8/13/2014

Sałatka z bazyliowym bulgurem i mozzarellą


 Sałatka z bulgurem to idealna propozycja na letni lunch. Można ją przygotować wcześniej i zabrać na przykład do pracy lub na piknik czy też grilla. Jeśli nie dysponujecie drobnym bulgurem tylko tym grubszym, to należy pamiętać, że trzeba go chwilę podgotować na kuchence. Samo zalanie wrzątkiem niestety nie wystarczy, kasza będzie twarda.



Sałatka z bazyliowym bulgurem i mozzarellą

Składniki na 3 porcje
Czas przygotowania wraz ze studzeniem: 60 minut
Składniki:
  • 1/2 szklanki suchego drobnego bulguru
  • ok. 1 szklanki bulionu warzywnego przygotowanego na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej
  • 1 pęczek bazylii
  • 4 łyżki oliwy z oliwek EV
  • 1 opakowanie mozzarelli
  • kilka żółtych pomidorów koktajlowych
  • 1 dojrzały czerwony pomidor
  • 1 ogórek
  • sok z  cytryny
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:
Bulgur wsypujemy do miski, zalewamy go gorącym bulionem. Płynu powinno być tyle, żeby był powyżej kaszy mniej więcej na około centymetr. Bulgur przykrywamy i odstawiamy, aż płyn się całkowitego wchłonie.
Listki bazylii wkładamy do blednera, dolewamy 2 łyżki oliwy, sok z cytryny i blendujemy tak, żeby pozostały kawałki listków.
Ogórek obieramy i kroimy w kostkę, czerwonego pomidora też kroimy w kostkę.Gdy kuskus będzie zimny wzruszamy go widelcem, dodajemy sos z bazylii, pokrojoną w kostkę mozzarellę, ogórek,  pomidora i żółte pomidorki przekrojone na pół. Przyprawiamy, dodajemy pozostałą oliwę i dokładnie mieszamy.


Print Friendly and PDF

2 komentarze:

  1. Mniam :-) super pomysł na danie :-) z chęcią spróbuję :-) pozdrawiam i zapraszam do siebie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie zachęcam, idealna na letnią porę :-)

      Usuń