Panini z łososiem


Panini to bardzo fajna alternatywa dla klasycznej kanapki czy też sandwicha. Wprawdzie ich przygotowanie wymaga więcej czasu i pracy, ale moim zdaniem efekt końcowy jest tego wart. Można też jednorazowo przygotować większą porcję ciasta na chlebki i przechować je w lodówce przez dzień czy dwa. Do chlebków można włożyć praktycznie wszystko, moja dzisiejsza wersja to panini ze szpinakiem i wędzonym łososiem.



Panini z łososiem

Składniki na 4 porcje
Czas przygotowania: 90 minut

Na chlebki:
  • 250 g mąki pszennej 550
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • ok. 3/4 szklanki letniej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3/4 łyżeczki morskiej soli 
Nadzienie:
  • 150 g świeżego młodego szpinaku
  • 100 g wędzonego łososia
  • 1 opakowanie serka śmietankowego Almette
  • świeżo zmielony pieprz
  • ew. sól morska


Wykonanie:
Wszystkie składniki na chlebki wkładamy do miski i zagniatamy dosyć luźne i lekko klejące się ciasto. Miskę przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. 
W międzyczasie szpinak płuczemy i blanszujemy przez 60 sekund  w gorącej wodzie. Odcedzamy na sitku i zostawiamy, żeby dobrze obciekł.
Po upływie tego czasu ciasto wyjmujemy na oprószony mąką blat, dzielimy na 4 części, przykrywamy i zostawiamy na 20 minut. Każdy kawałek formujemy w kulkę, a następnie rozciągamy na placek o wymiarach około 10 x  15 cm.
Na plackach układamy szpinak, wędzonego łososia i serek śmietankowy, pieprzymy i ewentualnie solimy. Składamy na pół i dobrze dociskamy brzegi, żeby farsz w czasie smażenia nie wypłynął.
Panini smażymy na suchej i dobrze rozgrzanej patelni po 3-4 minuty z każdej strony.

Komentarze

Prześlij komentarz