11/07/2013

Kisz, czyli tarta z jarmużem i Mangoldem


Dzisiaj chciałam Wam polecić szybki kisz warzywny. Bardzo lubię przygotowywać kisze, bo tak naprawdę, poza ich głównym wypełnieniem, czyli jajkami, śmietaną i mlekiem, można do nich wrzucić wszystko. Przy przysłowiowym czyszczeniu lodówki, kisz będzie nam bardzo pomocny :).
Po warzywnych szaleństwach u Majlertów zostało mi trochę jarmużu i buraka liściowego Mangold. Postanowiłam zaryzykować i połączyć te dwa warzywa w tarcie... Uważam, że eksperyment się udał, a kisz jest bardzo smaczny i na ciepło i na zimno !



Kisz, czyli tarta  z jarmużem i Mangoldem

Składniki:
Kruche ciasto
  • 125 g zimnego masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • szczypta soli
Farsz
  • 3 jajka
  • 1/3 szklani mleka
  • 2 czubate łyżki śmietany 18%
  • 70 g startego żółtego sera
  • ok. 1 szklanki łodyżek buraka Mangold
  • kilka różyczek jarmużu ( u mnie fioletowy i zielony)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1/2 łyżeczka chili
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

Wykonanie:
Składniki na ciasto szybko zagniatamy, formujemy kulę, przykrywamy folia spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Jarmuż i łodygi  Mangolda porządnie płuczemy i osuszamy. Jarmuż dzielimy na mniejsze różyczki i blanszujemy przez 30 sekund.
W misce mieszamy jajka, śmietanę, mleko, ser i przyprawy.
Formę na tartę o średnicy 24 cm natłuszczamy i wyklejamy schłodzonym ciastem, nakłuwamy widelcem.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i podpiekamy w nim ciasto do złotawego koloru, około 10-15 minut. Po czym wykładamy na tartę warzywa, które zalewamy masą jajeczną.
Temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 180 stopni i pieczemy tartę około 45 minut.
Od czasu do czasu ugniatamy łyżką jarmuż, jeśli wystaje nam ponad masę jajeczną. Jeśli będzie wystawał, istnieje możliwość, że się przypali.




Print Friendly and PDF

6 komentarzy: