3/27/2015

Potrawka z kurczaka


Potrawka z kurczaka to danie znane z pewnością  w każdym polskim domu. Dzisiaj chciałam się z Wami podzielić moją, bardzo prostą i podstawową wersją. U nas w domu potrawkę podaję z kaszą gryczaną albo z ryżem. To idealne danie obiadowe, szczególnie dla dzieci.



 Potrawka z kurczaka

Czas przygotowania: 40 minut
Proporcje dla 4 osób

Składniki:
  • 1000 g piersi z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 1 marchewka
  • 150 g pieczarek
  • 3 szklanki bulionu (na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej)
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki śmietany 18 %
  • 1-2 łyżki zimnej wody
  •  sól morska
  • pieprz
  • olej do smażenia 
  • posiekana natka pietruszki

Wykonanie:
Mięso kroimy w paski, oprószamy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Usmażone mięso przekładamy do garnka. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i również smażymy na patelni. Gdy się zeszkli przekładamy ją do garnka z mięsem. Marchewkę obieramy i kroimy w półplasterki, pieczarki kroimy w plasterki. Warzywa przekładamy do mięsa, zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. 
W kubeczku rozrabiamy mąkę z zimną wodą i śmietaną, hartujemy 2 łyżkami sosu z duszonego kurczaka. zawartość kubka wlewamy do potrawki, cały czas mieszając, aby nie zrobiły się nam kluchy. Mięso przyprawiamy i jeszcze przez chwilę gotujemy. Podajemy posypane natką.


Print Friendly and PDF

2 komentarze:

  1. Wspaniała potrawka. Też taką robię. A do tego kasza gryczana - moja ulubiona!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tak jak ja, kasza do niej jest pyszna :).

      Usuń