5/07/2013

Wieloziarnisty razowy chleb na zakwasie


Uwielbiam ciężkie razowe chleby z ogromną ilością ziaren. Ten chleb próbowałam u Beatki P. Bardzo mi posmakował, dostałam przepis i postanowiłam go upiec, ale nie w piekarniku, tylko w garnku rzymskim. Rewelacja !
Beatko, jeszcze raz dzięki za przepis :-)

Wieloziarnisty razowy chleb na zakwasie

Składniki:
1/2 szklanki słonecznika
1/2 szklanki dyni
1/2 szklanki płatków owsianych (NIE błyskawicznych)
1/2 szklanki siemienia lnianego
1/2 szklanki sezamu
1/2 szklanki otrębów żytnich lub pszennych
1 łyżka soli
1 łyżka miodu rozpuszczona w odrobinie wody
250 g mąki żytniej razowej
250 g mąki gryczanej
330 ml aktywnego zakwasu
3 szklanki wody


Wykonanie:
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą dokładnie. Ciasto nie może być twarde, powinno być lekko lejące. Jeśli ilość wody podana w przepisie nie jest wystarczająca dajemy jej trochę więcej.
Ciasto przekładamy do namoczonego, natłuszczonego i posypanego otrębami garnka rzymskiego lub dużej keksówki i odstawiamy na 10-12 godzin.
Wstawiamy do zimnego piekarnika, pieczemy w temperaturze 170 stopni około godzinę od nagrzania się piekarnika.
Pamiętajmy, że każdy piekarnik jest inny i w związku z tym czas pieczenia może się różnić od podanego przeze mnie.


Print Friendly and PDF

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie chlebki, ale samej jakoś ciężko się do nich zabrać:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie taki diabeł straszny, jak go malują :-) Zachęcam Cię, efekt bezcenny !

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, jak pysznie wyglada! Na pewno byl obledny w smaku!

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja go upiekę, bo bardzo spodobał mi się jego skład i wygląd. Może nawet juz jutro. Niech sie przepis niesie między ludzi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super :-) W takim razie czekam na fotki :-)

      Usuń