3/11/2015

Chleb pszenno-żytni z prażoną mąką


Comiesięczne wyzwanie dla ponad dwudziestu blogerów kulinarnych, czyli piekarnię u Amber z bloga Kuchennymi drzwiami czas zacząć. W marcu pieczemy chleb na zakwasie, mieszany chleb pszenno-żytni z prażoną mąką. Tym razem przepis wybrała dla nas Jola z bloga Smak mojego domu. Chleb wyszedł bardzo smaczny, pięknie pachnie prażoną mąką. Moją mąkę dość mocno uprażyłam, więc mój chleb po upieczeniu jest ciemny.




Chleb pszenno-żytni z prażoną mąką

Czas przygotowania: 25 godzin
Proporcje na 2 keksówki  o wymiarach 30 x 7 cm

Składniki
Zaczyn:
  • 83 g zakwasu żytniego razowego aktywnego (dokarmionego 12 godzin wcześniej)
  • 165 g mąki żytniej razowej
  • 225 g wody
Zasmażka:
  • 120 g mąki żytniej
  • 300 g zimnej wody
Ciasto właściwe:
  • 330 g mąki pszennej typ 650
  • 375 g wody
  • 2 1/4 łyżki soli
  • 600 g mąki pszennej typ 650

Wykonanie:
Składniki zaczynu mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 14-16 godzin w temperaturze pokojowej.
Równocześnie na suchej patelni prażymy mąkę. Mąka powinna mieć brązowy kolor i delikatnie pachnieć, ale nie może się przypalić. Do miski wlewamy zimna wodą i podsypujemy do niej gorącą mąkę cały czas mieszając ją, aby nie powstały grudki. Powinniśmy uzyskać gęstą papkę. Miskę przykrywamy i również odstawiamy na 14-16 godzin, tak jak zaczyn.
Po upływie tego czasu do przefermentowanego zaczyny dodajemy zasmażkę, mieszamy i następnie dodajemy 330 g mąki pszennej i wodę z rozpuszczoną solą. Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy foliową torbą, zawiązujemy i odstawiamy na 3 godziny.
Po tym czasie do wyrośniętego ciasta dodajemy 600 g mąki pszennej i dokładnie wyrabiamy.odstawiamy na 20 minut, żeby odpoczęło. Następnie przekładamy je do dwóch foremek wyłożonych papierem do pieczenia, wyrównujemy wierzch mokrą łyżką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ja jeden bochenek posypałam mąką i nacięłam.
Gdy chleb ładnie wyrośnie, u mnie trwało to 4 godziny, foremki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i pieczemy przez 10 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez 35 minut. Upieczony chleb wyjmujemy z foremek i studzimy na kratce.

Chleb pszenno-żytni z prażoną mąką na blogach:

Akacjowy blog
Arnikowa kuchnia
Bajkorada
Co mi w duszy gra
Fabryka kulinarnych inspiracji
Grahamka, weka i kajzerka 
Każdy ma jakiegoś bzika
Konwalie w kuchni
Kuchennymi drzwiami
Kuchnia Alicji
Kuchnia Gucia
Kulinarne przygody Gatity
Leśny zakątek
Małe kulinaria
Moje małe czarowanie
Nieład malutki
Nie tylko na słodko
Ogrody Babilonu
Polska zupa
Proste potrawy
Przy kuchennym stole
Smak mojego domu
Smakowe kubki
Smakowity chleb
Stare gary
Sto kolorów kuchni
Ugotujmy to
W poszukiwaniu slowlife
Zacisze kuchenne
Zakalce mego życia


Print Friendly and PDF

46 komentarzy:

  1. Agatko-bochenek wzorcowy :) Pięknie Ci wyszedł :) pozdrawiam serdecznie M.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu, dziękuję, też jestem w końcu zadowlona, był pyszny :-).
      Pozdrowionka.

      Usuń
  2. Pięknie nacięłaś bochenki :) nacięcia dodały dużo uroku :)
    Dziękuję za kolejne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alu, dziękuję, tak mnie jakoś naszło... :-).
      Do następnego :-).

      Usuń
  3. Piękny!
    A ta kratka dodaje mu jeszcze uroku.
    Smacznego Agata.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, dziękuję. Niestety chleb już zniknął, trzeba upiec jeszczeraz :-).

      Usuń
  4. wspaniale nacięty i wyrośnięty, do tej pory jeszcze nie spotkałam osoby, która miała problemy z tym chlebkiem - wspaniały przepis:) do zobaczenia w kwietniu! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak, Wszystkie nasze chlebki pięknie wyszły :-).

      Usuń
  5. Piękny!! Następnym razem też bardziej ją podprażę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Łucja, koniecznie, pięknie pachnie :-).

      Usuń
  6. Pięknie Ci się upiekł. Jak patrzę na niego, to już mi się chce piec go na nowo:-) Dziękuję za ten wspólny czas;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko, i ja dziękuję, do następnego :-).

      Usuń
  7. Pięknie ponacinany, to bardzo dobry pomysł, będę naśladować ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniały wypiek, ładnie nacięty! Dziękuję za marcowe wspólne chwile!

    OdpowiedzUsuń
  9. Pięknie upieczony.:)
    Do następnego!

    OdpowiedzUsuń
  10. Agatko nigdy go nie nacinałam i teraz widzę ileż takie nacięcia dodają mu uroku:). Pięknie Ci się upiekł:) Pozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja tak jakoś postanowiłam zaszaleć ;-) i nawet mi wyszło :-).
      Pozdrowionka.

      Usuń
  11. Jak dla mnie idealne, chętnie spróbowałabym i Twoich chlebków, dziękuję za wspólny czas :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Urszula i ja dziękuję, do następnego :-).

      Usuń
  12. Jak dla mnie idealne, chętnie spróbowałabym i Twoich chlebków, dziękuję za wspólny czas :)

    OdpowiedzUsuń
  13. O(jej , jaki ładny z krateczką , prześliczny

    OdpowiedzUsuń
  14. Dziękuję za wspólne pieczenie. Piękny chleb Ci wyszedł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję również, do następnego :-).

      Usuń
  15. Ale pięknie nacięłaś chleby, mój się sam naciął w trakcie pieczenia.
    Dziękuję za wspólne marcowe pieczenie.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Danusiu, widziałam, piękne naturalne pęknięcie :-).
      Pozdrowionka.

      Usuń
  16. Wspaniały! I jaką uroczą krateczką ozdobiony :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Piękny bochenek z profesjonalnymi nacięciami - Gratuluję Mistrzowskiego wykonania i do kolejnego wspólnego pieczenia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Guciu, bardzo dziękuję. Z Twoich ust to podwójny komplement :-).

      Usuń
  18. Piękny chlebek. Po jego kolorze poznaję, iż mąka długo prażoną była :) Tah samo długo, jak moja :)
    Pozdrawiam serdecznie

    M.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marcin, dokładnie tak, dłuuugo prażona :-).

      Usuń
  19. Super chlebek Agatko, dziękuję za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  20. piękny chlebek i na pewno bardzo smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Pyszny chlebek..dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  22. IDEALNY chlebek i piękne zdjęcia... Dziękuję za wspólny czas:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowo, do następnego :-).

      Usuń
  23. Pięknie upieczony! Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam :)!

    OdpowiedzUsuń