9/01/2013

Chlebki z rozmarynem


Zaintrygowana przepisem na chlebki z rozmarynem z bloga Krystyny9 postanowiłam je upiec sama, bo akurat jak ulał pasowały mi do mojej pasty z bakłażana.
Przy okazji też  dołączam z tym przepisem do co  miesięcznej akcji Na zakwasie i na drożdzach, która prowadzi na swoim blogu Wisła.
Chlebki są rewelacyjne zarówno na ciepło jak i na zimno. Można je przechowywać w blaszanym pudełku, żeby nam nie zwilgotniały.

Chlebki z rozmarynem
 Składniki:
  • 250 g mąki chlebowej
  • 150 ml letniej wody
  • 15 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • 2 szczypty słodkiej papryki
  • Dodatkowo:
  • gruba sól morska, rozmaryn
  • olej do posmarowania chlebków
  • mąka ziemniaczana do wałkowania

Wykonanie:
Z cukru, drożdży, 3 łyżek maki i połowy ciepłej wody przygotowujemy zaczyn.  Miseczkę z zaczynem przykrywamy i odstawiamy do wyrastania.
Pozostałą część mąki wsypujemy do miski, dodajemy sól i paprykę, mieszamy.
Następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn, pozostałą wodę i olej. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką, a następnie wykładamy na blat i zagniatamy.
Wyrobione ciasto wkładamy do miski posmarowanej olejem i odwracamy je tak, aby pokryło się całe olejem. Miskę przykrywamy folia spożywczą i wstawiamy do lodówki.
Po godzinie, kiedy ciasto już ładnie wyrośnie, musimy je lekko odgazować i ponownie wstawić do lodówki, do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat i dzielimy na 4 części. Każdą część lekko podsypujemy mąką ziemniaczaną i rozwałkowujemy na cieniutkie placki.
Układamy na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem, delikatnie smarujemy olejem, posypujemy solą i rozmarynem.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy chlebki około 15-20 minut.


Print Friendly and PDF

4 komentarze:

  1. Fajne chlebki na małą przekąskę :")

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I robi się je szybko. Doskonały jest ten patent z mąką ziemniaczaną !

      Usuń
    2. Świetne połączenie chlebka z pastą bakłażanową, to takie smaki już nieco jesienne, uwielbiam.

      Usuń
    3. Oj faktycznie, już nieco jesienne, ale smakowite :)

      Usuń