10/10/2014

Krem z marchewki z bazyliowymi grzankami


Zachciało mi się zupy ! To prawda, że  z nastaniem jesieni mamy coraz większą ochotę na zupy ? A ponieważ Polacy królują w ilości spożywanej zupy na osobę, pora nadrobić letnie  zaległości w niejedzeniu zupy. Dziś będzie więc krem z marchewki.
. Ponieważ marchewka jest słodkawym warzywem postanowiłam ją podać z dodatkiem ziołowo-czosnkowych grzanek. To był dobry moment, żeby wykorzystać już nieco przerośniętą domowa bazylię.

Uwielbiam zupy - kremy ! Robię je z różnymi warzywami. Na blogu znajdziecie też zupy np.z czerwoną soczewicą i porem,  grochowąz pieczonej dyni z mleczkiem kokosowymz kalafiora z chiliz dyniz cukinii z lubczykiemz kapustyz pomidoramiz porem.




Krem z marchewki z bazyliowymi grzankami

Składniki na 6 porcji
Czas przygotowania: 40 minut

Składniki:
  • 700 g marchewki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1 litr bulionu (u mnie przygotowany na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej)
  • 0,5 szklanki natki pietruszki
  • 0,5 szklanki bazylii
  • 4 kromki pieczywa tostowego
  • 0,25 szklanki oliwy z oliwek EV
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa do smażenia
  • 2 łyżki śmietany

Wykonanie:
Marchewki obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na maśle. Gdy cebula się zeszkli dodajemy do niej kolendrę, słodką i ostrą paprykę. Cebulę wraz z przyprawami lekko przesmażamy i przekładamy do garnka w którym będziemy gotować zupę. Dodajemy marchewkę i wszystko zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości marchewki, około 30 minut na średnim ogniu.
Chleb tostowy kroimy na 1- centymetrowe kawałki. na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy chleb tostowy i robimy grzanki na małym ogniu, mieszając je raz na jakiś czas.
Do blendera wrzucamy liście natki i bazylii, dodajemy ząbki czosnku i 1/4 szklanki oliwy. Wszystko dokładnie blendujemy. na lekko przesmażone grzanki wylewamy ziołowy sos i dalej przesmażamy grzanki, aż będą chrupiące.
Zupę miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem.
Krem podajemy posypany grzankami i ozdobiony kleksem że śmietany.


Print Friendly and PDF

2 komentarze:

  1. U mnie ostatnio też był krem z marchewki :)

    Dołączyłam do grona obserwatorów :)

    zapraszam w wolnej chwili do siebie :D

    Pozdrawiam !!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapraszam do udziału w konkursie z nagrodami, trzeba przygotować zupę z kaszą:
    http://sio-smutki.blogspot.com/2014/09/konkurs-z-firma-sys-jesienno-zimowa.html
    Pozdrawiam :) Monika

    OdpowiedzUsuń