1/27/2015

Churros



Churros, czyli hiszpańskie wyciskane i smażone na oleju ciastka, zwane też pączkami. U nas popularne głównie w czasie karnawału, w Hiszpanii jadane w sumie przez cały rok. Najlepiej smakują po nocy spędzonej na imprezowaniu, gdy nad ranem wraca się do domu. Wtedy churrerias, czyli smażalnie są najbardziej oblegane. 
Ich przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, robi się je z parzonego ciasta. Churros są doskonałe same, posypane tylko cukrem pudrem, ale w Hiszpanii jada się je głównie maczane w gorącej gęstej czekoladzie. Mówię Wam, rozpusta i niebo w gębie :-).



Churros

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:
  • 250 ml wody
  • 225 g mąki pszennej 500
  • szczypta soli
  • 1 łyżka rozpuszczonego masła
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania






Wykonanie:
Wodę wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy do niej mąkę i szczyptę soli, dodajemy masło i energicznie mieszamy do momentu uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto na chwilkę odstawiamy do przestygnięcia.
W międzyczasie w szerokim garnku podgrzewamy olej. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego końcówką w formie gwiazdki i gdy olej będzie już gorący wyciskamy partiami ciasto. Smażymy je z obu stron na złoty kolor i wyjmujemy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem kuchennym, żeby trochę obciekły  z tłuszczu.
Następnie posypujemy je cukrem pudrem.



Print Friendly and PDF

2 komentarze:

  1. UWIELBIAM!
    I kupuje przy absolutnie kazdej okazji!
    A jedyna proba wykonania w domu zakonczyla sie... kiepsko...
    Moze czas dac im szanse jeszcze raz?
    :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, koniecznie spróbuj ! Serdecznie Cię zachęcam, na pewno tym razem Ci się uda :-).
      W razie czego służę pomocą.

      Usuń