10/21/2014

Wieprzowina QAFP z jesiennymi warzywami w adżice


 Pogoda za oknem typowo jesienna i nasz organizm domaga się cięższych i rozgrzewających dań. Wracam więc dziś do przepisu na adżikę.  Adżika to ostry warzywny sos, który wywodzi się z kuchni kaukaskiej. Dziś można go spotkać przede wszystkim w kuchni gruzińskiej, rosyjskiej i arabskiej. Adzika doskonale komponuje się z daniami warzywnymi czy mięsnymi,  z dodatkiem ryżu czy też makaronu. Tym razem wykorzystam ją w  daniu mięsnym, z dodatkiem wieprzowiny QAFP, której będą towarzyszyć jesienne sezonowe warzywa: papryka, bakłażan i dojrzałe pomidory.


Wieprzowina QAFP  z jesiennymi warzywami w adżice
Składnik na 4 porcje
Czas przygotowania: 70 minut

Składniki:
  • 500 g szynki wieprzowej QAFP
  • 1 średni bakłażan
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 300 g zielonej fasolki szparagowej
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • olej do smażenia
Adzika
  • 750 g pomidorów
  • 250 g czerwonej papryki
  • 1/2 główki czosnku
  • 1/2 ostrej papryczki chili
  • 25 g octu 10%
  • 25 g soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki oliwy

Wykonanie:
Pomidory nacinamy, zalewamy wrzątkiem, a następnie obieramy je ze skórki. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego. 
Pomidory i paprykę kroimy na małe kawałki. Ząbki czosnku obieramy. Następnie pomidory, paprykę, papryczkę chili i czosnek kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do blendera. Zmiksowane warzywa przelewamy do garnka, dodajemy oliwę, ocet, cukier i sól. Gotujemy przez około 30 minut, aż sos nieco zgęstnieje.
Z fasoli odcinamy końcówki, gotujemy ją na parze przez 15 minut. Bakłażana kroimy w plastry i również parujemy go przez 15 minut.
Szynkę kroimy w 2 cm kawałki. Oprószamy ją sola i pieprzem, a następnie smażymy na patelni na rozgrzanym tłuszczu. Po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę.
Jedną czerwona paprykę oczyszczamy z nasionek i kroimy w małe kawałki. Plastry bakłażana kroimy w paski. Do garnka  z adżiką wrzucamy fasolkę, bakłażana i paprykę i usmażoną szynkę wieprzowa. Wszystko zalewamy adżiką i dusimy na małym ogniu prze 20 minut.
Podajemy z  ryżem lub pieczywem.





Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz