Kisz, czyli tarta z jarmużem i Mangoldem


Dzisiaj chciałam Wam polecić szybki kisz warzywny. Bardzo lubię przygotowywać kisze, bo tak naprawdę, poza ich głównym wypełnieniem, czyli jajkami, śmietaną i mlekiem, można do nich wrzucić wszystko. Przy przysłowiowym czyszczeniu lodówki, kisz będzie nam bardzo pomocny :).
Po warzywnych szaleństwach u Majlertów zostało mi trochę jarmużu i buraka liściowego Mangold. Postanowiłam zaryzykować i połączyć te dwa warzywa w tarcie... Uważam, że eksperyment się udał, a kisz jest bardzo smaczny i na ciepło i na zimno !



Kisz, czyli tarta  z jarmużem i Mangoldem

Składniki:
Kruche ciasto
  • 125 g zimnego masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • szczypta soli
Farsz
  • 3 jajka
  • 1/3 szklani mleka
  • 2 czubate łyżki śmietany 18%
  • 70 g startego żółtego sera
  • ok. 1 szklanki łodyżek buraka Mangold
  • kilka różyczek jarmużu ( u mnie fioletowy i zielony)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1/2 łyżeczka chili
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

Wykonanie:
Składniki na ciasto szybko zagniatamy, formujemy kulę, przykrywamy folia spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Jarmuż i łodygi  Mangolda porządnie płuczemy i osuszamy. Jarmuż dzielimy na mniejsze różyczki i blanszujemy przez 30 sekund.
W misce mieszamy jajka, śmietanę, mleko, ser i przyprawy.
Formę na tartę o średnicy 24 cm natłuszczamy i wyklejamy schłodzonym ciastem, nakłuwamy widelcem.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i podpiekamy w nim ciasto do złotawego koloru, około 10-15 minut. Po czym wykładamy na tartę warzywa, które zalewamy masą jajeczną.
Temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 180 stopni i pieczemy tartę około 45 minut.
Od czasu do czasu ugniatamy łyżką jarmuż, jeśli wystaje nam ponad masę jajeczną. Jeśli będzie wystawał, istnieje możliwość, że się przypali.



Komentarze

Prześlij komentarz

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *