3/04/2015

Domowe batoniki musli


Dziś zapraszam na pyszny i zdrowy smakołyk, czyli domowe batoniki musli. Są bardzo proste w wykonaniu, a ponadto zawierają mnóstwo nasion, orzechy i żurawinę, a także dwa rodzaje płatków: jęczmienne i owsiane. Czyli, krótko mówiąc, mnóstwo błonnika, dużo minerałów i witamin potrzebnych, gdy chcemy się prawidłowo i zdrowo odżywiać. W przepisie napisałam, żeby batoniki całkowicie wystudzić, powiem Wam, że to nierealne. Tak bosko pachną w czasie pieczenia, że gdy lekko przestygną od razu są chętni do jedzenia :-).

 

Domowe batoniki musli

Czas przygotowania: 90 minut
Proporcje na 14 batoników

Składniki:
  • 125 g płatków owsianych
  • 125 g płatków jęczmiennych
  • 50 g pestek dyni
  • 50 g pestek słonecznika
  • 50 g ziaren sezamu
  • 50 g orzechów laskowych
  • 75 g suszonej żurawiny
  • 75 g wiórków kokosowych
  • 1 puszka skondensowanego słodzonego mleka






Wykonanie:
Mleko wlewamy do garnka, lekko je podgrzewamy, stanie się wtedy rzadsze i dokładnie oklei płatki i nasiona. Następnie po kolei dodajemy wszystkie składniki. Wszystko dokładnie mieszamy.
Gotową masę wykładamy na blaszkę o wymiarach 27 x 35 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Masę wyrównujemy, ale staramy się jej zbytnio nie ugniatać, bo batoniki po upieczeniu będą twarde.
Piekarnik nagrzewamy do 130 stopni i pieczemy batoniki przez 60 minut, uważając aby się nie przypaliły.
Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy je na 20 minut do lekkiego przestygnięcia i następnie kroimy ostrym nożem na batoniki. Przekładamy je na kratkę i całkowicie studzimy.




Print Friendly and PDF

11 komentarzy:

  1. Ależ pychota :)) Na weekend przyjeżdża moja córcia ze szkoły, to na pewno zrobię :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aga, zrób koniecznie, ale uprzedzam: jedzenie ich uzależnia ;-)

      Usuń
  2. OOOO ! ZROBIE :) Cudne sa :) a czy to mleko slodzone, mozna czyms zastapic?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, ale chodzi o to, że za słodkie czy ma być bez mleka ?

      Usuń
    2. no troszke za slodkie ;/ mysle rozpusic odrobine masla, dodac lyzeczke cukru brazowego i zobaczymy, ew. troszke zwyklego mleka.

      Usuń
    3. A może spróbuj z miodem ?

      Usuń
  3. świetnie się prezentują! takie batoniki mogą spokojnie zastąpić poranną owsiankę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak, są bardzo sycące. Podjadam je właśnie rano do kubka mleka :-).

      Usuń
  4. ktoś wie ile ma kcal jeden taki batonik? orientacyjnie chciaz poproszę :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Wszystkie składniki dają razem 4553 kacal! Dzieląc na 14 batoników, jeden ma 325kcal to prawie jak obiad :O

    OdpowiedzUsuń