10/22/2013

Jesienny sernik dyniowy

sernik-z-biala-polewa

Mój mąż zapytał mnie w sobotę, jak długo jeszcze potrwa sezon na dynię... ? No tak, pomyślałam, rodzinka ma już dosyć, bo ostatnio gdzie nie spojrzysz na talerz... to dynia :)
Tak więc dziś  nie może być inaczej: oto przepis na ciasto z dynią, tym razem  będzie to sernik. Przepis wypatrzyłam na Mirabelkowym blogu i podeszłam do niego trochę sceptycznie... Sernik i dynia ? Jakoś mi to nie pasowało... Ale powiem, że warto było. Smak sernika mnie pozytywnie zaskoczył, a przepis jest bardzo prosty i szybki. I nie byłabym sobą, gdybym go nie zmodyfikowała :)
Kto jeszcze nie próbował sernika dyniowego, tego serdecznie zachęcam !

Jesienny sernik dyniowy
Proporcje na tortownicę o średnicy 20 cm
Składniki:
Spód
  • 130 g ciastek owsianych
  • 60 g rozpuszczonego masła
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
Masa serowa
Wierzch
  • 200 ml śmietany 18%
  • 30 g cukru

Wykonanie:
Dno tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Ciastka miksujemy razem z masłem i przyprawami, przekładamy do tortownicy. Dociskamy je mocno do dna tortownicy i chowamy formę do lodówki.
Pieczoną dynię miksujemy, dodajemy do niej pozostałe składniki masy serowej i chwilę miksujemy, po czym wylewamy na masę herbatnikową.
Do piekarnika na sam dół wstawiamy pojemnik z wodą. Sernik pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy kolejne 25 minut. Po tym czasie śmietanę mieszamy z cukrem, wylewamy na wierzch sernika i dokładnie rozprowadzamy. Zapiekamy przez 10-15 minut, do momentu, aż polewa się zetnie.
Po upieczeniu sernik wyjmujemy z piekarnika i okrawamy ostrym nożem brzegi, aby równo opadał, jak będzie stygł. Zostawiamy go w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.
Sernik podajemy całkowicie wystudzony.



Print Friendly and PDF

10 komentarzy:

  1. Ha, też korzystałam z tego samego przepisu parę dni temu :) Sernik faktycznie smaczny :) I bardzo ładnie Ci się udał :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam,

    Od dzisiaj trwa nasz nowy konkurs kulinarny. Wystarczy wysłać zdjęcie i przepis halloweenowego dania.
    Do wygrania mamy przepiękne fartuszki od nous4you.pl.

    Zapraszam do udziału http://north.pl/halloween-konkurs.html
    i pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Sernik z dynią pyszny jest :) I choć to nieco zaskakujące połączenie, moim zdaniem niezwykle udane :) Twój sernik wygląda wspaniale :)
    U mnie też wszędzie dynia... Ale jeszcze nikt nie marudzi ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smak bardzo pozytywnie mnie zaskoczył !!! A dziś na obiad były placuszki dyniowo-serowe ;)

      Usuń
  4. Nigdy nie jadłam. Moi też mają dosyć dyni, a ja ciągle niedosyt:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Sernik wyszedł pięknie, ale dekoracja również przyciąga uwagę, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wspaniały sernik :) chętnie bym spróbowała wersji z tą przyprawą ;)

    OdpowiedzUsuń