3/03/2014

Tortilla española de patatas, czyli omlet ziemniaczany



W ramach zbliżających się Ostatków podrzucam jeszcze jeden fajny pomysł na karnawałowy stół, i nie tylko karnawałowy oczywiście. Tortilla española to klasyk hiszpańskich tapas, czyli przekąsek. Jest to rodzaj omletu przygotowanego na bazie ziemniaków i jajek. Można też do jajek dodać łyżkę lub dwie mleka, wtedy omlet będzie bardziej puchaty. Tortilla doskonale smakuje zarówno na ciepło jaki na zimno. W hiszpańskich barach oprócz tradycyjnych przekąsek, czyli tapas, tortillę znajdziemy także bocadillo de tortilla, czyli podłużną bułkę przekrojoną na pół i wypełnioną tortillą z odrobiną sosu alioli... Ach, rozmarzyłam się :-). A przepis na lekki sos alioli znajdziecie tutaj.



Tortilla española de patatas, czyli omlet ziemniaczany

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 5 dużych jajek
  • sól
  • pieprz
  • szczypta wędzonej  papryki
  • olej rzepakowy do smażenia

Wykonanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie pół plasterki. Cebule kroimy w kostkę. 
Na dużej patelni  rozgrzewamy tyle oleju, żeby dokładnie przykrywał dno.  Tym razem oliwę z oliwek, którą z reguły używa się do smażenia tortilli postanowiłam zastąpić olejem rzepakowym. 
Ziemniaki smażymy na małym ogniu, aż do momentu kiedy będę miękkie. Mniej więcej w połowie smażenia na patelnię dorzucamy cebulę.
Do smażenia tortilli z podanej wyżej ilości składników będziemy potrzebować patelni o średnicy 18 cm
Do miski wbijamy jajka, mieszamy je dokładnie widelcem, przyprawiamy i dorzucamy ziemniaki, mieszamy.
Na patelni do smażenia tortilli rozgrzewamy odrobinę oleju, wlewamy masę, wyrównujemy, przykrywamy i smażymy na niewielkim ogniu. Od czasu do czasu potrząsamy patelnią sprawdzając czy omlet nam nie przywarł do jej dna. Gdy jajko na wierzchu omletu jest już prawie ścięte, pora, żeby odwrócić tortillę na drugą stronę. Patelnię przykrywamy talerzem o nieco większej średnicy niż ona sama i nad zlewem szybkim ruchem obracamy patelnię do góry nogami. Następnie tortillę delikatnie zsuwamy z powrotem na patelnię i smażymy z drugiej strony, podlewając ją delikatnie olejem.







Print Friendly and PDF

8 komentarzy:

  1. wygląda rewelacyjnie:) chętnie bym zjadła:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Zanim zjadłąm taki omlet po raz pierwszy byłam pewna,że taki skład nie może smakować.Okazało się,że omlet był pyszny i chętnie do niego wrócę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam ! Często najprostsze składniki są najlepsze :)

      Usuń
  3. I zrobiło się słoneczne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dawno nie robiłem takiej tortilli,a jest na prawdę smaczna.

    OdpowiedzUsuń