6/17/2013

Tzatziki z botwinką


Śladem jednego z ostatnich wpisów na Filozofii smaku i ja postanowiłam wypróbować inną wersję przepisu na tzatziki, które są naszym ulubionym dodatkiem do letnich dań.

Tzatziki z botwinką

Składniki:
1/2 pęczka młodej botwinki
1 ser homogenizowany 500 g
2 ząbki czosnku
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek EV
2 łyżki posiekanego koperku
sól

Wykonanie:
Botwinkę dokładnie płuczemy, odcinamy końcówki, młode łodyżki i liście kroimy w małe kawałki, po czym przez chwilę blanszujemy. Odcedzamy na durszlaku i przelewamy zimną wodą.
W misce mieszamy wszystkie składniki sosu razem z odciśniętą botwinką.


Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz