Pieczone gołąbki z pomidorowym sosem
Pieczone gołąbki z pomidorowym sosem, to jedno z bardziej klasycznych dań kuchni polskiej. Na naszym stole gości od zawsze i pojawia się w różnych odsłonach. Jednak ta najbardziej ulubiona ze wszystkich to ta w wersji mieszanej, czyli farsz jest zrobiony na bazie mięsa i ryżu.
Od kilku lat gołąbki piekę w piekarniku i uważam, że właśnie takie wsmakują najlepiej. Wystarczy żeliwne lub żaroodporne naczynie z pokrywką. Dodatkowo robię też zawsze sos pomidorowy, bo według mnie gołąbki bez niego nie mogą się obejść.
W przepisie na moje gołąbki znajdziesz też jeden zaskakujący składnik, to jest sos sojowy. Moja teściowa, która była rewelacyjną kucharką, gdzieś podpatrzyła ten dodatek, który ma fantastyczny smak i idealnie pasuje do mięsa. Tak więc zagościł on i u mnie. A może i Ty spróbujesz go dodać?
Inne pomysły na gołąbki na blogu
Na moim blogu znajdziesz także inne przepisy z gołąbkami w roli głównej. Aby przejść do konkretnego przepisu wystarczy kliknąć w wybrany link poniżej:
Więcej kulinarnych inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.
Pieczone gołąbki z pomidorowym sosem
Czas przygotowania: 120 minut
Składniki:
- 0k. 1800 g kapusty na gołąbki
- 500 g mielonego mięsa z indyka
- 500 g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 100 g ryżu
- 1/3 szklanki zimnej wody
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka czosnku
- 1 łyżeczka papryki
- sól
- 1/2 szklanki bulionu
Sos pomidorowy
- 500 ml passaty pomidorowej
- 100 g kremówki 30%
- sól
- pieprz
- natka do posypania
Wykonanie
- Z kapusty wytnij głąb.
- Kapustę włóż do garnka, zalej wrzątkiem.
- Gotuj na małym ogniu pod przykryciem.
- Gdy liście zmiękną, zdejmuj je po kolei delikatnie.
- Z każdego liścia wytnij głąb.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na patelni na maśle.
- Do miski wrzuć mięso drobiowe i wieprzowe, cebulę, wsyp ryż i przyprawy. Wlej sos sojowy i wodę.
- Wszystko dokładnie wymieszaj, tak aby mięso było kleiste.
- Na każdym liściu ułóż farsz, zawiń liście po bokach do środka i zwiń w rulon.
- Dno żeliwnego lub żaroodpornego naczynia wyłóż liśćmi kapusty.
- Ułóż na nich gołąbki i przykryj kapustą.
- Wlej bulion i zamknij naczynie.
- Piecz przez około 1,5 godziny. Pierwsze 30 minut w temperaturze 200 stopni C, a następnie w 180 stopniach C.
- W międzyczasie przygotuj sos. Passatę wlej do garnuszka, dodaj kremówkę i przyprawy.
- Gotuj przez 10 minut.
- Upieczone gołąbki polej sosem i posyp natką.
Pieczone gołąbki z pomidorowym sosem |
Komentarze
Prześlij komentarz