Ekspresowa masa makowa z bakaliami

ciemna masa z kawałkami orzechów w misce
Ekspresowa masa makowa z bakaliami
 

Ekspresowa masa makowa - prosty przepis

Nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia bez ciast z makiem w roli głównej. A do ich przygotowania potrzebujemy oczywiście masy makowej. Duży wybór mas znajdziemy w sklepach, natomiast ich skład nieco mnie przeraża. Maku mamy tu tylko około 21% - tak, tak, to nie jest żaden błąd. Na pierwszym miejscu mamy wodę, potem mak, a następnie cukier. Potem jest syrop glukozowo-fruktozowy, skrobia pszenna i modyfikowana, czyli produkty, które są tu całkowicie zbędne, a są tylko i wyłącznie wypełniaczami.

Dlatego najlepiej taką masę jest przygotować samodzielnie w  domu. Ta wersja ekspresowa nie zajmuje dużo czasu, ponieważ do przygotowania masy wykorzystamy mak mielony, a smak samej masy, i potem upieczonego z nią ciasta, jest zdecydowanie dużo lepszy.

Natomiast jeśli chcesz zrobić tradycyjną masę makową, przepis na nią znajdziesz tutaj → masa makowa z bakaliami.


Pyszne przepisy z makiem w roli głównej

Na moim blogu znajdziesz również przepisy z wykorzystaniem masy makowej. Aby przejść do wybranego przez Ciebie przepisu, kliknij w któryś link poniżej:



Więcej inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów, kulinarnych ciekawostek i nie tylko zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.



ciemna masa makowa ze skórką pomarańczową


Ekspresowa masa makowa z bakaliami

Czas przygotowania: 40 minut + czas oczekiwania

Składniki:

  • 250 g  zmielonego maku
  • 300 ml mleka
  • 30 g masła
  • 80 g miodu
  • 50 g cukru
  • 50 g rodzynek
  • 40 g włoskich orzechów
  • 40 g laskowych orzechów
  • 50 g płatków migdałów
  • 2 łyżki skórek pomarańczowych
  • 1 łyżeczka esencji migdałowej


Wykonanie

  • Mak wsyp do garnuszka zalej mlekiem i odstaw na 4 godziny do namoczenia.
  • Gotuj na malutkim ogniu przez 15 minut. Wystudź.
  • Masło rozpuść w garnku, dodaj cukier, wymieszaj, żeby się rozpuścił. 
  • Dodaj miód, rodzynki, migdały, skórki pomarańczowe i posiekane orzechy.
  • Wsyp mak i wszystko dokładnie wymieszaj.

masa makowa z dodatkiem bakalii w beżowej misce
Ekspresowa masa makowa

Komentarze

  1. A czy można ją zamrozić? Dzięki za wspaniałe przepisy!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, oczywiście, to bardzo dobry pomysł. I dziękuję za miłe słowa :)

      Usuń

Prześlij komentarz