5/29/2013

Pljeskavica, czyli serbskie mielone


Ostatnio znajomy Serb poczęstował nas mięsnymi grillowanymi kotletami. Pyszne ! Sezon grillowy na rozbiegu, więc pljeskavica będzie doskonałym zamiennikiem dla tłustawej karkówki !
Pljeskavica, czyli serbskie mielone
Składniki:
  • 1 kg zmielonej w domu łopatki wieprzowej
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki wędzonej*
  • sól, pieprz
* To mój dodatek do dania, wędzona papryka nadała mięsu wspaniały aromat.

Wykonanie:
Do miski wkładamy mięso, posiekaną cebulę i papryczkę, wsypujemy przyprawy i dolewamy 1/2 szklankę zimnej wody. Wszystko dokładnie mieszamy, aż powstanie nam kleista masa. Najlepiej robić to mikserem.
Rozgrzewamy patelnię grillową. Z mięsa formujemy niewielkie kotlety, które smarujemy olejem i układamy na patelni. Smażymy z obydwu stron 3-4 minuty, w zależności od grubości naszych kotletów.
Pjeskavicę podałam z grillowanym bakłażanem i cukinią.


Print Friendly and PDF

9 komentarzy:

  1. ale pyszności:) pięknie się prezentuje:) pozdrawiam: martawkuchni.blog.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi sie! W tym roku wakacje w Chorwacji, a tam pljeskavica tez popularna, na pewno sprobuje.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wypróbuj i podrzuć jakiś nowy przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. o jeziu, jeziu, jak mi się podoba ! Niech no tylko słońce przygrzeje !!!:)

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wcale nie trzeba czekać na słoneczko, wystarczy patelnia grillowa ;-)

      Usuń
  5. Oj , głodna się zrobiłam, miałam dziś mielone ale bez papryki a tym bardziej wędzonej , gdzie to cudo można nabyć ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Emuś, w Arkadii w Kuchniach Świata lub na Allegro.

      Usuń