. Jogurt wymieszać z solą, pieprzem i posiekanym tymiankiem. Makaron wymieszać z borówkami i orzechami. Na wierzchu ułożyć roladki z cukinii, polać sosem jogurtowym.

    SAŁATKA MAKARONOWA Z MIĘSEM, WIŚNIĄ I ROZMARYNEM
    składniki:
    - 100g makaronu Lubella „kokardki małe” Pełne Ziarno
    - ½ szkl. wiśni
    - 50g pieczonego karczku
    - 2 łyżki octu balsamicznego
    - 4 łyżki oliwy z oliwek
    - 1 łyżeczka syropu klonowego
    - kilka gałązek świeżego rozmarynu
    - sól, pieprz
    Makaron ugotować w osolonym wrzątku, wystudzić. Wiśnie umyć, osuszyć, wydrylować. Mięso pokroić w cienkie paski. Ocet balsamiczny połączyć z syropem klonowym i oliwą, dodać sól, pieprz i posiekany rozmaryn. Wszystkie składniki sałatki wymieszać.

    haniaros@op.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo fajne i odważne pomysły na letnie sałatki :-).
      Dziękuję za udział w konkursie.

      Usuń
  6. Makaronowa sałatka w cytrynowych koszyczkach

    Składniki:

    · olej

    · sok z cytryny

    · przyprawy: sól, chili, pieprz cytrynowy, zioła prowansalskie

    · 250g makaronu „kolanka ozdobne”

    · puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym (125g)

    · pomidory świeże (400g)

    · średnia cebula

    · 2 ząbki czosnku

    · szczypiorek

    · 5-6 cytryn na „koszyczki”

    Wykonanie:
    Rozgrzewamy olej na patelni. Wrzucamy pokrojoną cebulę oraz posiekany czosnek. Dodajemy chili, zioła prowansalskie i pieprz cytrynowy. Smażymy przez chwilę. Następnie dodajemy odsączonego tuńczyka oraz pomidory (obrane ze skórki oraz pokrojone). Mieszamy tak, aby powstał sos. Przyprawiamy solą. Całość podgrzewamy ok. 15 min. W międzyczasie gotujemy makaron na sposób al-dente. Przygotowany sos mieszamy z makaronem. Dodajemy kilka kropel soku z cytryny. Sałatką napełniamy wycięte w cytrynach koszyczki. Posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.

    Pozdrawiam,
    Edyta Bracka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Makaron, tuńczyk i cytryny - super tercet :-).
      Dziękuję za udział w konkursie.

      Usuń
  7. Agata Witowska ,Witowska Agata ona w moją kuchnie zawsze sałatkowe cuda wplata .Warto zajrzeć na bloga tej niesamowitej kobity bo tutaj są Kulinarne przygody Gatity .Dla mnie ten blog jest wręcz drugim domem i to dla czarującej Agatki przygotowuje pyszną sałatkę z makaronem .Niewiele ona kosztuje a niezwykłe emocje na podniebieniu wywołuje .Po wykonaniu sałatki olbrzymią moc wewnętrzną czuje dlatego też Tobie Agatko i Twym fanom chętnie ją zaserwuje .Do jej przygotowania będzie nam potrzebne 300 gram od Lubelli makaronu ,który znajdziemy na pewno w każdym polskim domu .Niechaj będzie on w kształcie kokardek bo się tym kształtem moja rodzina fascynuje a Lubella niezwykłe doznania smakowe swym klientom funduje .Od mojego ukochanego dziadka zabieram pyszne ogórki konserwowe (3 szt.) ,które do spożycia są od razu gotowe.W kuchni nie obce są mi uniki bo do sałatki dodaję też troszkę konserwowej papryki w ilości dwa płaty to sprawdzony patent mojego taty .Dodaje również 200 gram szynki konserwowej oczywiście polskiej dla brzuszka zdrowej ,1/5 czerwonej cebuli która Nas smakiem rozczuli ,1/3 z puszki kukurydzy ona sprawia ,że sałatka pięknym słonecznym kolorem charakteryzuje się .Przygotuj cztery łyżki majonezu Roleski mi pod wpływem jego smaku lecą z twarzy łezki .Wiedzą wszystkie polskie dziewuszki ,że do sałatki potrzebna nam będzie jedna łyżka posiekanej pietruszki .Rodaku ,Rodaku dodaj również soli i pieprzu do smaku .By weekend nie spędzać o głodzie gotujemy makaron Lubella al dante w lekko osolonej wodzie .Czy jesteś kobietą czy gostkiem :) to pokrój paprykę ,szynkę ,ogórki w kostkę .Cebulę drobną siekamy i do Agatki szczerze się uśmiechamy .Kukurydzę z zalewamy odcedzamy i posty na blogu Kulinarne przygody Gatity z chęcią oglądamy .Wszystkie składniki w salaterce umieszczamy a na pewni dobry smak sałatki zyskamy .By mieć do kuchni proste dróżki dodajemy do sałatki majonez i natkę pietruszki .Dokładnie mieszamy a następnie solą i pieprzem doprawiamy .Tak przygotowaną sałatkę kładziemy do lodówki na godzinę i częstujemy nią całą swą rodzinę .Pozdrawia Adriana która blogiem Agaty Witowskiej jest oczarowana e-mail kochanka97@interia.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Adriana, dziękuję za piękny wpis. Muszę przyznać, że nie dość, że kucharka to jeszcze i super poetka z Ciebie :-).
      Natomiast, żeby wpis był zgodny z regulaminem proszę o dosłanie zdjęcia.

      Usuń
  8. Sałatka "Lato na talerzu"

    Sałatka makaronowa z sezonowymi owocami, urozmaicona migdałami, orzechami, słonecznikiem, wiórkami kokosowymi oraz sezamem. Doskonała propozycja na drugie śniadanie czy podwieczorek. Serdecznie polecam! ;D

    Składniki:(na 2 porcję)
    200 g makaronu kokardki Lubella
    3 łyżki jogurtu naturalnego
    1-2 łyżki płynnego miodu
    garść migdałów w całości
    3 łyżki mieszanki prażonych ziaren Migdałowy Przylądek od Ziarenkowo (jeśli jej nie posiadamy, można zrobić ją samemu. W tym celu należy wymieszać: prażony słonecznik, migdały, sezam, wiórki kokosowe oraz orzechy arachidowe)
    garść: malin, agrestu, borówek, jagód, wiśni itp.

    Sposób przygotowania:
    Makaron ugotować jak zaleca się na opakowaniu. Odcedzić. Jogurt wymieszać z miodem. Owoce umyć i osuszyć. Wszystkie składniki przełożyć do miski i dobrze wymieszać. Wierzch posypać migdałami. Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pyszna sezonowa przekąska :-).
      Dzięki za udział w konkursie.

      Usuń
  9. Letnia sałatka owocowa z sosem bazyliowym

    Składniki:
    - 300 g makaronu (np.
    - 1/2 szklanki borówek
    - 1/2 szklanki poziomek
    - 3/4 szklanki malin
    - 3/4 szklanki czernic
    - 1/3 szklanki świeżej bazylii
    - 4 łyżki miodu rzepakowego
    - sok z 1 dużej cytryny

    Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Bazylię, sok z cytryny i miód dokładnie zblendować. Połowę sosu bazyliowego wlać do makaronu, dodać owoce i delikatnie wymieszać.
    Przed podaniem polać pozostałym sosem bazyliowym.
    Smacznego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tym przepisem wstrzeliłaś się w moje smaki: u mnie ostatnio na tapecie ciągle bazylia :-).
      Dziękuję za udział w konkursie.

      Usuń
  10. Sałatka makaronowa z warzywami i serem feta

    Składniki:
    - 300 g drobnego makaronu
    - 500 g pomidorów cherry
    - 2 średnie marchewki
    - 3 nieduże ogórki
    - 250 g ugotowanej ciecierzycy
    - 1 czerwona cebula
    - 3 łyżki posiekanej, świeżej kolendry
    - 3 łyżki posiekanej, świeżej natki pietruszki
    - 3 łyżki posiekanej, świeżej bazylii
    - 250 g sera feta

    Sos:
    - sok z jednej cytryny
    - 3 łyżki oliwy z oliwek
    - 3 łyżki octu balsamicznego
    - 1 ząbek czosnku
    - sól, pieprz

    Wykonanie:
    Makaron ugotować al dente. Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ogórki umyć, obrać i pokroić w grubą kostkę. Pomidorki pokroić na mniejsze kawałki, a cebulę na cienkie piórka. Ser feta rozdrobnić. Wszystkie składniki na sałatkę wrzucić do miski i wymieszać.
    Składniki sosu zmiksować doprawić solą i pieprzem. Sałatkę polać gotowym sosem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo smakowita propozycja :-).
      Dzięki za udział w konkursie.

      Usuń
  11. Sałatka z makaronem i karmelizowaną brukselką.

    50 dag brukselki
    20 dag makaronu pełnoziarnistego kokardki małe
    kawałek sera z niebieską pleśnią
    1-2 gruszki
    garść orzechów piniowych
    suszone papryczki chili
    1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
    1 łyżka masła (duża)
    1,5 łyżki miodu lipowego
    1 łyżka octu balsamicznego
    sól i pieprz

    Brukselkę umyć, oczyścić i ugotować w osolonej wodzie ze szczyptą cukru. Większe brukselki przekroić na pół. Na patelni rozgrzać masło i miód, wrzucić brukselkę i smażyć do momentu aż się lekko zrumieni. Pod koniec karmelizacji dodać obraną i pokrojoną na kawałki gruszkę i jeszcze chwilę wszystko smażyć. Makaron ugotować w osolonej wodzie (al dente), wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Przełożyć do salaterki, dodać brukselkę (razem z pozostałym płynem), makaron i rozdrobniony ser oraz ocet balsamiczny. Suszone papryczki chili drobno pokroić i połączyć z oliwą, dodać do sałatki. (Ilość chili dodać wg uznania, aby sałatka nie była za ostra).Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Orzechy pinii uprażyć na suchej patelni i posypać nimi sałatkę.
    Smacznego i pozdrawiam
    Hrabina w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karmelizowana brukselka, super pomysł :).
      Dziękuję za udział w konkursie.

      Usuń
  12. Chrupiąca sałatka

    Składniki:

    200 g makaronu świderki Lubella
    1 brokuł
    500 g piersi z kurczaka
    puszka kukurydzy
    100 g słonecznika łuskanego
    przyprawa gyros, olej
    Sos czosnkowy:
    400 ml jogurtu naturalnego
    3-4 ząbki czosnku
    2 łyżki majonezu
    sól, pieprz

    Sposób przygotowania:

    1. Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Brokuł podzielić na różyczki i także ugotować al dente w osolonej wodzie. Kurczaka pokroić w kostkę i usmażyć na oleju z przyprawą gyros. Kukurydzę osączyć z zalewy. Słonecznik uprażyć na suchej patelni na rumiano. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z pozostałymi składnikami sosu i doprawić solą i pieprzem. Wszystkie składniki sałatki wymieszać i polać sosem czosnkowym. Smacznego :)

    Pozdrawiam
    Dagmara W.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo smakowita propozycja :-).
      Dziękuję za udział w konkursie.

      Usuń