3/31/2013

Ciasto buraczkowe

ciasto-w-wielkanocnej-odslonie

Lubię  nowe wyzwania ! Ciasto buraczkowe... o tym nigdy nie słyszałam. Do tej pory zawsze kojarzyło mi się z daniami wytrawnymi... 
Przepis znalazłam na blogu Kuchnia w zieleni i postanowiłam zaryzykować ;-). Ciasto jest pyszne, wilgotne, ma piernikowe posmaki. Przypomina trochę ciasto marchewkowe. Bardzo nam zasmakowało.


Ciasto buraczkowe

Składniki:

  • 225 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 180 ml oleju
  • 180  g brązowego cukru
  • 3 jaja
  • 150 g surowych startych na grubej tarce buraków
  • sok z cytryny
  • 75 g ziaren (sienie lniane, słonecznik)
  • 75 g rodzynek
Wykonanie:
Cukier i olej miksujemy, aż do rozpuszczenia cukru. Dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy buraki, sok z cytryny, rodzynki i ziarna. Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem i przyprawami. Białka ze szczypta soli ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z ciastem.
Ciasto pieczemy w keksówce, natłuszczonej i obsypanej tartą bułką, około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Po wystudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.


Print Friendly and PDF

2 komentarze:

  1. Dodałam kakao i sam slonecznik 😊😊 boje się, że zjem całą keksowke 😀😀 pycha pycha 😘

    OdpowiedzUsuń