6/25/2013

Lody rabarbarowe


To moje drugie podejście do lodów rabarbarowych. Pierwsze było niedane, trafiłam na zły przepis... Lody zamarzły na kość, za dużo było w nich wody. Teraz więc wybierałam rozważnie i postanowiłam je z robić z przepisu z bloga Co do jedzenia. Lody były robione bez maszynki. Wyszły rewelacyjne ! Do tej pory nie próbowałam nigdy lodów rabarbarowych, teraz na stałe wejdą do mojego lodowego menu !
Lody rabarbarowe
Składniki na 2 litry lodów:
  • 500 g rabarbaru, pokrojonego w kostkę
  • 150 ml cukru
  • ½ l śmietanki 30%
  • 1 puszka skondensowanego mleka, około 400 g
Wykonanie:
Rabarbar wrzucamy do garnuszka, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 30 minut. Zagotowujemy, nie dodajemy wody !!! Zmniejszamy ogień i gotujemy około 15 minut. 
Później  masę przelewamy do plastikowego pudełka i całkowicie studzimy. Kto nie lubi kawałków owoców w lodach może rabarbar zblendować.
Lody przykrywamy i wkładamy do zamrażarki na 5 godzin. Raz na godzinę mieszamy je trzepaczką lub blendujemy.


Print Friendly and PDF

6 komentarzy:

  1. pyszne muszą byc:) nie jadłam takich:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To był mój pierwszy raz i miłość od pierwszego wejrzenia... zjedzenia :-)

      Usuń
  2. Cieszę się, że ci smakowały lody z mojego przepisu. Też weszły na stałe do mojego lodowego menu!

    Pozdrawiam serdecznie /Gosia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pychota :-). Lada moment przyjdzie maszynka do lodów, więc będę szaleć !
      Mam jeszcze ochotę na truskawkowe, poszukam u Ciebie przepisu !

      Usuń
  3. mniam, pychota!:)
    Pozdrawiam i dziękuję za dodanie ich do akcji rabarbarowej:)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszności!!! dziękuję za dołączenie do akcji z konkursem u mnie :)

    OdpowiedzUsuń