7/26/2013

Domowe lody cafe latte


Dziś kolejne lody z  mojej maszynki, wypatrzone na blogu bistro mama. Dodałam troszkę więcej cukru niż w przepisie źródłowym. Niestety zanim zdążyłam wziąć aparat, żeby je uwiecznić zostało półtorej kulki... :-)

Domowe lody cafe latte

Składniki:
400 g mleka skondensowanego niesłodzonego
300 g śmietany kremówki 36%
6 łyżek cukru pudru
1/4 szklanki mocnego naparu kawowego (u mnie 3 łyżki kawy rozpuszczalnej)

Wykonanie:
Kawę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy a potem chłodzimy w lodówce. Schłodzone mleko skondensowane ubijamy w misce na puszystą sztywną piankę. Chowamy do lodówki. W osobnej misce ubijamy kremówkę, gdy śmietanka będzie już sztywna dodajemy cukier puder i chwilę miksujemy. Mleczną piankę, kremówkę i napar kawowy łączymy i delikatnie mieszamy.
Powoli przelewamy do uprzednio zmrożonej miski z maszynki do lodów i kręcimy 60 minut.
Po tym czasie lody przekładamy do plastikowego pojemnika i mrozimy około 3 godzin.



Print Friendly and PDF

6 komentarzy:

  1. takie lody podbija serca wszystkich smakoszy letnich deserów!

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne! a mleko skondensowane słodzone czy niesłodzone?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niesłodzone !
      Umknęło mi, dzięki, zaraz poprawiam :-)

      Usuń
  3. uwielbiam lody kawowe mniaaaammm....

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam lody kawowe mniaaaammm....

    OdpowiedzUsuń