Najprostsza surówka z marchewki


Najprostsza surówka z marchewki to jedna z najbardziej klasycznych surówek jakie pamiętam z dzieciństwa. Moja babcia często ją podawała na obiad, jako na przykład, dodatek do mielonego kotleta i ziemniaków. Mój przepis jest troszkę odchudzony w porównaniu do tego babcinego, ponieważ zamiast śmietany dodałam jogurt naturalny, którego niestety w tamtych czasach w sklepach nie było.


 

Najprostsza surówka z marchewki

Czas przygotowania: 20 minut
Składniki na 4 porcje

Składniki:
  • 600 g marchewki
  • 1 łyżka majonezu
  • 3 łyżki naturalnego jogurtu
  • szczypta cukru
  • sól
  • sok z cytryny 

Wykonanie:
Marchewkę obieramy i ścieramy na drobnej tarce jarzynowej. Marchewkę delikatnie oprószamy solą, mieszamy i odstawiamy na 10- 15 minut. Następnie dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy i odstawiamy do przegryzienia na 30 minut. Po tym czasie ewentualnie jeszcze surówkę doprawiamy, mieszamy i podajemy.


Komentarze

Prześlij komentarz