5/07/2014

Pieczone szparagi


Dziś na blogu najprostsze danie ze szparagów, czyli po prostu pieczone szparagi z odrobiną oliwy z oliwek, solą i  pieprzem. To fajna odmiana dla szparagów gotowanych na parzeCzasami lubimy jeść to eleganckie warzywo po prostu bez żadnych dodatków. I tak jest doskonałe ! Pieczone szparagi  równie dobrze smakują na zimno, dodane na przykład o sałatki. 
Szkoda tylko, że sezon szparagowy jest krótki.
A jeśli szukacie innych szparagowych inspiracji poniżej znajdziecie garść przepisów: 



Pieczone szparagi
Składniki:
  • 2 pęczki zielonych szparagów
  • oliwa z oliwek
  • sól morska gruboziarnista
  • świeżo zmielony pieprz
  • sok z cytryny 


Wykonanie:
Ze szparagów odłamujemy końcówki. To najprostszy sposób na pozbycie się stwardniałej końcówki. Szparag doskonale wie, w którym miejscu powinien się złamać :-).
Zdrewniałe końcówki możemy wykorzystać później do przygotowania wywaru do zupy.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blachę do pieczenia wykładamy papierem, układamy na nim szparagi. Skrapiamy je oliwą z oliwek i posypujemy solą. Pieczemy około 20 minut. 
Szparagi wykładamy na talerz, kropimy oliwą i sokiem z cytryny, pieprzymy i od razu podajemy.


Szparagi

Print Friendly and PDF

3 komentarze:

  1. Takie są najlepsze: wydobywa się ich cały smak...
    Drugą dla mnie szparagową pozycją jest zapiekanka: francuskie ciasto, obgotowane szparagi oraz cienkie palsterki wędzonego boczku.

    OdpowiedzUsuń