Wołowy gulasz w sosie z suszonych grzybów
![]() |
Wołowy gulasz w sosie z suszonych grzybów |
Wołowy gulasz w sosie grzybowym
To jedno z moich ulubionych obiadowych mięsnych dań. To takie pyszne wspomnienie dziecięcych lat, kiedy moja ciocia podawał taki gulasz z dodatkiem ziemniaczanych kopytek. Zawsze po zjedzeniu dokładnie wylizywałam talerz. Dziś, jak czasami się zapomnę, to też tak robię 😀.
W opisie wykonania nie podałam dokładnego czasu jakiego potrzebujemy na przygotowanie tego gulaszu, bo zależy on od mięsa z jakiego zostanie przygotowany i także jego twardości. Tak więc w tam przypadku, musimy do tego podejść bardzo indywidulanie.
Pamiętaj, żeby przed przystąpieniem do gotowania przeczytać dokładnie cały przepis i sposób wykonania.
Filmik z przepisem krok po kroku
Na moim Instagramie znajdziesz także filmik krok po kroku, jak przygotować ten wołowy gulasz w sosie z suszonych grzybów. Jeśli chcesz go obejrzeć, to kliknij w link który jest zamieszczony poniżej:
Przepisy obiadowe z mięsem w roli głównej na blogu
Na moim blogu znajdziesz także inne pyszne przepisy na dania obiadowe. Aby przejść do wybranego przepisu, kliknij w konkretny link i zostaniesz przeniesiona/y na daną stronę:
- Piersi z kurczaka z warzywami pieczone w rękawie
- Pierś z kurczaka w piwie
- Pieczone gołąbki z pomidorowym sosem
- Sznycel po wiedeńsku z sadzonym jajkiem
- Indyk z makaronem w śmietankowym sosie
Więcej inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów, kulinarnych ciekawostek i nie tylko zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.
Wołowy gulasz w sosie z suszonych grzybów
Czas przygotowania: ok. 120 minut
Składniki:
- 700 g karczku wołowego
- 1 duża cebula
- 40 g suszonych podgrzybków
- 1,5 szklanki wody do namoczenia grzybów
- 1 szklanka wrzącej wody
- 2 listki laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- 2 łyżki mąki pszennej + do obtoczenia mięsa
- 2 czubate łyżki gęstej śmietany 18%
- 2 łyżki zimnej wody
Wykonanie
- Suszone grzyby mocz w 1,5 szklanki zimnej wody przez minimum 6 godzin.
- Mięso pokrój w kostkę, oprósz solą i pieprzem.
- Wrzuć je na talerza z mąką i dokładnie je w niej obtocz.
- Obsmaż ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu na patelni.
- Przełóż mięso do garnka i przykryj garnek.
- Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij ją na patelni, na której smażyło się mięso.
- Cebulę wrzuć do mięsa.
- Grzyby odcedź - wodę zachowaj - i wrzuć je do garnka.
- Wodę podgrzej i również wlej do garnka.
- Dodaj przyprawy i szklankę wrzącej wody.
- Garnek przykryj i duś gulasz na małym ogniu, aż mięso zmięknie.
- W kubku wymieszaj 2 czubate łyżki mąki, 2 czubate łyżki gęstej śmietany 18% i 2 łyżki zimnej wody. Masa powinna być gładka, bez grudek.
- Śmietanową masę zahartuj 2-3 łyżkami gorącego sosu, dokładnie wymieszaj.
- Gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
![]() |
Wołowy gulasz w sosie z suszonych grzybów |
Komentarze
Prześlij komentarz