4/04/2013

Kremowa zupa porowa


Pogoda za oknem nie nastraja optymistycznie, więc czas rozgrzać się od środka ! Proponuję pyszną, szybką i prostą  do zrobienia zupę  z porami i ziemniakami.

Kremowa zupa porowa
Składniki:
3 pory
3 ziemniaki
1 litr bulionu lub wody
1/2 szklanki mleka
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz
masło lub oliwa

Wykonanie:
Pory kroimy w talarki, podduszamy na maśle lub oliwie do momentu kiedy będą zeszklone. Ja to robię od razu w garnku na zupę. Ziemniaki kroimy w kostkę, dorzucamy do porów i zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości warzyw około 15-20 minut. Dodajemy mleko, przyprawiamy a następnie miksujemy.

*Jeśli chcemy urozmaicić naszą zupę możemy dodać do niej topiony serek, straty żółty ser, grzanki... Co kto lubi !


Print Friendly and PDF

1 komentarz:

  1. Martyna, b. dziękuję za dodanie zdjęcia. Mam nadzieję, że zupa smakowała ? :-)

    OdpowiedzUsuń