4/04/2013

Tarta lotaryńska, czyli quiche lorraine

ciasto-zapiekane-z-serem

Choć brzmi skomplikowanie, to jest w sumie prosty przepis na smaczne danie lub przystawkę, które może być serwowane na ciepło lub na zimno. Przepis wykorzystywany przeze mnie od lat, a zaczerpnięty z książki "Kuchnia francuska na co dzień i od święta" B. Buczma, B. Bonik, 1988 r.
Nie jest to klasyczna tarta lotaryńska, ponieważ we Francji piecze się ją nieco inaczej, głównie chodzi o składniki ciasta, do którego nie daje się jajka ani śmietany.

Tarta lotaryńska, czyli quiche lorraine

Tarta lotaryńska, czyli quiche lorraine

Proporcje na formę o średnicy 24 cm.
Składniki na ciasto:
  • 250-260 g mąki
  • 125 g masła
  • 1 jajo
  • 1/3 szklanki śmietany 18%
  • szczypta soli

Składniki na farsz:
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki śmietany 18%
  • 100 g startego żółtego sera
  • 3 jaja
  • 125 g wędzonego chudego boczku
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:
Składniki na ciasto powinny być wyjęte z lodówki dopiero tuż przed zagniataniem ciasta. Kruche ciasto lubi zimno.
Składniki ciasta wrzucamy do malaksera lub robota i w 1 minutę mamy piękne kruche ciasto. Jeśli nie jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami robota, ciasto zagniatamy w miarę szybko  w misce. Zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika na 30 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Natłuszczamy formę do tarty, wyklejamy ciastem, ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy do lekkiego zbrązowienia ciasta.
W międzyczasie w misce mieszamy wszystkie składniki na farsz, oprócz boczku. Boczek układamy na podpieczonym cieście, na to wylewamy farsz.
Pieczemy ok. 45-50 minut.








Print Friendly and PDF

1 komentarz: