Ekspresowa masa makowa z bakaliami
![]() |
| Ekspresowa masa makowa z bakaliami |
Ekspresowa masa makowa - prosty przepis
Nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia bez ciast z makiem w roli głównej. A do ich przygotowania potrzebujemy oczywiście masy makowej. Duży wybór mas znajdziemy w sklepach, natomiast ich skład nieco mnie przeraża. Maku mamy tu tylko około 21% - tak, tak, to nie jest żaden błąd. Na pierwszym miejscu mamy wodę, potem mak, a następnie cukier. Potem jest syrop glukozowo-fruktozowy, skrobia pszenna i modyfikowana, czyli produkty, które są tu całkowicie zbędne, a są tylko i wyłącznie wypełniaczami.
Dlatego najlepiej taką masę jest przygotować samodzielnie w domu. Ta wersja ekspresowa nie zajmuje dużo czasu, ponieważ do przygotowania masy wykorzystamy mak mielony, a smak samej masy, i potem upieczonego z nią ciasta, jest zdecydowanie dużo lepszy.
Natomiast jeśli chcesz zrobić tradycyjną masę makową, przepis na nią znajdziesz tutaj → masa makowa z bakaliami.
Pyszne przepisy z makiem w roli głównej
Na moim blogu znajdziesz również przepisy z wykorzystaniem masy makowej. Aby przejść do wybranego przez Ciebie przepisu, kliknij w któryś link poniżej:
- błyskawiczne makowe rogale
- ekspresowe świderki makowe
- makowiec japoński z jabłkiem
- seromakowiec - wersja uproszczona
Więcej inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów, kulinarnych ciekawostek i nie tylko zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.
Ekspresowa masa makowa z bakaliami
Czas przygotowania: 40 minut + czas oczekiwania
Składniki:
- 250 g zmielonego maku
- 300 ml mleka
- 30 g masła
- 80 g miodu
- 50 g cukru
- 50 g rodzynek
- 40 g włoskich orzechów
- 40 g laskowych orzechów
- 50 g płatków migdałów
- 2 łyżki skórek pomarańczowych
- 1 łyżeczka esencji migdałowej
Wykonanie
- Mak wsyp do garnuszka zalej mlekiem i odstaw na 4 godziny do namoczenia.
- Gotuj na malutkim ogniu przez 15 minut. Wystudź.
- Masło rozpuść w garnku, dodaj cukier, wymieszaj, żeby się rozpuścił.
- Dodaj miód, rodzynki, migdały, skórki pomarańczowe i posiekane orzechy.
- Wsyp mak i wszystko dokładnie wymieszaj.



A czy można ją zamrozić? Dzięki za wspaniałe przepisy!!!
OdpowiedzUsuńTak, oczywiście, to bardzo dobry pomysł. I dziękuję za miłe słowa :)
Usuń