3/14/2015

Budyń jaglany z żurawinowym musem


 O kaszy jaglanej pisałam wczoraj tutaja dziś na blogu przepis z wykorzystaniem tych zdrowych ziarenek. Budyń możemy jeść na ciepło lub na zimno, jak kto lubi.
W słodkościach znajdziecie również przepis na rewelacyjny
jagielnik, czyli sernik z musem śliwkowym.



Budyń jaglany z żurawinowym musem

Czas przygotowania: 25 minut

Składniki:
Mus żurawinowy:
  • 1 szklanka mrożonej żurawiny
  • 5 łyżek cukru


Wykonanie:
Żurawinę wkładamy do garnka, dodajemy 1 łyżkę wody i cukier. Gotujemy na małym ogniu, aż żurawina będzie miękka. Trwa to 10 minut. Owoce blendujemy.
Do garnka wlewamy mleko, dodajemy ugotowaną kaszę, esencję waniliową i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, żeby kasza się nie przypaliła i gotujemy, aż się lekko rozklei, około 15 minut. Garnek zdejmujemy z kuchni, dodajemy masło i miksujemy na gładką masę. 
Do miseczek przekładamy budyń i polewamy musem. 


Print Friendly and PDF

24 komentarze:

  1. budynie jaglane mogłabym jeść codziennie!

    OdpowiedzUsuń
  2. jeśli smakuje tak doskonale jak wygląda, to chcę :) Uwielbiam żurawinę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Częstuj się :-). Żurawina bomba witaminowa !

      Usuń
  3. I już wykorzystam ten przepis dla moich gości zaproszonych na jutrzejszy deser ;) Cieszę się, że tu zajrzałam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Renula, baaaardzo mi miło :-).

      Usuń
    2. Już sobie skopiowałam ;)

      Usuń
    3. W takim razie życzę smacznego :-).

      Usuń
    4. Mam jeszcze pytanie: czy budyń lepiej smakuje jeszcze na ciepło, czy raczej schłodzony? ;)

      Usuń
    5. Mnie najbardziej smakuje taki jeszcze letni, ale to kwestia gustu :-).

      Usuń
    6. dziękuję ;) właśnie jestem w trakcie przygotowywania ;)

      Usuń
    7. Dziękuję za przepis! Budyń wyszedł pyszny! ;)

      Usuń
  4. ależ apetyczny budyń no i te żurawinki - super!

    OdpowiedzUsuń
  5. Budyń prezentuje się pysznie! Tylko do uczucia satysfakcji potrzebowałabym dla siebie samej te 2 słoiczki :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak, powiedzmy, że na zdjęciach jest porcja dla jednej osoby ;-)

      Usuń
  6. Pięknie wygląda, a do tego jest świetnie podany ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny przepis, chętnie go wypróbuję, bo kaszę jaglaną lubię i korzystam z niej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, bardzo się cieszę i zachęcam do wypróbowania :-).

      Usuń