12/15/2013

Mielona skórka pomarańczowa



Zima to sezon na cytrusy, często pojawiają się na naszych stołach. Przy okazji Świąt wykorzystujemy je także do naszych wypieków czy dań z mięsem. W naszej kuchni nie zawsze będzie nam potrzebna kandyzowana skórka pomarańczowa. Czasami moglibyśmy jej użyć jako przyprawy, bez dodatku cukru. Postanowiłam więc ususzyć skórki pomarańczy, a następnie je zmielić. Otrzymałam bardzo aromatyczny proszek, który nada cytrusowego aromatu nie tylko ciastom, ale także innym daniom wytrawnym, gdzie pomarańczowy smak i zapach będzie doskonale pasował.
Zachęcam do wypróbowania w domu ! W miarę jedzenia pomarańczy obrane skórki odkładałam do plastikowego woreczka i trzymałam je w lodówce. Suszyłam gdy miałam ich większą ilość. Pamiętajmy tylko o dokładnym umyciu owoców przed ich obraniem !



Mielona skórka pomarańczowa


Składniki:
Obrana skórka  z 3 pomarańczy


Wykonanie:
Pomarańcze przed obraniem dokładnie myjemy, a następnie parzymy wrzątkiem. Małym nożykiem zdejmujemy biały miąższ ze skórki, powinna nam zostać cienka warstwa samej pomarańczowej skórki.
Skórkę umieszczamy w suszarce do warzyw i suszymy około 2 godzin. Jeśli nie posiadamy suszarki, skórki możemy suszyć w piekarniku w temperaturze 70 stopni.
Gdy skórki przestygną lekko je kruszymy i mielimy z rozdrabniaczu lub młynku do kawy.
Skórki przechowujemy w czystym, suchym i szczelnie zamkniętym słoiczku.





Print Friendly and PDF

2 komentarze:

  1. podpatruję Twój patent, świetna sprawa!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też jestem zachwyconą tym sposobem na skórkę pomarańczową :)

      Usuń