12/04/2014

Sernik pomarańczowy


Sernik to klasyczne wigilijne i świąteczne ciasto. Rokrocznie gości na naszym stole. Tym razem troszkę je  odmieniłam, nadałam nowego charakteru, wzbogaciłam o pomarańczową nutę. Przecież właśnie trwa sezon na wszystkie owoce cytrusowe, to idealny moment, aby je wykorzystać.
Pamiętajmy, że po upieczeniu sernik jest bardzo kruchy, powinien pozostać w chłodny miejscu co najmniej 6-7 godzin, żeby dobrze stężeć.

Przepis ten powstał w ramach projektu e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem ZPierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl.
E-book można pobrać na tutaj.



Sernik pomarańczowy

Czas przygotowania: 90 minut
Proporcje dla 12 osób, tortownica 26 cm

Składniki:


Wykonanie:
Ciastka mielimy w blenderze razem z masłem i kakao. Dno tortownicy (26 cm) wykładamy folią aluminiową, boki smarujemy tłuszczem i obsypujemy tartą bułką. Na spód wykładamy ciastka, dociskamy je do dna tortownicy i wkładamy do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. W misce ucieramy żółtka w cukrem. Dodajemy twaróg, mascarpone, śmietanę, mąkę, esencje i skórki pomarańczowe. Wszystko miksujemy. Białka ubijamy na sztywną masę i wraz z kandyzowanymi owocami dodajemy do masy serowej. Delikatnie mieszamy i wylewamy na tortownicę.
Sernik pieczemy 60 minut. Studzimy w piekarniku.
Porada:  Po upieczeniu wystudzony sernik chowamy do lodówki na cała noc. W żadnym wypadku nie można go kroić, gdy będzie jeszcze letni. Jest bardzo delikatny i zacznie się kruszyć.



zBLOGowani.pl


Print Friendly and PDF

10 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję.
      No fakt, przecież święta się zbliżają wielkimi krokami :)

      Usuń
  2. Smakowicie się prezentuje, super :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pani Agato! Wprost nie mogę oderwać oczu od zdjęć...Uwielbiam serniki i bardzo często je piekę. Ten serowiec aż mi tu pachnie pomarańczami! Pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło, że Pani się podobają moje zdjęcia :-).
      A sernik jest doskonały, wilgotny, aromatyczny i bardzo delikatny. Serdecznie zachęcam do wypróbowania.

      Usuń
  4. Jak powinno przebiegać studzenie w piekarniku? Po 60 minutach pieczenia wyłączamy piekarnik i otwieramy na całą szerokość drzwiczki, a dopiero jak całkiem ostygnie, wkładamy na dalsze chłodzenie do lodówki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, sernik po upieczeniu i wyłączeniu piekarnika, zostawiamy w nim nie otwierając drzwiczek. Gdybyśmy od razu otworzyli drzwiczki to ciasto nam opadnie. Dopiero gdy sernik będzie zimny wyjmujemy go z piekarnika.

      Usuń