Jajka faszerowane z tuńczykiem

faszerowane-jajka-na-ozdobnym-talerzu-z-kurka

Dziś kolejna wielkanocna propozycja na świąteczne śniadanie. Wiadomo, że nie może się ono obyć bez jajek. Tym razem będą to jajka faszerowane z  tuńczykiem. Pasta do faszerowania jest bardzo łatwa do zrobienia, więc można spokojnie do jej przygotowania zatrudnić dzieci. Niech też mają swój wkład w święta.

Na blogu znajdziecie też inne przepisy na faszerowane jajka:


Jajka faszerowane z tuńczykiem


Czas przygotowania: 15 minut
Proporcje dla 6 osób

Składniki:
  • 6 ugotowanych  jajek
  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • kiełki rzodkiewki
  • sos Worchestershire


Wykonanie:
Jajka obieramy ze skorupek i kroimy na pół. Wyjmujemy z  nich żółtka, wkładamy do miseczki i rozgniatamy je widelcem. Tuńczyka lekko odsączamy z oleju i dodajemy rybę do żółtek. Mieszamy i następnie dodajemy koncentrat i przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i, jeśli mamy rękaw cukierniczy przekładamy do niego pastę i wyciskamy na połówki jajek. Jeśli nie mamy rękawa pastę nakładamy łyżeczką. Na wierzchu układamy kiełki.


Komentarze

  1. pieknie podane :) ja chyba najbardziej lubie jajka faszerowane marchewka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Aniu. Z marchewką mówisz... ? Takich jeszcze nie próbowałam...

      Usuń
    2. korzystam z tego przepisu : http://alebabka.blogspot.com/2013/03/jajka-faszerowane-marchewka.html . pozdrawiam ;)

      Usuń
    3. Ale super ! Przygotuję na święta, dzięki :).

      Usuń

Prześlij komentarz