7/04/2013

Bakłażan, feta, pomidor


Jak tylko pojawiają się w  sklepach bakłażany w rozsądnych cenach, od razu u mnie na patelni pojawia się to danie, które uwielbiam ! Wprawdzie do dietetycznych ono nie należy, bo bakłażan bardzo chłonie tłuszcz, ale raz się żyje :-)
Bakłażan, feta, pomidor
Składniki:
1 bakłażan
150 g fety
1-2 pomidory
listki bazylii
sól, pieprz
parę kropel oliwy z oliwek EV
1 jajko
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia

Wykonanie:
Bakłażana kroimy w plastry, następnie obtaczamy dokładnie w rozmąconym jajku, a potem w tartej bułce. Smażymy na średnim ogniu  na gorącym oleju z obydwu stron, do momentu aż warzywo będzie miękkie.
Bakłażana przekładamy na talerz, solimy i pieprzymy. Kładziemy na niego plaster fety i plaster pomidora, posypujemy bazylią i skrapiamy odrobiną oliwy z oliwek.


Print Friendly and PDF

3 komentarze:

  1. super, a żeby uniknąć tłuszczu proponuję bakłażany z grilla http://www.zgrilla.pl/salatka-z-grillowanego-baklazana-i-pomidora/

    OdpowiedzUsuń