Wołowy gulasz w sosie z suszonych grzybów


okrągłe kluski polane brązowym sosem z grzybami
Wołowy gulasz w sosie z suszonych grzybów

Wołowy gulasz w sosie grzybowym

To jedno z moich ulubionych obiadowych mięsnych dań. To takie pyszne wspomnienie dziecięcych lat, kiedy moja ciocia podawał taki gulasz z dodatkiem ziemniaczanych kopytek. Zawsze po zjedzeniu dokładnie wylizywałam talerz. Dziś, jak czasami się zapomnę, to też tak robię 😀.

W opisie wykonania nie podałam dokładnego czasu jakiego potrzebujemy na przygotowanie tego gulaszu, bo zależy on od mięsa z jakiego zostanie przygotowany i także jego twardości. Tak więc w tam przypadku, musimy do tego podejść bardzo indywidulanie.

Pamiętaj, żeby przed przystąpieniem do gotowania przeczytać dokładnie cały przepis i sposób wykonania. 


Filmik z przepisem krok po kroku

Na moim Instagramie znajdziesz także filmik krok po kroku, jak przygotować ten wołowy gulasz w sosie z suszonych grzybów. Jeśli chcesz go obejrzeć, to kliknij w link który jest zamieszczony poniżej:


Przepisy obiadowe z mięsem w roli głównej na blogu

Na moim blogu znajdziesz także inne pyszne przepisy na dania obiadowe. Aby przejść do wybranego przepisu, kliknij w konkretny link i zostaniesz przeniesiona/y na daną stronę: 


Więcej inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów, kulinarnych ciekawostek i nie tylko zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.


jasne kluski z dodatkiem kawałków mięsa i sosem


Wołowy gulasz w sosie z suszonych grzybów

Czas przygotowania: ok. 120 minut

Składniki:

  • 700 g karczku wołowego
  • 1 duża cebula
  • 40 g suszonych podgrzybków
  • 1,5 szklanki wody do namoczenia grzybów
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki mąki pszennej + do obtoczenia mięsa
  • 2 czubate łyżki gęstej śmietany 18%
  • 2 łyżki zimnej wody


Wykonanie

  • Suszone grzyby mocz w 1,5 szklanki zimnej wody przez minimum 6 godzin.
  • Mięso pokrój w kostkę, oprósz solą i pieprzem.
  • Wrzuć je na talerza z mąką i dokładnie je w niej obtocz.
  • Obsmaż ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu na patelni.
  • Przełóż mięso do garnka i przykryj garnek.
  • Cebulę pokrój w  kostkę i zeszklij ją na patelni, na której smażyło się mięso.
  • Cebulę wrzuć do mięsa.
  • Grzyby odcedź - wodę zachowaj - i wrzuć je do garnka.
  • Wodę podgrzej i również wlej do garnka.
  • Dodaj przyprawy i  szklankę wrzącej wody.
  • Garnek przykryj i duś gulasz na małym ogniu, aż mięso zmięknie.
  • W kubku wymieszaj 2 czubate łyżki mąki, 2 czubate łyżki gęstej śmietany 18% i 2 łyżki zimnej wody. Masa powinna być gładka, bez grudek.
  • Śmietanową masę zahartuj 2-3 łyżkami gorącego sosu, dokładnie wymieszaj.
  • Gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.


Wołowy gulasz w sosie z suszonych grzybów


Komentarze