3/22/2013

Ryż zapiekany z jabłkami


Pewnie każdy ma swoją wariację na temat ryżu zapiekanego z jabłkami. To klasyczne danie, które robiły nam nasze babcie.
Przypomniałam sobie o zapasie jabłek zamkniętych w  słoikach zeszłej jesieni, przyszła pora je wykorzystać !


Ryż zapiekany z jabłkami

Składniki:
3-4 jabłka starte na tarce (u mnie 2 słoiki  o poj. 400 ml uprażonych jabłek)
200 g ryżu
3 szklanki mleka
cukier
cukier waniliowy
cynamon
2 łyżki masła
śmietana

Wykonanie:
Ryż gotujemy na parze w parowniku. Jeśli nie mamy parownika gotujemy ryż tradycyjną metodą w garnuszku na małym ogniu do częściowego wchłonięcia się mleka, potem odstawiamy, zawijamy  w koc i po 2 godzinach nasz ryż jest gotowy. Jeśli chcemy ugotować ryż na szybko płynu dodajemy w proporcjach 1,5 szklanki mleka i 1.5 szklanki wody.
Naczynie do zapiekania smarujemy masłem, wkładamy jedną cześć ryżu, na to jedna część jabłek, posypujemy cukrami i cynamonem, Na to wykładamy pozostałą częsc ryżu i jabłek. Ponownie posypujemy cukrami i cynamonem. Na wierzch kładziemy kawałki masła i ewentulanie dla ozdoby plasterki jabłka,  przykrywamy naczynie.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy ok. 20-30 minut.
Podajemy polane śmietaną.


Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz