Sałatka z makaronem ryżowym i surimi


Dzisiejsza sałatka powstała z resztek, które zostały niewykorzystane po przygotowaniu sushi, czyli jak to się mówi sałatka jest to sałatka na winie. Oczywiście do jej przygotowania możemy wykorzystać też inny makaron, na przykład sojowy. Robi się ją szybko, jest lekka, ponieważ odchudziłam trochę sos, używając jogurtu naturalnego.



 Sałatka  z makaronem ryżowym i surimi

Czas przygotowania: 15 minut
Składniki: 
  • 1,5 szklanki ugotowanego makaronu ryżowego
  • 1/2 ogórka wężowego
  • 7 paluszków krabowych surimi
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sok z cytryny
  • sól morska
  • pieprz

 Wykonanie:
Makaron kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do miski. Ogórka dobrze myjemy, nie obieramy ze skórki, kroimy w  słupki i dodajemy do makaronu. paluszki kroimy na pół, lekko je rozdrabniamy na mniejsze włókna. Wraz z ogórkami dorzucamy do miski z makaronem. Do sałatki dodajemy majonez, jogurt, sok cytrynowy i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i podajemy.

Komentarze

Prześlij komentarz