8/31/2014

Szarlotka z wiśniami


 Schyłek lata to czas szarlotek. Przepis na tę szarlotkę pojawił się już wcześniej na blogu, ale tak jak pisałam to nasza ulubiona szarlotka, więc piekę ją  w różnych wersjach. Ta dzisiejsza została urozmaicona o drylowane wiśnie. Zawsze mam w spiżarni parę słoików zawekowanych wydrylowanych  wiśni zasypanych dosłownie 2-3 łyżkami cukru. Są idealne do ciasta. Można tez użyć mrożonych wiśni, należy je wtedy wyjąć wcześniej, rozmrozić i dobrze odsączyć.




Szarlotka z wiśniami

Proporcje na tortownicę o średnicy 27 cm
Czas przygotowania: 120 minut

Składniki:
Na ciasto
  • 220 g zimnego masła
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 żółtek
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
Na piankę bezową:
  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 1 szklanka drobnego cukru
Nadzienie:
  • 5 średnich jabłek
  • 1 szklanka wydrylowanych wiśni
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków



Wykonanie:
Z zimnego masła, żółtek, mąki, cukru waniliowego, szczypty soli i proszku do pieczenia szybko zagniatamy ciasto. 1/3 ciasta wkładamy do zamrażalnika, resztę do lodówki na około 30 minut.
Ciasto z lodówki rozkładamy na natłuszczoną tortownicę o średnicy 27 cm, wywijając ciasto delikatnie do góry przy bokach tortownicy. 

Jabłka obieramy, usuwamy gniazdka i ścieramy na grubej tarce. Jeśli są bardzo soczyste odciskamy nadmiar soku, po czym układamy je na cieście w formie. Następnie układamy wiśnie, posypujemy cynamonem, goździkami. 
W misce ubijamy białka ze szczyptą soli. Pod koniec, gdy piana będzie już sztywna dodajemy po łyżce cukier i dalej ubijamy, aż cukier się rozpuści. Gdy masa jest już lśniąca wykładamy ją na jabłka. Na samą górę ścieramy na tarce z dużymi oczkami ciasto wyjęte z  zamrażalnika.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy 50 minut.
Ciasto najlepiej lekko przestudzić w piekarniku, gdy będzie letnie można wyjąć i dalej studzić już na blacie kuchennym.


Print Friendly and PDF

4 komentarze:

  1. cudowne ciasto! niestety moi domownicy nie lubią z pianką więc nie robię choć sama uwielbiam :) i jeszcze wiśnie... mniam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marianna, a zaszalej ! Zrób i zjedz sama ;-)

      Usuń
  2. Też mam takie słoiczki pełne wiśni, od Mamuni :)
    Ciacho wygląda bosko, szczególnie ta delikatna pianka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To nasza ulubiona szarlotka, własnie z wiśniami :-)

      Usuń