5/19/2014

Sernik z rabarbarem na zimno


Dziś na blogu troszkę słodyczy ! Maj w pełni, to i sezon rabarbarowy w pełni. Do tej pory piekłam różne ciasta rabarbarowe: truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimnojogurtowe ciasto z rabarbaremkruche ciasto rabarbarowe i lekkie ciasto jogurtowe z rabarbaremale sernika na zimno jeszcze nie robiłam. Sernik jest wyśmienity, duet słodkiej masy serowej i kwaskowej rabarbarowej galaretki jest doskonały.
Inspiracja Plate of joy


Sernik z rabarbarem na zimno

Składniki
Spód:
  • 120 g okrągłych biszkoptów
  • 3/4 szklanki mocnej herbaty
Masa serowa:
  • 250 g mascarpone
  • 300 ml kremówki 30%
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wrzącej wody +  3-4 łyżki
Galaretka:
  • 5 łodyg rabarbaru
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 czerwona galaretka

Wykonanie:
Dno tortownicy o średnicy 21 cm wykładamy folią spożywczą, na której układamy biszkopty. Biszkopty zwilżamy herbatą i lekko ugniatamy, tak, aby nie było pomiędzy nimi dziur. 
Rabarbar myjemy i kroimy na centymetrowe kawałki, wrzucamy do garnka, zasypujemy cukrem i delikatnie przesmażamy. Następnie wlewamy 2 szklanki wody i zagotowujemy. Łyżką cedzakową wyjmujemy rabarbar, a do płynu dodajemy galaretkę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Rabarbar z powrotem wkładamy do ranka i odstawiamy do wystygnięcia.
W międzyczasie robimy masę serową, żelatynę zalewamy 1/4 szklanki wrzącej wody. Odstawiamy do namoczenia na 5 minut, po czym dodajemy jeszcze 3-4 łyżki gorącej wody i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Żelatyna w momencie dodawania do masy serowej powinna być lekko ciepła. 
Do miski wkładamy zimne mascarpone i cukier. Miksujemy przez  3-4 minuty, po czym dodajemy schłodzoną kremówkę i ubijamy dalej, aż do powstania sztywnej masy. Na koniec wlewamy żelatynę i miksujemy, aż połączy się z masą.
Masę przekładamy na biszkopty i wkładamy do lodówki. Gdy masa się zetnie wykładamy na nią tężejąca galaretkę rabarbarową i ponownie wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.


Rabarbalove

Print Friendly and PDF

14 komentarzy:

  1. Pomijam fakt, że sernik zapewne smakował obłędnie, ale jak on wygląda! Mistrzostwo świata estetyki kulinarnej :)
    Brawo!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda cudownie :) I z pewnością też tak smakuje..bo przecież wszystko co z rabarbarem jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Imponująco się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Agatko kradnę przepis ...muszę koniecznie zrobić
    wyglada bajecznie ..a na myśl o rabarbarze ślinka mi cieknie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lucy, mam nadzieję, że będzie smakował :-)

      Usuń
  5. Wygląda bosko!
    Sernik z rabarbarem piekłam nie raz, ale na zimno jeszcze nie próbowałam...

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam, czy cukier brązowy bedzie ok?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, oczywiście może być brązowy. Tylko należy pamiętać, że brązowy cukier jest mniej słodki :-).

      Usuń
  7. Bardzo dziekuje za odpowiedz. W weekend wypróbuje :) pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo. Czekam na wieści jak się udał :-).

      Usuń