4/12/2014

Jajka w żółtym sosie chrzanowym

jajka-na-twardo-z-wielkanocnymi-ozdobami

Wielkanoc..., więc nie może być inaczej, dziś znowu jajko w roli głównej ! Oto szybki przepis na jajka w troszkę innej odsłonie niż do tej pory. Dla urozmaicenia i dodania wielkanocnego akcentu do sosu chrzanowego dodałam odrobinę kurkumy, dzięki czemu sos uzyskał piękny "kurczaczkowy" żółty kolor.

Jajka  w żółtym sosie chrzanowym

Składniki:
  • 6 jajek  
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 2- 3 łyżki chrzanu
  • około szklanki bulionu przygotowanego na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej
  • 2 łyżki śmietany
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • sól
  • pieprz


Wykonanie:
W garnuszku o grubym dnie rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy. Następnie powoli dolewamy bulion, cały czas mieszając, najlepiej trzepaczką rózgową. Są dwie szkoły, jedna mówi, żeby płyny dolewać stopniowo, druga, żeby od razu wlewać wszystko.... Wybór należy do Was :-). Ilość użytego wywaru jest zależna od tego jak gęsty ma być sos. Gdy sos zgęstnieje dodajemy do niego chrzan, śmietanę i przyprawy.
Jajka gotujemy na twardo, przelewamy zimna wodą, obieramy, kroimy na pół i polewamy sosem.



Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz