2/23/2015

Cytrynowa beza

biala-beza-na-paterze

Dzisiaj na blogu będzie bardzo słodko. A to za sprawą moje starszej córki i pysznej bezy z cytrynowym kremem, którą upiekła. Zestawienie jest doskonałe, bo słodka beza idealnie kontrastuje z kwaskowym kremem cytrynowym. Bezę najlepiej przełożyć kremem tuż przed podaniem, będzie wtedy chrupiąca.
 Przepis pochodzi z książki Doroty Świątkowskiej "Moje wypieki".



 Cytrynowa beza

Proporcje na tortownicę o średnicy 23 cm
Czas przygotowania: 5 godzin


Składniki na 2 blaty:
  • 6 białek
  • 300 g drobnego cukru do wypieków
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka octu
Krem:

 
 

Wykonanie:
Schłodzone białka z dodatkiem soli ubijamy na sztywno mikserem na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy po łyżce cukier, ciągle ubijając masę. Ubijamy tak długo, aż cukier się rozpuści, a masa będzie lśniąca. Na koniec dodajemy ocet.
Na papierze do pieczenia rysujemy 2 koła o średnicy 23 cm. Wykładamy na nie ubite białka i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 140 stopni przez 90 minut. Bezy suszymy przy lekko uchylonych drzwiczkach do piekarnika.
Gdy bezy całkowicie wystygną przygotowujemy krem.
W misce mieszamy łyżką mascarpone z kremem cytrynowym. W drugiej misce ubijamy na sztywno śmietankę.  Dodajemy po łyżce kremu cytrynowego wymieszanego z mascarpone, delikatnie mieszamy.
Jeden blat układamy na dużym talerzu, smarujemy go masą. Do rękawa cukierniczego z cienką tutką wkładamy 3 łyżki kremu cytrynowego, połowę wyciskamy na krem z mascarpone o śmietaną. Przykrywamy drugim blatem i dekorujemy pozostałą częścią kremu cytrynowego z rękawa.


Print Friendly and PDF

6 komentarzy:

  1. Szaleję za bezą domową! Uwielbiam ją i mogłabym jeść ją codziennie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zachwycam się Twoją bezą. Ja ciągle nie mam odwagi na jej upieczenie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko, nie taki diabeł straszny... To wcale nie jest takie trudne, wierz mi. Tę bezę piekła moja córka i robiła to pierwszy raz w życiu :-).

      Usuń
  3. Ależ ona piękna! Zdolną masz córcię :)

    OdpowiedzUsuń