2/20/2015

Ekspresowy czerwony barszcz


Nie wiem czy jestem bardzo odkrywcza, bo możliwe, że taki sposób na szybki barszcz czerwony już ktoś przede mną wymyślił. W każdym razie zachciało mi się czerwonego barszczu, tak na szybko, bez gotowania wywaru, buraków, etc . Otworzyłam lodówkę, a tam butla  zakwasu z kiszonych buraków, dokupiłam świeże buraki i oto co mi z tego pomysłu wyszło :-). A zapewniam Was, że wyszło pysznie.




Ekspresowy czerwony barszcz

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:


Wykonanie:
Buraki myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w kawałki i wyciskamy z nich sok w sokowirówce.
Do garnka wlewamy zakwas, sok z buraków i wodę. Dodajemy pastę bulionową i przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu przez 5 minut.

Uwaga:
Ilości zakwasu podaję  w przybliżeniu, bo nie każdy lubi kwaskowaty barszcz, możemy też dodać więcej wody, wszystko zależy do Waszego smaku.
Jeśli nie posiadacie  pasty bulionowej barszcz można też przyprawić domową vegetą.




Print Friendly and PDF

6 komentarzy:

  1. Najlepszy barszczyk robi mój przyszły niedoszły teść :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pozazdrościć przyszłego teścia :-).

      Usuń
  2. Agatko witaj :) Ciekawa jestem czy skojarzysz mnie z FO ;))
    Barszczyk bardzo apetyczny, ale muszę Ci napisać, że Twoja vegetka zrobiła u mnie w domu furorę i robię ją cały czas. Gdy tylko się kończy, od razu robię następną :)
    Nie mogę się napatrzyć na Twoje zdjęcia, przepiękne.
    Pozdrawiam serdecznie, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aga, oczywiście, że Cię kojarzę !
      Bardzo mi miło, że do mnie zaglądasz i, że moje przepisy dobrze Ci służą :-))).
      Dziękuję za miłe słowa, a co do zdjęć... ciągle się uczę, ale też widzę poprawę w stosunku do tych z pierwszych postów :D.
      Pozdrowionka.

      Usuń
    2. Agatko bardzo się cieszę :)
      W wolnej chwili zajrzyj do mnie na bloga, bardzo zapraszam , będzie mi bardzo miło :))

      Usuń
    3. No właśnie zaraz pędzę :).

      Usuń