7/26/2013

Domowy cukier waniliowy



Kupując ostatnio cukier waniliowy zamiast odruchowo wrzucić go do koszyka przyjrzałam się etykiecie... czytam i czytam... cukier wanilinowy... ? A co to za cudo jest ? Jakaś chemia ?
Zrobienie domowego cukru waniliowego nie wymaga dużo zachodu. Od dziś będę używała tylko domowego :-). Ależ pięknie pachnie ! 
Cukier będzie już bardzo aromatyczny po dwóch tygodniach, ale im dłużej stoi w zamkniętym słoiku, tym aromat wanilii jest mocniejszy.

Domowy cukier waniliowy
Składniki:
1 laska wanilii
350 g cukru

Wykonanie:
Laskę wanilii kroimy wzdłuż na pół, a potem dzielimy ja na trzy.
Do wyparzonego słoika wsypujemy cukier i wkładamy kawałki laski wanilii. Pamiętajmy, aby nie wystawały one ponad cukier.
Słoik zamykamy i chowamy do szafki lub szuflady na 2 tygodnie. Raz na jakiś czas możemy potrząsać słoikiem, ale bez otwierania.
Po 2 tygodniach cukier nabierze waniliowego aromatu i możemy go już używać do naszych słodkich dań i wypieków.


Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz