7/21/2014

Drożdżowe bułeczki z malinami i kajmakiem


Dzisiejszym wpisem i przepisem powracam do mojego ukochanego ciasta, czyli drożdżowego. Dawno go nie było na blogu. Zapach pieczonego drożdżowego ciasta w domu jest bezcenny ! Bardzo lubię te chwile, kiedy wkładam drożdżowe ciasto do nagrzanego piekarnika, a po chwili po całym domu rozchodzi się jego zapach. Tak więc pomimo upału postanowiłam włączyć piekarnik i upiec drożdżowe bułeczki z malinami i kajmakiem. Do czego i Was namawiam :-).




Drożdżowe bułeczki z malinami i kajmakiem

Proporcje na 8 bułeczek
Czas przygotowania: 3 godziny

Składniki:
Ciasto
  • 50 ml mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 80 g rozpuszczonego masła
  • 50 g cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 czubata łyżka śmietany
  • 1 jajko do posmarowania ciasta
Nadzienie:
  • 1/2 opakowania malin
  • 150 g masy kajmakowej z puszki
  • płatki migdałów


Wykonanie:
W ciepłym mleku rozpuszczamy pokruszone drożdże i  łyżeczkę cukru, dodajemy łyżkę mąki, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 minut.
Po tym czasie do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe składniki ciasta i wyrośnięty zaczyn. Dokładnie wyrabiamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut.
Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i wałkujemy na prostokąt  30 x 40 cm. Następnie smarujemy go masą kajmakową i rozkładamy na nim maliny, po czym zwijamy  w rulon wzdłuż dłuższego boku. Rulon kroimy na 8 równych części.
Szklaną formę lub tortownicę o średnicy 25 cm smarujemy tłuszczem i układamy  w niej bułeczki i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, bułeczki malujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy płatkami migdałowymi i pieczemy około 30-40 minut.




Print Friendly and PDF

4 komentarze:

  1. To nadzienie wygląda pysznie! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Nie tylko wygląda, ale też smakuje :-)

      Usuń
  2. Musiały smakować wyśmienicie! :)

    OdpowiedzUsuń