3/06/2014

Sernik czarno - biały

kawalki-sernika-na-bialym-talerzu

Przepis na sernik czarno-biały pochodzi z książki Doroty Świątkowskiej "Moje wypieki". W oryginale autorka użyła ciasteczek Oreo, niestety nie udało mi się ich kupić, więc sernik zrobiłam na bazie czekoladowych ciasteczek i kakao. To klasyczny, nie za słodki delikatny sernik, upieczony w kąpieli wodnej. Szybki i prosty do przygotowania, po prostu wszystkie składnik trzeba dokładnie zmiksować.


Sernik czarno - biały

Składniki:
Na spód
160 g czekoladowych ciasteczek
2 łyżki kakao
60 g roztopionego masła

Na masę
600 g twarogu dwukrotnie zmielonego
250 ml kwaśniej śmietany 18 %
3 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka domowej esencji waniliowej
3/4 szklanki cukru

Na wierzch
60 g czekoladowych ciasteczek
1 łyżeczka kakao
cukier puder



Wykonanie:
Ciasteczka dokładnie kruszymy lub rozdrabniamy w malakserze, dodajemy masło i kakao. Wszystko dokładnie miksujemy.
Dno tortownicy o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy masę herbatnikową, lekko ją dociskamy do dna i wkładamy do lodówki.
Wszystkie składniki masy serowej powinny mieć temperaturę pokojową.
W misce miksujemy jajka, dodajemy po łyżce twarogu cały czas miksując. Następnie dodajemy pozostałe składniki i dokładnie miksujemy. Masę wylewamy na ciastkowy spód i wyrównujemy.
Dół i boki tortownicy dokładnie dwukrotnie owijamy folią aluminiową. Chodzi oto, żeby woda nie przedostała się do tortownicy i do ciasta.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Tortownicę umieszczamy w kąpieli wodnej ( wkładamy do większego żaroodpornego naczynia wypełnionego wodą, tak aby sięgała ona do 3/4 wysokości tortownicy) i wsuwamy do piekarnika. Temperaturę zmniejszamy do 150 stopni pieczemy przez 90 minut.
Sernik studzimy  w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach, a następnie chłodzimy przez 5 godzin w lodówce.
Ciastka przeznaczone na wierzch mielimy i mieszamy z kakao, posypujemy nimi wierzch sernika. 
Dekorujemy cukrem pudrem przy pomocy szablonu.


Print Friendly and PDF

6 komentarzy: