Ekspresowy czerwony barszcz

czerwona-zupa-w filizance

Nie wiem czy jestem bardzo odkrywcza, bo możliwe, że taki sposób na szybki barszcz czerwony już ktoś przede mną wymyślił. W każdym razie zachciało mi się czerwonego barszczu, tak na szybko, bez gotowania wywaru, buraków, etc . Otworzyłam lodówkę, a tam butla  zakwasu z kiszonych buraków, dokupiłam świeże buraki i oto co mi z tego pomysłu wyszło :-). A zapewniam Was, że wyszło pysznie.




Ekspresowy czerwony barszcz

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:


Wykonanie:
Buraki myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w kawałki i wyciskamy z nich sok w sokowirówce.
Do garnka wlewamy zakwas, sok z buraków i wodę. Dodajemy pastę bulionową i przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu przez 5 minut.

Uwaga:
Ilości zakwasu podaję  w przybliżeniu, bo nie każdy lubi kwaskowaty barszcz, możemy też dodać więcej wody, wszystko zależy do Waszego smaku.
Jeśli nie posiadacie  pasty bulionowej barszcz można też przyprawić domową vegetą.



Komentarze

  1. Najlepszy barszczyk robi mój przyszły niedoszły teść :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Agatko witaj :) Ciekawa jestem czy skojarzysz mnie z FO ;))
    Barszczyk bardzo apetyczny, ale muszę Ci napisać, że Twoja vegetka zrobiła u mnie w domu furorę i robię ją cały czas. Gdy tylko się kończy, od razu robię następną :)
    Nie mogę się napatrzyć na Twoje zdjęcia, przepiękne.
    Pozdrawiam serdecznie, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aga, oczywiście, że Cię kojarzę !
      Bardzo mi miło, że do mnie zaglądasz i, że moje przepisy dobrze Ci służą :-))).
      Dziękuję za miłe słowa, a co do zdjęć... ciągle się uczę, ale też widzę poprawę w stosunku do tych z pierwszych postów :D.
      Pozdrowionka.

      Usuń
    2. Agatko bardzo się cieszę :)
      W wolnej chwili zajrzyj do mnie na bloga, bardzo zapraszam , będzie mi bardzo miło :))

      Usuń
    3. No właśnie zaraz pędzę :).

      Usuń

Prześlij komentarz

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *